Vintage sieraden kopen op internet: waar moet u op letten?

Wie wel eens langs een juwelier loopt en door de etalage naar binnen gluurt valt gelijk op hoe hoog de prijzen zijn. Voor een gouden ring met een minuscuul diamantje waar een loep bij gekocht moet worden om het te kunnen zien, bent u al gauw honderden euro’s kwijt. Maar als u voor een kleiner bedrag een gouden sieraad wilt kopen met een echte edelsteen is er ook een andere oplossing: tweedehands sieraden.

Vintage sieraden kopen op internet: waar moet u op letten?

Vintage sieraden (tweedehands sieraden) kunt u vaak vinden voor een fractie van de nieuwwaarde en door de stijgende goudprijzen wordt de waarde van het sieraad ook nog eens vergroot. Het kopen van vintage (gouden) sieraden is daarom ook geen verloren geld maar juist een goede investering, omdat u het sieraad weer kunt verkopen als u er op bent uitgekeken. Als u slim heeft ingekocht, valt er vaak zelfs nog een behoorlijke winst te behalen. Met een beetje een getrainde blik op vintage sieraden valt er meer winst te halen uit het in- en doorverkopen van sieraden dan uit de gemiddelde aandelenportefeuille. Vintage sieraden worden door sommige juweliers aangeboden, maar op internet zijn ook veel particulieren te vinden die via tweedehandssites hun oude sieraden verkopen. Maar hoe kunt u nu echt van nep onderscheiden? En wat zijn de valkuilen?

Gouden sieraden

Bij gouden sieraden is het vooral van belang om te kijken of het goud gemerkt is en wat het goudgehalte is. In Nederland vervaardigde sieraden worden gemerkt door één van de volgende drie getallen, die het karaatgehalte aangeven: 585, 750 of 916 (respectievelijk 14, 18 of 22 karaat goud). Het karaatgehalte geeft het percentage goud aan dat gebruikt is. 100% goud is 24 karaat, 75% goud is 18 karaat en 58.5% goud is 14 karaat. In Nederland geldt een minimale goudwaarde van 14 karaat. Sieraden met een lagere goudwaarde dan 14 karaat mogen wel verkocht worden maar hier moet expliciet bij vermeld worden wat het goudgehalte is. Zo verkopen bepaalde winkels in Nederland ook sieraden van 9 karaat goud. Deze sieraden worden apart gecategoriseerd van de andere sieraden onder de naam ‘9 karaat’.

In veel andere landen (zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) is 9 karaat overigens wel een erkend en gebruikelijk goudgehalte. Het voordeel van sieraden met een lager goudgehalte is dat ze stukken goedkoper zijn en ook minder snel krassen, slijten of verbuigen. Om een indruk te geven: gemiddeld betaalt men voor een simpele tweedehands 9 karaat ring met edelstenen ongeveer 50 euro. Als het karaatgehalte niet door de verkoper wordt vermeld, is het raadzaam om dit even na te vragen. Vaak zetten verkopers alleen in een advertentie dat een sieraad ‘Goud, 375 gemerkt’ is, maar veel mensen weten dan niet dat het om 9 karaat goud gaat. In Duitsland kent men zelfs 8 karaat goud (333) en in de Verenigde Staten kent men 10 karaat goud (417).

Puur goud is vrij ‘zacht’. Daardoor verbuigt het snel en wordt het goud met andere stoffen gemengd voor meer stevigheid. Door het mengen met andere stoffen ontstaan ook verschillende kleuren goud. Van nature goud is geel, door goud met koper te mengen ontstaat roodgoud, en door te mengen met palladium ontstaat witgoud. Er bestaat zelfs groengoud maar dit komt u niet vaak tegen aangezien mensen het gewoonweg niet mooi vinden.
 
Het komt wel eens voor dat de merkjes zijn weggesleten uit het goud. Dit hoeft geen probleem te zijn: iedere juwelier (of iedereen met een goudtester) kan het goud testen om te kijken of het echt is. Waarborg Nederland (www.waarborg.nl) is vervolgens bevoegd om goudmerkjes te zetten; hier kunt u als particulier ook gewoon naartoe om uw goud te laten merken. Voor sieraden met een goudwaarde van minder dan 14 karaat kent Nederland geen goudmerken, maar alles wat daarboven is moet volgens de wet gemerkt zijn (dit geldt ook voor sieraden in privébezit). Als u zelf goud wil verkopen, dan is aldus het aan te raden om een goudmerkje erin te laten zetten. Veel potentiële kopers willen alleen een sieraad kopen als er een merkje in staat, omdat ze ervoor vrezen iets te kopen dat niet echt is.

