Betaalrekening: laat er niet teveel geld op staan

Betaalrekening: laat er niet teveel geld op staan Als de spaarrente niet echt hoog is, gebeurt het wel vaker dat mensen relatief veel geld op hun betaalrekening laten "slapen". Ze laten het geld staan omdat ze zuiniger zijn geworden door de crisis of omdat ze de beurs te onzeker achten om in aandelen te gaan beleggen. Toch is het niet aangeraden om al te veel geld op je zichtrekening te laten staan, ook in tijden van crisis. Ook wanneer het economisch slecht gaat is het nuttig om te denken aan de lange termijn en manieren te vinden waarop je een bescheiden kapitaal kan opbouwen. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan samengestelde interesten, aandelen of beleggingsfondsen. Ook kan je liquiditeit en rendement combineren als je op zeker wilt spelen. Al teveel geld op je betaalrekening laten staan zonder dat je denkt aan rendement is dus niet aan te raden.

Betaalrekening of zichtrekening

Een betaalrekening is een rekening waarvan je gebruik maakt om je salaris te laten storten en om betalingen mee te doen, zoals aankopen in de winkel of overschrijvingen via internet. Met je pinpas die verbonden is aan de betaalrekening kan je ook geld uit de geldautomaat halen. In België wordt deze rekening ook wel zichtrekening genoemd. Het saldo op je zichtrekening levert doorgaans weinig of geen rente op, maar toch laten heelwat mensen er relatief veel geld op "slapen". Een van de redenen hiervan is dat bij een klein verschil tussen de rente op de spaarrekening en de rente op de betaalrekening mensen de moeite niet nemen om hun geld te verplaatsen. Maar er zijn ook andere redenen waarom er nogal veel geld op een betaalrekening blijft slapen aan beperkt rendement.

Teveel geld op betaalrekening

Niet alleen om doorlopende uitgaven mee te doen, maar ook om andere redenen wordt geld geplaatst op de betaalrekening. Vermits de spaarrente in de jarenlange nasleep van de de economische crisis van 2008 erg verlaagde, werd er minder snel geld overgeschreven naar de spaarrekening. Tegelijkertijd laat men wat extra geld op de zichtrekening staan voor onvoorziene kosten, zeker wanneer de prijzen voortdurend stijgen. Bij onzekerheid in de economie en een voortdurende dreiging van inflatie is het immers nuttig om op zeker te spelen en wat extra geld op je betaalrekening te hebben klaarstaan. Daarnaast zijn meer en meer mensen sinds de crisis beter gaan letten op het bedrag dat er met hun kredietkaart is verschuldigd en dus de volgende maand van de rekening gaat. In crisistijden gaan mensen noodgedwongen voorzichtiger worden en worden ze zuiniger in hun consumeren.

Spaarrente

Het is inderdaad zo dat een spaarrekening anno 2020 niet veel rente opbrengt, en dat het soms de moeite niet lijkt om geld over te zetten van betaalrekening naar spaarrekening. Maar toch is het nog altijd beter om van een lage spaarrente te genieten dan helemaal geen rente, zoals op de zichtrekening. Eventueel kan je - hoe moeilijk het financieel ook is - plannen om elke maand een klein bedrag over te schrijven naar je spaarrekening (bijvoorbeeld 30 euro). Op die manier kom je op lange termijn toch aan een aantrekkelijk spaarbedrag en levert je geld tenminste wat op. Bovendien speelt op de lange termijn het voordeel van de samengestelde interesten.

Aandelen

Vertrouwen

Een andere oorzaak waarom mensen geld laten slapen op een zichtrekening, is omdat ze op een bepaald moment geen vertrouwen hebben in de beurs. Mensen die normaal gezien wel geld investeren in aandelen, obligaties en fondsen vinden de situatie op de beurs dan tijdelijk te onzeker om in te stappen. Toch kunnen aandelen interessant zijn wanneer je relatief sterke bedrijven laag kan inkopen.

Lange termijn

Als aandelen laag gewaardeerd staan, dan kan je investering op lange termijn een aardig rendement opleveren. Ook hoeft het niet meteen te gaan om risicovolle aandelen; ook een beperkte maandelijkse investering in een beleggingsfonds kan al interessant zijn. Dit kan al vanaf een relatief klein bedrag per maand. Hou hierbij in gedachten dat beleggen in aandelen of aandelenfondsen op de héél lange termijn altijd meer rendement opbrengt dan een spaarrekening. Het is dus de moeite waard om een beleggingsplan te maken voor de lange termijn.

Liquiditeit en rendement

Geld laten staan op een betaalrekening is een logische houding als het slecht gaat met de beurs en de economie. Het is goed om wat achter de hand te houden voor als het nóg slechter zal gaan. Maar aan de andere kant kan je deze vorm van liquiditeit (het beschikbaar houden van cash) ook combineren met potentieel rendement (investeren in beleggingsproducten). Een goed idee is om bijvoorbeeld een reëel plan te maken van je maandelijkse uitgaven, daar nog wat extra ruimte bij in te bouwen, en de rest van je inkomsten te spenderen aan een belegging. Op die manier haal je toch zoveel mogelijk rendement uit je geld.

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belasting betalen over geld dat u niet hebtBelasting betalen over geld dat u niet hebtZodra u vermogen bezit boven de vrijstelling, betaalt u jaarlijks vermogensrendementsheffing over uw spaargelden en ande…
Vijf redenen om niet te gaan beleggenVijf redenen om niet te gaan beleggenDoor te gaan beleggen maakt u kans op een hoog rendement. U loopt echter ook het risico dat u verliezen moet incasseren.…
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2022 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank, zeker nu de inflatie zo hoog is? De…
Zorgtoeslag in 2020, hoeveel is het en hoe werkt het?Zorgtoeslag in 2020, hoeveel is het en hoe werkt het?Wie geen gebruik maakt van zorgtoeslag in 2020 is een dief van zijn eigen portemonnee. Je kunt namelijk tot 104 euro p…
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.