Goedkoopste betaalrekeningen 2020

Goedkoopste betaalrekeningen 2020 Het hebben van een betaalrekening bij een bank kost in de meeste gevallen geld. De tarieven die banken hanteren lopen echter erg uiteen. Sommige banken bieden bovendien meer extra's zoals een tweede betaalpas of gratis creditcard die is inbegrepen in het betaalpakket. Wil je weten waar bankieren voor jou het goedkoopst is dan is het belangrijk om alle details mee te nemen zoals de hoogte van de rente en de kosten van zaken als rood staan, gebruik maken van een creditcard en de kosten van een tweede betaalpas.

De goedkoopste betaalrekeningen in Nederland


Waar is een betaalrekening het goedkoopst in 2020?

Wil je in 2020 een nieuwe betaalrekening openen en ben je op zoek naar de bank met het laagste tarief dan moet je bij ING Bank, ABN Amro of Rabobank zijn. Het meeste basic pakket kost in 2020 bij alle drie deze grote banken 18,60 per jaar, oftewel 1,55 per maand. Wil je daar ook een creditcard bij dan is de goedkoopste bank de ING Bank. Moneyou biedt een betaalrekening zonder vaste kosten maar in dat geval kun je enkel bankieren via een app en is het bijvoorbeeld in het geheel niet mogelijk om rood te staan, een tweede betaalpas aan te vragen of gebruik te maken van een creditcard.

De meeste banken bieden de keuze uit een sober standaardpakket met één betaalpas of een uitgebreider pakket waarmee je meerdere betaalpassen krijgt, een creditcard kunt gebruiken en meer rood kunt staan. Wanneer het gaat om de standaardpakketten, dan zijn dit de tarieven in 2020:
BankKosten per jaarExtra kosten creditcard
Moneyou 0Niet beschikbaar
ING Bank 18,60 17,40
ABN Amro 18,60 22,42
Rabobank 18,60 24,00
ASN Bank 19,80 22,50
Regiobank 29,40 23,00
SNS Bank 33,00 15,75
Triodos Bank 42,00Niet beschikbaar
Knab 60,00Inbegrepen

Rente, tweede betaalpas, rood staan en extra's

De kosten van de bankrekening zijn natuurlijk niet alleen uit te drukken in het maandelijkse of jaarlijkse tarief dat je moet betalen. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een creditcard en betaal je hier apart kosten voor? Wellicht is het in dat geval goedkoper om over te schakelen naar een duurder betaalpakket waarbij een creditcard inbegrepen zit. Maar ook andere zaken zoals het rentetarief, de kosten voor een tweede betaalpas en rood staan moet je meenemen in je overweging.

Rente

Daarnaast kan het ook nog uitmaken of je rente ontvangt over het saldo op je betaalrekening. Nadat de meeste banken dit de afgelopen jaren hebben afgeschaft, was de SNS Bank de eerste die deze rente weer terug invoerde. Anno maart 2020 bieden ASN Bank en SNS Bank een rente van 0,01% en bij Moneyou en Knab is dit 0,02%. Deze percentages zijn dus inmiddels verwaarloosbaar in het gehele kostenplaatje. In 2020 werd er zelfs voor het eerst gespeculeerd over het invoeren van een negatieve rente of boeterente, waarbij je geld moet gaan betalen over je saldo.

Rood staan

Iets anders dat belangrijk kan zijn is hoeveel procent rente je betaalt bij rood staan. In 2020 ligt dit percentage met 12,90% het hoogste bij ING Bank en Rabobank. Bij de relatief dure rekening van Knab is dit percentage met 5% heel laag. Bij Moneyou is het niet mogelijk om rood te staan.

Tweede bankpas

Deel je een rekening dan is het natuurlijk noodzakelijk om een tweede betaalpas te hebben. Bij sommige pakketten is dit inbegrepen maar het is ook mogelijk dat de bank hier extra kosten voor rekent. Bij Knab zit een tweede betaalpas ingegrepen in je pakket. Regiobank vraagt hier in 2020 met 7,47 een relatief kleine vergoeding voor maar bij de meeste banken ligt dit tarief tussen de 10 en 20 euro.

Extra's

Banken bieden daarnaast vaak tegen gereduceerd tarief extra diensten. Zo kun je bij veel banken bijvoorbeeld een reisverzekering afsluiten. Dit kan alleen wanneer je bij deze bank ook al een betaalrekening hebt lopen. Ook kun je als klant van een bank soms gebruik maken van speciale aanbiedingen zoals kortingen op uitjes of producten. Al deze zaken kun je meenemen in je keuze voor een bepaalde bank.

Gratis bankieren?

Bij de meeste banken kun je gebruik maken van een gratis betaalrekening indien je 18 jaar of jonger bent. Ook studenten kunnen gebruik maken van een gratis betaalrekening, meestal een studentenrekening genoemd. De voorwaarde is vaak wel dat je een bewijs van inschrijving bij een onderwijsinstelling kunt overleggen en dat je studiefinanciering of studentenlening naar de betreffende rekening wordt overgemaakt. Ben je afgestudeerd dan dien je dit aan je bank door te geven. Doe je dit niet dan zal je op den duur bericht krijgen en zal de rekening worden beëindigd en omgezet in een normale rekening. Vaak wordt je dan een nieuw pakket aangeboden, bijvoorbeeld voor starters of young professionals.

Lees verder

© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Extra krediet op betaalrekening: rente rood staan 2020Extra krediet op betaalrekening: rente rood staan 2020U kunt een extra krediet krijgen door rood te staan, maar dit rood staan is vaak geen goedkope oplossing. De tarieven vo…
Contant geld storten op eigen rekening kost geldContant geld storten op eigen rekening kost geldAls u als particulier contant geld gaat storten op uw eigen rekening in 2022 kost u dat geld bij de ING bank. Of u dat a…
Rentevergoeding op de betaalrekeningRentevergoeding op de betaalrekeningRente op een betaalrekening ontvangen kan wel degelijk. Bij de meeste banken krijgt u op uw betaalrekening geen rentever…

Openingstijden, betalingsverkeer banken: feestdagen 2020/'21Openingstijden, betalingsverkeer banken: feestdagen 2020/'21Zijn de banken open op de feestdagen in 2020/'21 en 2022 en wanneer dan wel? Voor die vraag staan we elke keer als de fe…
Behouden Huis: belastingvrij verzilveren overwaarde woningBehouden Huis: belastingvrij verzilveren overwaarde woningUw woning heeft overwaarde in 2023 en u wilt niet verhuizen maar wel belastingvrij extra geld in het handje hebben. In d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Luxstorm, Pixabay
  • ABN Amro - https://www.abnamro.nl/nl/prive/betalen/betaalrekeningen-pakketten.html
  • https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/vergelijken/
  • http://www.vanbetaalrekeningveranderen.nl/
Dessal (1.118 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.