Passief inkomen: 5 manieren om het te verwerven

Passief inkomen: 5 manieren om het te verwerven Passief inkomen, het grote toverwoord tegenwoordig. Helaas ook een veel verkeerd begrepen term. Ik zal in dit artikel uitleggen, waarom het gaat bij het verwerven van passief inkomen, waarom het bij veel mensen argwaan wekt en een vijftal manieren om passief inkomen te genereren.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen betekent dat we éénmaal een prestatie leveren terwijl het daarna permanent opbrengst geeft. Klinkt als iets mystieks, daarom een voorbeeld. Laten we eens een auteur als voorbeeld nemen. Hij schrijft een boek, deelt voor een bepaald percentage mee in de verkoopopbrengst en genereert zo met dit boek telkens opnieuw inkomen, ofschoon het hem geen inspanning meer kost.

Het grote misverstand over passief inkomen

Waarom passief inkomen bij veel mensen argwaan wekt, is eenvoudig te verklaren:
  • Enerzijds proberen mensen met die term veel geld te verdienen op het internet; Maar meestal is dat gewoon online bedrog. Wervingsteksten als "u verdient 5.000 per maand", of "mijn klanten verdienen 200 per dag" trekken veel mensen. Meestal moet je dan producten kopen om te leren hoe dat moet. Maar echt werken doen deze systemen maar heel weinig;
  • Een tweede misverstand is dat veel mensen menen dat passief inkomen betekent veel geld verdienen zonder te werken. Dat is principieel verkeerd. Want, om bij bovenstaand voorbeeld te blijven, een boek schrijven kost veel werk! Om het te schrijven, onderzoek te doen, een uitgever te vinden, en ga zo maar door! Vaak betekent dat werk van meer dan een jaar.

Passief inkomen betekent dus veel werk aan het begin, maar dan inkomen genereren zonder opnieuw of slechts zeer weinig te werken.

Vijf manieren om passief inkomen te genereren

  • Reclame-inkomsten en andere opbrengsten van websites;
  • Royalty's als auteur of musicus;
  • Licentie-inkomsten voor geproduceerde software;
  • Rente en opbrengsten uit effecten;
  • Huuropbrengsten van onroerend goed.

Altijd bescheiden beginnen

Bijna niemand heeft in het begin genoeg geld om te beleggen in effecten of onroerend goed. En zeker niet genoeg om vervolgens van de rente of de huuropbrengst te kunnen leven. Daarom moet je dus klein beginnen en het verdiende geld van de ene in de andere bron van passief inkomen investeren. Wat betekent dat precies?

Stap 1: een E-boek schrijven

Menigeen begint zijn avontuur 'passief inkomen' met een E-book. Stel je bent in je vrije tijd ook voetbaltrainer, dan zou je daar een E-boek over kunnen schrijven. Het maken van zon boek neemt bijvoorbeeld een maand in beslag. Het vinden van een geschikt platform voor de verkoop en het bouwen van een verkooppagina eveneens een maand.

Maar daarna loopt alles vanzelf en op enkele updates na hoef je geen werk meer in dit project te steken. Je verkoopt op regelmatige basis e-books en ontvangt dus geld zonder verdere inspanning. Helaas verdien je daarmee geen enorme bedragen. Het gaat per slot van rekening om een niche-product. Maar doorgaans verdien je na verloop van tijd genoeg om de lopende kosten voor dit project te dekken.

Stap 2: een eigen website

Je maakt een website natuurlijk vooral omdat je het leuk vindt om over een bepaald onderwerp te schrijven of er meer vanaf weet dan de gemiddelde lezer. Maar op de tweede plaats zou je er ook geld mee kunnen verdienen, en weliswaar genoeg om je volgende project ermee te financieren.

Een optie is bijvoorbeeld om met behulp van Google Adsense op bepaalde plaatsen in je site advertenties te laten plaatsen. Elke keer dat een gebruiker klikt op die advertenties, ontvang jij geld daarvoor. Pay per click, simpel nietwaar? Er is alleen één klein probleem. Je moet voldoende bezoekers trekken. Aangezien maar een fractie van de bezoekers een advertentie interessant genoeg vindt om erop te klikken, moet je toch een behoorlijk aantal bezoekers trekken om van een interessante opbrengst te kunnen spreken. Maar het aldus verdiende geld zou je dan op termijn wellicht kunnen vermeerderen met effecten.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is passief inkomen?Wat is passief inkomen?Wat wordt verstaan onder een passief inkomen? En hoe verkrijg je een passief inkomen? Kun je rijk worden met een passief…
Wat is een modaal inkomen?De meeste mensen denken dat het modaal inkomen het gemiddelde inkomen is in Nederland, maar dat is niet het geval. Het i…
Zo creëer je een passief inkomenZo creëer je een passief inkomenOm financiële onafhankelijkheid te verkrijgen is passief inkomen een belangrijk onderdeel. Hieronder wordt stap voor sta…

Kinderopvang te duur? Zoek een andere oplossingKinderopvang te duur? Zoek een andere oplossingDe kosten van kinderopvang stijgen en de tegemoetkoming vanuit de overheid wordt steeds verder teruggeschroefd. Uiteinde…
Rente bij rood staan: debetrentetarieven van alle bankenRente bij rood staan: debetrentetarieven van alle bankenWanneer je rood staat - dat wil zeggen je hebt een negatief saldo op je bankrekening - dan moet je over het bedrag dat j…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 06-10-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.