Edelstenen: natuurlijk, vervalst of synthetisch?

Ook bij het kopen van edelstenen is een kritische blik en enige voorzichtigheid op zijn plaats, omdat niet alle edelstenen op een natuurlijke wijze zijn ontstaan. Aan het eind van de 19e eeuw kwamen synthetische stenen in opmars. Dit  zijn gekweekte edelstenen die dezelfde kenmerken hebben als natuurlijke edelstenen. Echter, deze stenen hebben over het algemeen een lage waarde omdat het geen natuurlijke stenen zijn maar man-made. Kies daarom voor de echte edelstenen, al zijn ze iets duurder: het is absoluut de investering waard en geen namaaksteen kan bovendien tegen een echte steen op.
Naast synthetische stenen bestaan er ook veel vervalsingen. Pas daarom op voor glas (in het Engels paste genoemd) of zirkonia’s (niet te verwarren met zirkoon: dit is namelijk wel een echte edelsteen). Zirkonia´s schitteren in het begin weliswaar mooi, maar na verloop van tijd verdwijnt de schittering en lijkt de zirkonia meer op een stukje glas.

Bij het kopen van opalen moet u erop letten dat u een volle opaal koopt en niet een doublet of triplet. Een doublet is een stukje natuurlijk opaal waar een ander materiaal onder is aangebracht. Een triplet omvat slechts één dun schijfje opaal met daarboven en daaronder andere materiaal. Vraag dus altijd na bij het kopen van een opaal of het een doublet, triplet of synthetische steen is. Ik zie vaak dat dit niet vermeld staat in de advertentie terwijl ik weet dat het geen volle opaal is en daardoor veel minder waard is. Sommige verkopers hebben hier daadwerkelijk geen kennis van, echter anderen weten het wel maar vermelden het (bewust?) niet in de advertentie.

Diamanten, amethisten en opalen zijn in Nederland de meest populaire edelstenen. Hier is veel vraag naar en de marktwaarde van deze stenen is daarom hoger. Maar wat veel mensen niet weten is dat de gemiddelde juwelier vaak niet een echte edelsteen van een synthetische kan onderscheiden. Om zeker te zijn van de herkomst van uw edelstenen moet u naar een persoon die hierin is gespecialiseerd, namelijk een edelsteenkundige. Via internet kunt u zoeken naar edelsteenkundigen bij u in de buurt of u kunt het vragen bij de betere juwelier.

Als u uw sieraden via het internet koopt is het dus zeker aan te raden om na te gaan of zowel de stenen als het goud echt zijn. Vaak zijn verkopers zich er niet eens van bewust dat ze iets verkopen dat niet echt is. Vraag het ook altijd van tevoren na aan de verkoper of het sieraad gemerkt is, of hij/zij er zeker van is dat de edelstenen natuurlijk zijn en of u eventueel mag retourneren als het sieraad niet echt blijkt te zijn.

Veel succes en vooral veel plezier met het kopen van vintage sieraden!
© 2012 - 2024 Juwelista, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…
Beleggen in sieraden en juwelenBeleggen in sieraden en juwelen kan een interessante investering zijn. Met name sieraden van hoge kwaliteit, gemaakt doo…
Het inruilen van (oud) goudHet inruilen van (oud) goudHeb je thuis nog wat goud liggen? Een erfenis missschien, of wat sieraden die je niet meer gebruikt? Hier wat tips die j…
Hoe herken je echt goud?Hoe herken je echt goud?Het onderscheid tussen nepgoud en echt goud is moeilijk te zien. Toch zijn er enkele eenvoudige manieren om er achter te…

Nederland in EuropaNederland in EuropaHoe staat het met Nederland in vergelijking met de rest van Europa? Zijn wij echt zo dichtbevolkt of denken we dit allee…
Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Het kan iedereen overkomen: je dreigt werkeloos te worden. In dat geval kun je een WW-uitkering, oftewel werkloosheidswe…
Juwelista (3 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.