Rood staan, verstandig of niet?

Rood staan, verstandig of niet? Het zal iedereen wel eens overkomen zijn, plotseling sta je rood. Rood staan betekent dat je meer hebt uitgegeven dan er op je rekening van de bank stond. Je leent nu geld van de bank tegen een behoorlijk hoge rente. Het is verstandig om dit rood staan niet te lang te laten duren. Heb je echt geld nodig, dan is het afsluiten van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening voordeliger.

Voorwaarden om rood te mogen staan

Niet iedereen kan rood staan op zijn rekening. De voorwaarden kunnen per bank verschillen. Over het algemeen geldt een minimum leeftijd van 18 jaar en vaak ook een maximum leeftijd van 69 jaar. Verder moet je een vast inkomen hebben en naast je hypotheek niet al te veel leningen hebben uitstaan. De bank bepaald verder hoe hoog het maximum bedrag mag zijn dat je rood mag staan. Dit is inkomensafhankelijk. De bank zal verder ook bekijken of je al veel leningen hebt uitstaan, naast een hypotheek.

Gevolgen rood staan

Over het geld wat er op je rekening staat krijg je rente van de bank. Zodra je echter rood komt te staan moet je zelf rente betalen aan de bank, en die is vele malen hoger dan de rente die je zelf krijgt. Voor rood staan betaald u gemiddeld 8 tot 15% rente per jaar. Het percentage wat je moet betalen is afhankelijk van de bank waar je de rekening hebt en van het bedrag dat je negatief mag staan op je rekening. Al met al is rood staan duur voor je portemonnee. Het is dan ook zeker af te raden om langdurig rood te staan.

Rood staan voorkomen

Zit je krap bij kas dan is het misschien wel verstandig om de mogelijkheid om rood te staan te blokkeren. Het kan namelijk erg aanlokkelijk zijn om dingen te kopen, terwijl je het geld er eigenlijk niet voor hebt. Op die manier kom je in de schulden, die moeilijk af te lossen zijn. Probeer zuiniger te leven door abonnementen op te zeggen en in de supermarkten aanbiedingen te kopen. Stel grote uitgaven zo mogelijk uit tot je het bedrag werkelijk in kas hebt. Het bijhouden van je inkomsten en vaste uitgaven kan je helpen om je geld beter te beheren en niet meer uit te geven dan je werkelijk hebt.
Heb je spaargeld op een rekening staan en kom je rood komt te staan, dan kan je tijdelijk geld overmaken om het rood staan op te heffen. Zodra je salaris weer is gestort maak je het geld weer over naar de spaarrekening.

Toch geld lenen?

Heb je toch geld nodig dan is rood staan meestal niet de beste manier. Kijk of je een persoonlijke lening kunt afsluiten of een doorlopend krediet kunt krijgen. Het voordeel hiervan is dat de rente meestal lager is en je maandelijks een bedrag moet aflossen. Dit voorkomt dat je schulden zo hoog worden dat je het nooit meer af kan lossen. Kijk goed naar de voorwaarden voor je een lening afsluit, en ga bij jezelf na of je de gewenste aanschaf niet uit kunt stellen. Een lening afsluiten kost altijd veel geld!
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rood staan en BKRRood staan en BKRRood staan kost u geld. Rood staan met een negatieve BKR-notering komt ook veel voor. Rood staan betekent dat er snel ge…
Regelmatig rood staan is een dure gewoonteRegelmatig rood staan is een dure gewoonteRood staan op je betaalrekening: het is wel makkelijk tot het inkomen weer bijgeschreven is. Wie er een paar dagen gebru…
Extra krediet op betaalrekening: rente rood staan 2020Extra krediet op betaalrekening: rente rood staan 2020U kunt een extra krediet krijgen door rood te staan, maar dit rood staan is vaak geen goedkope oplossing. De tarieven vo…
Geld lenen in de bijstandGeld lenen in de bijstandVoor de meeste mensen in de bijstand is het lastig om geld te lenen bij een reguliere bank. Dat is doordat het voor hen…

Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Veel mensen vragen zich af of het nu mogelijk is om geld te lenen bij de bank, wanneer je een negatieve BKR toetsing of…
Wie moet de schulden betalen?Wie moet de schulden betalen?In de praktijk blijken schulden vaak opgelopen te zijn door toedoen van anderen. Dit gebeurt vaak in de relationele sfee…
Bronnen en referenties
  • Nibud
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 22-10-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.