Via een sealbag uw kasgeld afstorten? Waar moet u aan denken

Via een sealbag uw kasgeld afstorten? Waar moet u aan denken Uw kasgeld storten via een sealbag heeft voor uw bedrijf, vereniging of stichting voordelen. Contant geld kunt u op elk moment afstorten en kost u minder dan storten via een stortautomaat. Indien u 'voorboeken' bent overeengekomen met uw bank, vindt de bijschrijving op uw rekening gelijktijdig met de storting via de sealbagautomaat plaats. De storting dient wel correct plaats te vinden omdat anders extra kosten in rekening worden gebracht.

Inhoudsopgave


Waarom een sealbagovereenkomst afsluiten

Het kasgeld bewaart u liever niet zelf. Heeft u een bedrijf of bent u penningmeester van een vereniging of stichting dan bieden de grootbanken ‘de sealbag’ aan. Contant geld stort u hiermee gemakkelijk en efficiënt af in een sealbagautomaat en vervolgens wordt het bedrag gestort op uw bankrekening. De afhandeling van de storting is te volgen via internetbankieren. Een sealbag is een afgesloten plastic verpakking waarmee u 24 uur per dag en 7 dagen per week uw geld kunt afstorten. De sealbags kunnen via internet worden besteld of op het kantoor worden afgehaald.

Het storten van uw kasgeld middels een sealbag is voordeliger dan via een stortautomaat. De kosten zijn wel weer afhankelijk van de kwaliteit waarmee u het geld in de sealbag aanlevert.

Welke mogelijkheden zijn er en tegen welke voorwaarden

Voor het storten van contant geld bij een sealbagautomaat dient u eerst een overeenkomst met uw bank af te sluiten. Bij de ING en ABN AMRO heet deze overeenkomst een ‘overeenkomst verpakt storten’ en bij de Rabobank een ‘afstortovereenkomst’.

De mogelijkheid is aanwezig om gebruik te maken van de functionaliteit voorboeken (of onder gewoon voorbehoud). Hiermee gaan banken verschillend om. U krijgt standaard een voorboeksaldo tot een maximaal bedrag of u dient minimaal één jaar klant van de bank te zijn. U heeft dan het voordeel dat de voorboeking (en dus de bijschrijving op uw rekening) van uw storting plaatsvindt op de werkdag waarop u de storting via de sealbagautomaat heeft gedaan. Anders wordt de storting pas geboekt nadat deze is verwerkt. Hiervoor geldt dan een termijn van 5 a 10 dagen.

Voor het bepalen van een (hogere) voorboeklimiet zal de bank eerst uw financiële gegevens willen analyseren. Mocht u een starter zijn dan zal, indien aanwezig, gebruik worden gemaakt van een ondernemingsplan en eventueel prognoses. Om de hoogte van uw voorboeklimiet te bepalen zal de bank de volgende gegevens van u willen hebben waarna de limiet in overleg met u kan worden vastgesteld:
 • Wat is uw hoogste afstortbedrag
 • Wat is uw gemiddelde afstortbedrag per storting
 • Het aantal afstortingen per periode (dag/ week)
 • Is er sprake van een seizoenspiek

Het aanleveren van de sealbags en de kosten

Na het afsluiten van de overeenkomst krijgt u binnen 5 werkdagen sealbags toegestuurd. Voor het storten via de sealbagautomaat heeft u ook nog een stortingsformulier of -specificatie nodig. Deze kunt u digitaal invullen. Vervolgens print u deze in tweevoud en u doet één exemplaar, samen met uw kasgeld in een sealbag. Het andere formulier is voor uw eigen administratie.
Wanneer u gebruik maakt van voorboeken dient u de sealbag online te registreren. De sealbag doet u vervolgens met de stortingsspecificatie in de sealbagautomaat van uw bank. Alleen stortingen die binnen de voorboeklimiet blijven worden voorgeboekt. Wanneer de storting de limiet overschrijdt, dan wordt de voormelding niet geaccepteerd. Hiervan krijgt u online bericht.

De stortingsspecificatie dient volledig en juist te zijn ingevuld en de storting moet correct aan worden geleverd. Hierdoor kan zorg worden gedragen voor een snelle en efficiënte verwerking. Is dit niet het geval dan is er sprake van een non kwaliteitsstorting. De verwerking en telling kan dan niet machinaal plaatsvinden en daarom worden er extra kosten in rekening gebracht.

Waaraan moet een storting onder andere voldoen

 • Pakketten van maximaal 250 biljetten.
 • Pakketten van meer dan 10 biljetten bundelen met elastiek.
 • Maximaal 10 stapels per storting.
 • Geen andere zaken in sealbag.
 • Geen natte, besmeurde, gescheurde of opgerolde biljetten

De kosten per storting via een sealbagautomaat of stortautomaat verschillen per bank (per 11-2017)

 • Via sealbagautomaat (verpakt) en online aanmelding, liggen de kosten tussen € 3,00 en € 4,75 per storting + kosten per biljet (€ 0,04) of een percentage (0,1%) van het gestorte bedrag.
 • Indien er sprake is van een non kwaliteitsstorting vindt er een toeslag plaats van € 5,00 per storting of € 0,03 per biljet.
 • Via stortautomaat (onverpakt) liggen de kosten tussen € 2,80 en € 3,75 per storting + kosten per biljet (€ 0,05) of percentage (0,25%) van het gestorte bedrag.

Afhankelijk van uw bank betaalt u wel of geen kosten voor het bestellen van nieuwe sealbags.
© 2015 - 2024 Birdy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten geld storten op eigen rekening per bankKosten geld storten op eigen rekening per bankHeb je contant geld - muntgeld of bankbiljetten - en wil je deze op je eigen rekening storten dan kun je daarvoor gebrui…
Contant geld storten op eigen rekening kost geldContant geld storten op eigen rekening kost geldAls u als particulier contant geld gaat storten op uw eigen rekening in 2022 kost u dat geld bij de ING bank. Of u dat a…
Een zakelijke rekening openen, waar moet ik op letten?In tegenstelling tot een privé rekening is er bij een zakelijke rekening vaak sprake van transactiegebonden kosten. Denk…
Geld pinnen hoe gaat dat in zijn werk?Geld pinnen hoe gaat dat in zijn werk?De pinpas is anno 2019 niet meer weg te denken uit Nederland. Het betalen met contant geld zal naar verwachting steeds m…

Auto slim parkeren bij een vliegveldAuto slim parkeren bij een vliegveldGoedkoop uw auto parkeren bij een vliegveld in Nederland? Wat zijn de mogelijkheden, waar laat u uw auto bij een vliegve…
Is contactloos betalen veilig? Welke risico's zijn er?Contactloos betalen is de nieuwste vorm van betalen. Snel en handig is het wel, maar hoe staat het met de veiligheid? Je…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dvanzuijlekom, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/betalen/kasgeld-storten/hoe-werkt-storten-via-sealbags.html (11-2017)
 • https://www.ing.nl/zakelijk/betalen/betaaldiensten/contant-geld/geld-storten/sealbagkluis/index.html (11-2017)
 • https://www.rabobank.nl/bedrijven/betalen/geld-ontvangen/sealbags/ (11-2017)
Birdy (18 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.