Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?
Het kan iedereen overkomen: je dreigt werkeloos te worden. In dat geval kun je een WW-uitkering, oftewel werkloosheidswetuitkering, aanvragen. Maar wanneer heb je precies recht op een WW-uitkering? En voor hoe lang? En hoe gaat het aanvragen van een WW-uitkering eigenlijk in zijn werk? Wanneer je een WW-uitkering ontvangt, zal je zelf aan bepaalde rechten en plichten moeten voldoen.
Wat is een WW-uitkering?
Een WW-uitkering is een uitkering die je aan kunt vragen wanneer je werkeloos wordt. Wanneer je je baan verliest, is het niet vanzelfsprekend dat je direct een andere baan gevonden hebt. In de periode tussen 2 banen, zal dit dus betekenen dat je geen inkomsten hebt. Om dit te voorkomen, is er de WW-uitkering. Zo kom je niet in de financiële problemen, wanneer je tijdelijk geen werk hebt. Ook wanneer je nog wel een baan hebt, maar opeens veel minder uren gaat werken, kun je een WW-uitkering aanvragen.
Wanneer kom je in aanmerking voor een WW-uitkering?
Niet iedereen zonder werk kan zomaar een WW-uitkering aanvragen. Je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je in de 36 weken voordat je werkeloos werd, minimaal 26 weken hebben gewerkt. Verder moet iemand die een WW-uitkering ontvangt, tussen de 18 en 65 jaar oud zijn. Ook moet je aan kunnen tonen dat je niet zelf je ontslag hebt ingediend, of op staande voet bent ontslagen wegens onacceptabel gedrag.
Moet ik verzekerd zijn voor werkeloosheid om recht te hebben op een WW-uitkering?
Om recht te hebben om een WW-uitkering moet je hiervoor verzekerd zijn bij de Werkloosheidswet (WW). Wanneer je in dienst bent bij een baas, en hiervoor een arbeidsovereenkomst hebt getekend, kun je er vanuit gaan dat je verzekerd bent bij de WW. De WW is namelijk een verplichte werknemersverzekering, waaraan iedere werknemers deel dient te nemen.
Uitzonderingen
Er zijn een aantal uitzonderingen, waarin iemand niet verzekerd is voor de WW. Wanneer je ergens als stagiair bent, heb je geen recht op een WW-uitkering bij ontslag. Ook mensen die de pensioengerechtigde leeftijd voorbij zijn, en dus recht hebben op een AOW uitkering, kunnen geen WW-uitkering aanvragen. Mensen die bij particulieren in dienst zijn voor minder dan 4 volledige werkdagen (bijvoorbeeld schoonmaakwerk of tuinman), hebben eveneens geen recht op een WW-uitkering bij ontslag.
Het aanvragen van de WW-uitkering
Het aanvragen van een WW-uitkering, verloopt via het UWV. Je kunt alles via de website regelen. Om digitaal WW aan te vragen, moet je beschikken over DigiD inlog gegevens. Met deze gegevens kun je toegang krijgen tot de website. Indien je geen DigiD login hebt, kun je deze uiteraard eerst aanvragen. Maar wanneer je het makkelijker vindt om alles op papier te doen, kun je hier ook gewoon even voor bellen. De medewerkers van het UWV zorgen er dan voor dat je de juiste papieren krijgt thuisgestuurd.
Ingeschreven als werkzoekende
Bij het aanvragen van de WW-uitkering schrijf je je ook automatisch in als werkzoekende. Het UWV kan je hierdoor helpen met het vinden van een nieuwe baan. Zij hebben namelijk een groot netwerk van werkgevers die op zoek zijn naar personeel. Wanneer er na 4 maanden nog geen nieuwe baan gevonden is, zal er een gesprek plaatsvinden met een werkcoach van het UWV. Indien die beoordeeld dat er te weinig wordt gedaan aan het vinden van een nieuwe baan, kan de WW-uitkering worden verlaagt.
Passend werk accepteren
Wanneer er na 12 maanden nog geen nieuwe baan is gevonden moet iedere baan die wordt aangeboden geaccepteerd worden. Ook wanneer deze baan onder het niveau van de werknemer is!