Spaarvormen Jeugdspaarrekening

Spaarvormen  Jeugdspaarrekening Veel banken bieden speciaal voor kinderen aparte spaar- en betaalrekeningen of combinaties van beiden aan. Zo kunnen kinderen alvast wennen aan betalen, sparen en het beheren van een rekening. Het doel van een bank is natuurlijk dat de kinderen bij deze bank blijven. De rente op de jeugdspaarrekening is meestal niet heel erg hoog.

Jeugdspaarrekening

Een jeugdspaarrekening is een rekening waar je als ouder of grootouder geld op zet voor de kinderen. Zodra het kind 18 jaar wordt, kan het geld hierop gestort worden. Na de achttiende verjaardag komt het geld vrij voor het kind. Het kind kan dan vrij over het gespaarde bedrag beschikken. Tot die tijd beheren de ouders het spaargeld. Na de achttiende verjaardag is het kind echter vrij om over het geldbedrag te beschikken. Het kan geen kwaad om hier van tevoren met het kind over te praten, om roekeloos gedrag te voorkomen. Het zou immers zonde zijn als de duur gespaarde spaarcenten ineens verdwijnen.

Tot en met 15 jaar

Het kan ook dat je als ouder de keuze maakt om een spaarrekening te openen voor kinderen tot en met 15 jaar. In dat geval is het mogelijk om eerder dan de achttiende verjaardag bij het gespaarde geld - of een deel daarvan - te komen. Zeker wanneer je hierover wilt kunnen beschikken, is dit een handige optie. Wel is het goed om te weten dat hier in sommige gevallen een vergoeding voor wordt gevraagd. Dit omdat het saldo vroegtijdig wordt opgenomen.

Geld storten

Als er eenmaal een jeugdrekening is geopend, ontvangen de ouders het rekeningnummer. Vanaf dat moment kunnen de ouders het geld op deze rekening gaan storten. Dit kan door handmatige stortingen, maar ook door periodiek een vast bedrag bij te laten schrijven. Bij het openen van een rekening krijgen ouders ook toegang tot een online bankrekening. Hiermee kunnen ze via de bank internetzaken regelen. Dus ook het geld overmaken. Het geld kan uiteraard ook gewoon via een bank- of girorekening worden overgemaakt.

Grootouders

In principe openen de ouders de rekening voor hun kind. Dat neemt niet weg dat anderen hier ook op kunnen storten. Vaak willen grootouders ook geld storten voor hun opgroeiende kleinkind, om hen in de toekomst financieel te steunen. Als ouder kun je het rekeningnummer van de jeugdspaarrekening heel simpel aan de grootouders - of anderen - doorgeven. Die kunnen dan zelf bepalen hoeveel geld ze willen storten. Ook voor hen valt te kiezen voor een periodieke storting van een bepaald bedrag.

Tussentijds geld opnemen

Zoals gezegd kan het geld ook tussentijds worden opgenomen. In de meeste gevallen moet dit dan schriftelijk met ondertekening worden doorgegeven. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden. De jeugdspaarrekening is immers geen gewone spaarrekening. Het doel is om een mooi bedrag te sparen voor iemand die achttien wordt. De kosten voor het opnemen van deze rekening verschillen per maand.

Voordelen jeugdspaarrekening

De grote voordelen voor ouders die een jeugdspaarrekening openen, is dat ze het geld dat ze niet direct nodig hebben opzij kunnen zetten voor hun kind. Als ze het dan toch - al dan niet onvoorzien - nodig hebben, is het altijd op te nemen tegen een vrij lage vergoeding. Voor kinderen is het natuurlijk ook een voordeel als er op hun achttiende verjaardag een klein vermogen op de bank staat te wachten. Denk aan de kosten voor een studie, maar ook voor rijlessen of een nieuwe auto.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen bij ING bank in 2019: met welke renteSparen bij ING bank in 2019: met welke renteSpaaractie bij de ING bank? De ING Bank heeft zowel particulier als zakelijk namelijk vele mogelijkheden om te sparen in…
Lange termijn of korte termijn sparenAfhankelijk van uw spaardoel kunt u kiezen voor sparen op lange of op korte termijn. Het lange termijn sparen geeft een…
Sparen bij Keytrade (MoneYou België)Sparen bij Keytrade (MoneYou België)MoneYou België die zeer actief was met online sparen met hoge rente, heeft in 2019 alle spaarrekeningen verkocht en over…

Sparen op naam van kinderen of op eigen naamAls ouder spaar je voor de toekomst van de kinderen. Met dit kapitaal(tje) kan het kind een eerste start maken door bijv…
Spaarvormen  Deposito en spaardepositoSpaarvormen Deposito en spaardepositoZeker wanneer mensen jong zijn, leggen ze maandelijks een vast bedrag opzij voor de toekomst. Heel veel mensen sparen, z…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.