Terugboeken incasso voor verschillende soorten incasso's

Terugboeken incasso voor verschillende soorten incasso's Wist je dat er in Nederland wel vijf verschillende typen incasso's bestaan? Allemaal hebben ze hun eigen regels voor wat betreft activatie en de mogelijkheid tot het storneren van onterecht via een incasso afgeschreven bedrag. We onderscheiden de Doorlopende Machtiging Algemeen, Eenmalige Machtiging, Doorlopende Machtiging Kansspelen, SEPA-incasso Algemeen Doorlopend en de SEPA-incasso Algemeen Eenmalig. Lees je goed in over de verschillende eigenschappen en hoe je ermee om moet gaan indien je het niet eens bent met een afschrijving en deze wilt laten terugstorten.

Terugboeken incasso


Verschillende soorten incasso's

Nederlandse banken verwerken verschillende typen incasso's. Wanneer je op je bankafschrift of je internetbankieren account kijkt dan staat bij een afschrijving vermeld om wat voor type incasso het gaat. De verschillende soorten afschrijvingen hebben allemaal hun eigen regels voor wat betreft de manier waarop jij er als rekeninghouder toestemming voor moet geven, wat je moet doen om onterecht afgeschreven bedragen te laten terugstorten of storneren en hoe lang je als particulier de tijd hebt om je bezwaar kenbaar te maken bij de bank. De verschillende eigenschappen van de volgende incassosoorten worden doorgenomen:
  • Doorlopende Machtiging Algemeen
  • Eenmalige Machtiging
  • Doorlopende Machtiging Kansspelen
  • SEPA-incasso Algemeen Doorlopend
  • SEPA-incasso Algemeen Eenmalig

Doorlopende Machtiging Algemeen

Wil een bedrijf of organisatie door middel van dit type machtiging geld van jouw rekening afboeken dan moet je hiervoor schriftelijk of (indien bij jouw bank mogelijk) digitaal toestemming hebben gegeven. Zonder bewijs van deze toestemming is de afboeking illegaal. Deze machtiging is vervolgens doorlopend geldig voor meerdere betalingen. Ben je het niet eens met een afschrijving van dit type dan heb je 56 dagen (inclusief zon- en feestdagen) om het bedrag terug te laten boeken. Indien de bank meent dat de transactie onjuist is dan kan de bank binnen dezelfde termijn tot deze actie overgaan. Doe je een verzoek dan neemt de bank gemiddeld vijf dagen de tijd voor de verwerking ervan. Dit kan per bank enigszins verschillen.

Eenmalige Machtiging

Ook voor een eenmalige machtiging moet je schriftelijk of digitaal toestemming verlenen. Deze is vervolgens geldig voor een eenmalige betaling en kan door een bedrijf niet gebruikt worden om meermaals iets van je rekening af te schrijven, tenzij het gaat om een betaling in termijnen zoals bijvoorbeeld voor het betalen van collegegeld of lesgeld. Je kunt een eenmalige machtiging niet laten terugboeken. Meent de bank dat de afboeking onterecht is dan kunnen zij de transactie tot vijf werkdagen erna ongedaan maken. Dit proces kan een paar dagen in beslag nemen.

Doorlopende Machtiging Kansspelen

Voor een doorlopende machtiging kansspelen moet schriftelijk of digitaal toestemming geven en geldt voor het doen van betalingen die gerelateerd zijn aan Nederlandse loterijen. De machtiging is doorlopend en geldig voor meerdere betalingen. Je kunt een afschrijving als gevolg van een doorlopende machtiging kansspelen niet later storneren. Meent de bank dat de afboeking niet terecht is dan kunnen zij zelf wel de transactie ongedaan maken, tot vijf dagen erna. Dit proces kan een paar dagen in beslag nemen.

SEPA-incasso Algemeen Doorlopend

Sinds 1 februari 2014 kunnen eurobetalingen binnen het SEPA-gebied alleen nog geïncasseerd worden met een SEPA-incasso, ook wel Europese Incasso, SEPA Direct Debit of SDD genoemd. SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Dit type incasso kan alleen plaatsvinden na schriftelijke toestemming en dus niet via de telefoon. De machtiging is doorlopend geldig voor meerdere betalingen en net als bij de 'oude' doorlopende machtiging heb je 56 dagen de tijd om een incasso te laten terugboeken.

SEPA-incasso Algemeen Eenmalig

Dit type incasso vervangt in feite de 'oude' eenmalige machtiging maar waar deze niet kon worden gestorneerd kan dat bij de eenmalige SEPA-incasso wel, tot 56 dagen na de afboeking van het bedrag.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laat een onjuiste incasso terugboekenLaat een onjuiste incasso terugboekenEen automatische incasso en machtiging kunnen voordelen hebben bij de maandelijkse betaling van de huur of een lidmaatsc…
Een incassocontract aanvragen? Waar moet u aan denkenEen incassocontract aanvragen? Waar moet u aan denkenEen incassocontract voor uw organisatie of instelling biedt meerdere voordelen voor u als incassant en voor uw debiteur.…
Geld storneren, hoe doe je dat?Geld storneren, hoe doe je dat?Voor incasso met een terugboekingstermijn kan je doorgaans geld storneren via Internetbankieren. Daarvoor staat dan in d…

Kosten geld storten op eigen rekening per bankKosten geld storten op eigen rekening per bankHeb je contant geld - muntgeld of bankbiljetten - en wil je deze op je eigen rekening storten dan kun je daarvoor gebrui…
Huwelijkse voorwaardenHuwelijkse voorwaardenGaat u trouwen? Sta eens stil bij gevolgen van een huwelijk voor uw financiën. Gewoonweg trouwen levert een gemeenschap…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FirmBee, Pixabay
  • ABN AMRO Informatieblad Betaaldiensten Particulieren (januari 2013)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 22-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.