Rente bij rood staan: debetrentetarieven van alle banken

Rente bij rood staan: debetrentetarieven van alle banken Wanneer je rood staat - dat wil zeggen je hebt een negatief saldo op je bankrekening - dan moet je over het bedrag dat je in de min staat rente betalen aan de bank. De tarieven voor rood staan zijn behoorlijk hoog, zo tussen de 9 en 13%. De kosten die hieraan verbonden zijn zijn vaak afhankelijk van het maximum bedrag waarmee je je tegoed kunt overschrijden. Mag je 2500 euro rood staan dan is de rente die je daarover betaalt hoger dan wanneer je maar 500 negatief saldo mag hebben op je betaalrekening.

Rente bij rood staan op je betaalrekening


Manieren om rood staan te voorkomen

Het plan om het saldo van je betaalrekening even in de min te laten lopen voor een grote uitgave terwijl je binnen korte tijd weer je salaris of andere inkomsten verwacht klinkt niet gek. Wanneer je zeker weet dat je saldo snel weer wordt aangevuld dan kon je er niet door in de problemen. Wat veel mensen vergeten mee te nemen in hun overweging is echter dat je een flinke rente moet betalen over het bedrag dat je dan tijdelijk rood staat. Het is daarom vaak verstandiger om geld van je spaarrekening aan te spreken dan het op een negatief saldo te laten aankomen. Natuurlijk is ook dit vaak zonde wanneer je bijvoorbeeld een kwartaal spaarrekening of een jaarspaarrekening hebt en je al aan het einde van het kalenderjaar zit. Je loopt daardoor dan positieve rente mis omdat een deel van je geld niet gedurende de volledig looptijd op je rekening heeft gestaan. Wanneer je bedenkt dat je over het positieve saldo een rente misloopt van vaak niet meer dan 0,1% (2020) terwijl je een 'boeterente' van tot wel 13% moet betalen voor rood staan, dan kun je zelf goed uitrekenen wat voor jou de voordeligste optie is.

Sommige banken bieden - tegen betaling van een vergoeding, dat dan weer wel - enkele hulpmiddelen aan bij het voorkomen van rood staan. Zo kun je bij de bank Knab instellen dat je wilt dat er bij een negatief saldo direct automatisch geld van je spaarrekening wordt overgeboekt naar je betaalrekening, mits deze voldoende saldo heeft. Je moet hiervoor een relatief duur pakket nemen maar wanneer je met regelmaat tegen een negatief saldo aan zit door grote transacties dan zou zo'n pakket nog best weleens de kosten waard kunnen zijn.

Rente die banken heffen bij rood staan

Afhankelijk van bij welke bank je een rekening hebt lopen en de restricties die voor jouw rekeningtype gelden is het mogelijk om rood te staan op je betaalrekening. Is dit het geval dan zul je echter al snel merken wat hiervan het grote nadeel is: banken heffen hoge rentes wanneer je rood staat. De hoogte van de rente bij roodstand verschilt per bank maar ligt doorgaans tussen de 9 en 13%. De rente bij roodstand is in 2020 als volgt:

BankRente
ING9,9 - 12,9%*
Rabobank9,9 - 12,9%*
ABN Amro9,9 - 12,9%*
Triodos10%
SNS Bank9%
Regio Bank9%
ASN Bank9%
Knab5%
* ABN Amro, ING en de Rabobank hebben in 2020 de rente bij rood staan tijdelijk verlaagd naar 9,9%. Dit is een corona-maatregel om klanten te helpen die door de corona-crisis in financiële problemen zijn gekomen.

Aanvullende informatie

Het bovenstaande overzicht bevat alleen informatie over reguliere banken die betaalrekeningen voor particulieren bieden. Let er overigens wel op dat de hoogte van de debetrente bij roodstand niet alles zegt. Dat een tarief laag is weegt soms niet op tegen de kosten die je moet betalen voor het totaalpakket. Wanneer je kijkt naar de 'groene banken' dan zie je dat zij een relatief lage rente heffen bij roodstand, maar hun creditrente ligt gemiddeld dan ook lager. Bij Knab is het tarief exceptioneel laag maar daar betaal je dan ook fikse maandelijkse fee voor voor je hele betaalpakket.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rood staan of lenen?Rood staan of lenen?"Zal ik kiezen voor rood staan of lenen?" is een vraag die veel mensen zich stellen wanneer zij behoefte hebben aan meer…
Extra krediet op betaalrekening: rente rood staan 2020Extra krediet op betaalrekening: rente rood staan 2020U kunt een extra krediet krijgen door rood te staan, maar dit rood staan is vaak geen goedkope oplossing. De tarieven vo…
Goedkoopste betaalrekeningen 2020Goedkoopste betaalrekeningen 2020Het hebben van een betaalrekening bij een bank kost in de meeste gevallen geld. De tarieven die banken hanteren lopen ec…
Rood staan, verstandig of niet?Rood staan, verstandig of niet?Het zal iedereen wel eens overkomen zijn, plotseling sta je rood. Rood staan betekent dat je meer hebt uitgegeven dan er…

Passief inkomen: 5 manieren om het te verwervenPassief inkomen: 5 manieren om het te verwervenPassief inkomen, het grote toverwoord tegenwoordig. Helaas ook een veel verkeerd begrepen term. Ik zal in dit artikel ui…
Van bank veranderen, minder gecompliceerd dan het lijktVan bank veranderen, minder gecompliceerd dan het lijktAls we van bank veranderen is de nieuwe bank ons doorgaans behulpzaam. Moeten we het zelf regelen dan zijn hier enige ti…
Bronnen en referenties
  • http://www.nibud.nl/omgaan-met-geld/schulden/rood-staan.html
  • http://www.fx.nl/banken/
  • https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/rood-staan#:~:text=Als%20je%20rood%20staat%20op,Knab%20spaar%2D%20of%20betaalrekening%20hebben.
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 19-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.