Van bank veranderen, minder gecompliceerd dan het lijkt

Van bank veranderen, minder gecompliceerd dan het lijkt Als we van bank veranderen is de nieuwe bank ons doorgaans behulpzaam. Moeten we het zelf regelen dan zijn hier enige tips die veranderen van bank gemakkelijk maken.

Van bank veranderen gaat meestal om een lening

Het is net als met het energiebedrijf: van bank veranderen doet men niet zo gauw. Dan moet er al heel wat aan de hand zijn. Doorgaans heeft het te maken met een lening:
 • de bank keurt bijvoorbeeld de aanvraag voor een krediet niet goed;
 • of de voorwaarden voor een lening bij een andere bank zijn veel gunstiger;
 • ook het oversluiten van krediet leidt vaak tot het veranderen van bank. Want in de regel is de nieuwe kredietverstrekker alleen geïnteresseerd als ook het salaris bij hem wordt bijgeschreven.

Van bank veranderen vanwege de service

Natuurlijk komt het ook af en toe voor dat klanten gewoon op zoek zijn naar een betere service of meer gekwalificeerde adviseurs. Veel mensen zijn bij banken immers vervangen door machines en internet, wat niet ieders ding is.

Maar niet alleen deze "onvrijwillige" verandering van bank is zinvol. Heel vaak heeft een andere bank simpelweg de betere voorwaarden:
Van een kosteloze betaalrekening met gratis creditcard tot goedkope kredieten en een lage debetrente bij rood staan. Internetbanken kosten de gevestigde banken doorgaans marktaandeel.

En toch is er meestal sprake van een concrete aanleiding (bv. de wijziging van baan, een negatieve ervaring, financiële schandalen of de ergernis over een weinig flexibele opstelling bij de bank) die klanten van bank laat wisselen. Veel consumenten die van bank veranderen zijn bezorgd dat er plotseling iets niet meer zal werken. En dat terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om een bankrekening te verhuizen.

Een andere bank kiezen

Informeer eerst wat banken in uw omgeving zoal aan voorwaarden bieden. Voor internetgebruikers daarentegen is een bankkantoor in de directe nabijheid niet relevant. Dat kantoor heb je toch maar zelden nodig.

Als u dan uw keus voor een nieuwe bank gemaakt hebt, zal een nieuwe bankadviseur u waarschijnlijk behulpzaam terzijde staan;
Bij internetbanken daarentegen moet men zich meestal zelf om de meeste details bekommeren. Hierna volgen daarom enige geheugensteuntjes die u het veranderen van bank gemakkelijk zullen maken.

Handige tips bij het veranderen van bank

 • Los uw oude bankrekening niet in een opwelling meteen af want dan raken een aantal overboekingen misschien tussen wal en schip en krijgt u een of meer aanmaningen;
 • Zorg ervoor dat voor eventuele betalingsverzoeken op de oude rekening nog steeds saldo beschikbaar is;
 • Incasso-opdrachten kunt u in ieder geval gelijk storneren.

Open eerst een nieuwe bankrekening bij een andere bank, stort daar meteen voldoende saldo op voor toekomstige betalingen en maak dan rustig de overstap:
 • Informeer alle bedrijven of personen die geld aan u overmaken;
 • Zet periodieke opdrachten (= gelijkblijvende betalingen) over op de nieuwe rekening;
 • Bij incasso-opdrachten moet de incasserende instantie (verzekeringsmaatschappij, energiebedrijf, telefoonmaatschappij, enz.) van de bankwijziging op de hoogte worden gebracht en worden verzocht om voortaan van de nieuwe rekening te incasseren. Dit kan een of twee maanden in beslag nemen. In ieder geval is het zinvol om beide rekeningen goed in de gaten te houden;
 • Check ook andere betalingsverplichtingen: credit-card-afboekingen of jaarlijkse betalingen worden nogal eens graag vergeten. Maar wie de betalingen over de afgelopen 12 maanden zorgvuldig controleert zal nauwelijks iets vergeten.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klacht over je bank: hoe dien je een klacht over je bank in?Als je niet tevreden bent over je bank om wat voor reden dan ook, kun je bij de bank zelf een klacht indienen. Maar als…
Veilig de hoogste spaarrente bij een bankVeilig de hoogste spaarrente bij een bankKies ook in 2021 niet alleen voor de hoogste spaarrente, maar combineer dit met veilig sparen bij een bank met voldoende…
Van bank veranderen: 3% van de klanten wil veranderenVan bank veranderen: 3% van de klanten wil veranderenHet is net als bij de energieleverancier: van bank veranderen doe je niet zo snel. Dan moet al heel wat gebeurd zijn, of…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Moritz320, Pixabay (bewerkt)
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 05-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.