Kosten geld storten op eigen rekening per bank

Kosten geld storten op eigen rekening per bank Heb je contant geld - muntgeld of bankbiljetten - en wil je deze op je eigen rekening storten dan kun je daarvoor gebruik maken van een speciale stortingsautomaat in diverse kantoren. De eerste zes keer per jaar dat je gebruik maakt van deze service is het gratis. Vanaf de zevende keer moet je hiervoor bij de meeste banken een bijdragen betalen. Deze regel is ingegaan op 1 februari 2012 maar lang niet iedereen weet dit en vindt een onverwachte kostenpost tussen de afschrijvingen. Zie hier een overzicht van de kosten voor het storten van geld op de eigen rekening uitgesplitst per bank.

Waarom moet je betalen voor het storten van geld op je eigen rekening?

De mogelijkheid tot het storten van contant geld is iets dat banken in principe graag aandienen aan hun klanten. Het zorgt dat minder mensen geld contant in huis hebben liggen en er in plaats daarvan voor kiezen het op hun bankrekening te zetten. Deze service is echter wel prijzig. De stortingsapparatuur die banken gebruiken is hoogtechnologisch en vereist regelmatig updates. De biljetten en munten die worden gestort moeten bovendien met een geldauto vervoerd worden en de beveiliging van deze transporten is duur. De bank vraagt daarom een bijdrage van klanten die bovengemiddeld veel gebruik maken van deze service. Dit maakt dat mensen wat zorgvuldiger nadenken over het storten van contant geld. Door deze maatregelen beslissen sommige misschien wel om de biljetten wat langer op te sparen of in de eerste plaats te kiezen voor een elektronische overboeking in plaats van contante betaling.

ING Bank

De ING Bank heeft sinds 1 februari 2012 de regel ingevoerd dat het storten van bankbiljetten bij een kantoor van de bank - ongeacht of dit aan de balie of via de automaat gebeurt - vanaf de zevende keer geld kosten. De kosten die ING daarvoor in rekening brengt zijn 5,00 euro per storting. Wanneer op 1 januari het nieuwe jaar begint, dan begint de telling ook weer opnieuw. De kosten worden binnen een paar dagen automatisch van je rekening afgeschreven. Je krijgt bij het storten geen melding dat het geld gaat kosten, dit moet je als klant zelf in de gaten houden. Het gratis storten is zes keer per rekening en dus niet zes keer per persoon in het geval van een en/of rekening.

Ben je bang dat je al aan de zes stortingen zit en wil je weten of het de volgende keer geld gaat kosten? Als je gebruik maakt van Mijn ING dan kun je het zelf nagaan. Wanneer je bij je bij- en afschrijvingen een zoekopdracht ingeeft waarbij je het huidige kalenderjaar selecteert bij soort bij- en afschrijvingen zoekt op Storting dan kun je zien hoe vaak je dat jaar al gestort hebt. Op de stortautomaat is deze informatie niet opvraagbaar.

ABN Amro

Ook ABN Amro brengt kosten in rekening voor contante stortingen. Over het algemeen zijn de kosten hier lager, maar wel wat minder overzichtelijk. De kosten bedragen namelijk een vast bedrag van 2,80 plus een percentage van 0,25% over het gestorte bedrag. Zo kom je bij lage bedragen zoals de opbrengst van de rommelmarkt laag uit. Wil je echter een bedrag van een paar duizend euro storten dan kun je hier wellicht beter nog even over nadenken mocht je al over de stortingslimiet voor dat jaar heen zitten. Stortingen op een KinderToekomst Spaarrekening, Jongerengroeirekening of Studentenrekening van ABN Amro zijn onbeperkt gratis.

Rabobank

Wie een particuliere rekening heeft bij Rabobank gaat ook vanaf de zevende storting betalen. De kosten hiervoor zijn 6,30 euro per storting. Wil je contant storten op de rekening van een ander dan kost dit altijd geld, ook al is het de eerste keer, en wel 7, 50 euro per keer. Geld storten op de bankrekening van een van je kinderen (mits minderjarig) is altijd gratis in het geval zowel jij als de ontvanger een rekening hebben bij de Rabobank.

SNS Bank

De SNS Bank beschikt niet over automaten waarin je zelf bankbiljetten kunt deponeren. Wil je een contante storting doen dan kan dat via een postagentschap. Hiervoor moet je inloggen op Mijn SNS en het formulier Contant Geld Storten invullen, printen en ondertekenen. Met het ingevulde formulier en de bankbiljetten ga je naar een TNT postagentschap waar je een sealbag kunt kopen om de zending veilig te versturen. Je moet voor deze verzending 13,53 euro betalen maar SNS Bank betaalt je deze terug. Binnen vier dagen na verzending wordt het geld uit de sealbag op je rekening gestort, aangevuld met de portokosten. Zo is geld storten bij SNS bank dus gratis. Je bent wel gebonden aan een maximum van 5.500 euro per keer in verband met de verzekering. Er is geen maximum aan het aantal zendingen.

Triodos Bank

Heb je een rekening bij Triodos Bank dan kun je helemaal geen contant geld storten. Op hun website geven ze mensen het advies bankbiljetten contant te storten via bijvoorbeeld GWK Travelex, al zijn de kosten hiervoor vrij hoog.

Lees verder

© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Contant geld storten op eigen rekening kost geldContant geld storten op eigen rekening kost geldAls u als particulier contant geld gaat storten op uw eigen rekening in 2022 kost u dat geld bij de ING bank. Of u dat a…
Via een sealbag uw kasgeld afstorten? Waar moet u aan denkenVia een sealbag uw kasgeld afstorten? Waar moet u aan denkenUw kasgeld storten via een sealbag heeft voor uw bedrijf, vereniging of stichting voordelen. Contant geld kunt u op elk…
Kleingeld sparen gaat ongemerktKleingeld sparen gaat ongemerktDoor muntgeld te sparen kunt u ongemerkt een kapitaaltje opbouwen. U merkt niet dat u spaart, maar op jaarbasis kunt u o…
Spaarvormen  JeugdspaarrekeningSpaarvormen JeugdspaarrekeningVeel banken bieden speciaal voor kinderen aparte spaar- en betaalrekeningen of combinaties van beiden aan. Zo kunnen…
Terugboeken incasso voor verschillende soorten incasso'sTerugboeken incasso voor verschillende soorten incasso'sWist je dat er in Nederland wel vijf verschillende typen incasso's bestaan? Allemaal hebben ze hun eigen regels voor wat…
Bronnen en referenties
  • www.ing.nl
  • www.abnamro.nl
  • www.rabobank.nl
  • www.snsbank.nl
  • www.triodos.nl
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 02-01-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.