Lenen of investeren via crowdfunding? Check deze sites

Lenen of investeren via crowdfunding? Check deze sites P2P lenen of crowdfunding komt steeds sterker op. Internationaal en in Nederland. Banken zijn niet happig op het verstrekken van leningen voor particulieren en beginnende ondernemers. Maar heb je een prachtig idee om te ondernemen of wil je als particulier een betaalbare lening? Kijk dan eens op een crowdfunding-site. Ook als je een overzichtelijk bedrag wilt investeren, meer rendement wilt maken dan je met een spaarrekening verdient of gewoon iemand financieel op weg wilt helpen, zit je goed op deze sites. Vanaf 2010 komen de crowdfunders ook in Nederland op. Bijna alle sites zijn opgezet door mensen die al ervaring hebben in de financiële wereld. De meeste sites zijn vooral gericht op ondernemers en startende bedrijven of maatschappelijke initiatieven. Steeds vaker kunnen ook particulieren terecht.

Marktplaats

De sites dienen als een soort Marktplaats waarop de lener zijn leningaanvraag doet en wacht tot mensen, financiers daarop met een deelbedrag intekenen. De tijd waarin de lening ‘vol’ moet zijn, is meestal van tevoren vastgesteld. Reken op een ongeveer drie maanden.

Ondernemers

De lener bepaalt zelf de looptijd en rente. Bestaande ondernemers vragen bijvoorbeeld een financiering voor een verbouwing, nieuwe auto of een werkvoorraad. Startende ondernemers lichten hun plannen toe en onderbouwen het bedrag dat ze als startkapitaal nodig hebben. Particulieren kunnen op sommige sites ook terecht bij de crowdfunders, bijvoorbeeld op de sites Geldvoorelkaar en Chipin. Het principe is simpel: stel je wilt €10.000 lenen, dan kunnen vele investeerders je dat gezamenlijk lenen. Elke investeerder draagt een bedrag naar eigen keuze bij. Dat varieert van €100 tot vele duizenden euro’s. De rentes variëren van 5 tot 15% (zelf te bepalen naar redelijkheid), percentages die mogelijk aantrekkelijk zijn voor investeerders. Bij Chipin gaat het om donaties en zijn een minimumbedrag en rentetarieven niet aan de orde.

Status

De sites vermelden alle aanvragen die op dat moment lopen. De status wordt weergegeven in grafics die aangeven hoeveel investeerders aan het leenbedrag bijdragen en wat de ‘tussenstand’ is. Zowel de leners als de financiers blijven overigens anoniem.

Tien crowdfunding-sites

geldenondernemen.symbid.nl Deze nieuwe site werkt samen met enkele grote partijen en heeft al een paar grote investeringen gedaan. Eind 2011 investeerde Symbid.nl al gemiddeld duizend euro per dag.
www.geldvoorelkaar.nl Deze crowdfunding-speler werd in 2010 opgericht en is in januari 2013 de enige met een vergunning van de AFM. De site investeerde in 2010 al ongeveer zeshonderdduizend euro.
www.wekomenerwel.nl In eerste instantie denken sommigen dat het op deze site om donaties gaat, maar niets is minder waar. Het gaat om financieringen die je mogelijk binnenhaalt via ‘de methode Wekomenerwel’. Je moet echt aan de slag.
www.crowdaboutnow.com Ook hier moet je aan de bak als je je wilt aanmelden. Je dient bijvoorbeeld een uitgebreid plan in te dienen. De eerste vier investeringen zijn gedaan door circa 150 investeerders die €70.000 investeerden.
www.seeds.nl Dit is een initiatief van een dochter van ABN AMRO. Via Seeds investeren potentiële investeerders vanaf 10 euro. Seeds.nl richt zich met name op maatschappelijk verantwoorde ondernemers.
www.thedutchdeal.nl Een Nederlands platform dat in 2014 werd opgericht. Voor ondernemers die willen investeren en kapitaal zoeken. Investeren kan al vanaf 25 euro.
www.kapitaalopmaat.nl Een groot Nederlands platform dat zich op ondernemers richt.
www.pitchstart.nl PitchStart heeft een Britse achtergrond. Het werkt samen met de Britse crowdfunding website Crowdcube dat sinds 2010 actief is op de Britse markt. Nederland is de tweede markt waarop de Britten zich begeven. Naar verwachting volgt een verdere internationale uitbreiding.
www.chipin.com Deze Amerikaanse site is meer een tool dan een crowdfundplatform. Het binnenhalen van geld is eenvoudig met ChipIn. Heel geschikt voor particulieren. Je hebt wel een Paypal-account nodig.
www.indiegogo.com Ook Amerikaans. Het geld dat je binnenhaalt mag je sowieso houden. Ook als je het doelbedrag niet hebt gehaald. IndieGoGo int in dat geval wel 4% van het geld.
www.kickstarter.com Deze site zegt wereldwijd de grootste te zijn. Dat biedt voordelen bij het ophalen van kapitaal. Nadeel is dat deze site sowieso 5% rekent van je geïnde geld.
www.peerbackers.com Ook een Amerikaanse site. Haal je ten minste 80% van doelbedrag in de gestelde tijd, dan stort Peerbackers het geld op je rekening. Wel berekenen ze 5% van het opgehaalde kapitaal.

Donaties of investeringen

Er is een verschil tussen de Amerikaanse/internationale crowdfunding-websites en de crowdfunding-sites uit Nederland: de eerste genereren vooral donaties, terwijl de Nederlandse om investeringen en leningen draaien. De reden is dat de wet in de VS verbiedt winst via deze sites te delen. Een andere reden zou kunnen zijn dat Amerikanen meer gewend zijn aan doneren.

Let op

Begeef je je op het crowdfund-pad, let dan op de volgende aspecten: wat zijn de regels van de site wanneer je het bedrag niet haalt binnen de gestelde tijd? Sommige sites maken de funding niet over wanneer het doelbedrag niet bereikt is, maar rekenen toch een paar procent kosten. Check het voordat je begint. Daarna gaat er wellicht een wereld van mogelijkheden voor je open.
© 2013 - 2022 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is crowdfunding een betrouwbare manier om aan geld te komen?Is crowdfunding een betrouwbare manier om aan geld te komen?Het wordt steeds moeilijker om bij banken geld te krijgen voor financiering van zakelijke of persoonlijke uitgaven. Het…
Deutsche Bank adviseert crowdfunding aan MKB'ersDeutsche Bank adviseert crowdfunding aan MKB'ersDeutsche Bank juicht de ontwikkelingen met betrekking tot crowdfunding toe, wat onder meer blijkt uit een publicatie beg…
Crowdfunding voor een winstgevende investeringCrowdfunding voor een winstgevende investeringBij deze vorm van financiering wordt geld via het collectief verzameld, zodat een project kan worden betaald. Het projec…
Crowdfunding: geld investeren in bedrijven via SymbidCrowdfunding: geld investeren in bedrijven via SymbidHet is een erg aantrekkelijke optie om geld te investeren in kleine bedrijfjes via het platform van Symbid. Dit bedrijf…
Anders verkoopt u toch gewoon het huis!Anders verkoopt u toch gewoon het huis!Door waardeopbouw in een eigen huis en door aflossing van de hypotheek die op het huis gevestigd is, kunt u een overwaar…
Bronnen en referenties
  • www.chipin.com
  • www.geldvoorelkaar.nl
  • www.wekomenerwel.nl
  • www.geldenondernemen.nl
Lierop69 (99 artikelen)
Laatste update: 05-01-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.