Een testament is een must
In bepaalde situaties kunt u niet zonder een testament. Diegene die de wettelijke verdeling de juiste verdeling vindt, heeft minder redenen om een testament te maken. Er zijn echter meerdere redenen om een testament te maken.
Vanaf 16 jarige leeftijd kunt u een testament laten opmaken bij de notaris. De laatst gemaakte testament is de rechtsgeldige. Oudere testamenten verliezen hun rechtsgeldigheid door het opstellen van een nieuwe. Het testament wordt geregistreerd in het Centraal Testamenten Register. Bij overlijden kan het testament eenvoudig weer worden opgevraagd.
Waarom een testament opstellen?
De meest gebruikelijke reden is om de wettelijke verdeling na uw overlijden tegen te gaan. Zonder een testament kunnen samenwonenden nooit van elkaar erven. Volgens de wettelijke verdeling gaan hun bezittingen na overlijden naar de kinderen. Indien deze er niet zijn, gaan de bezittingen naar de ouders en de broers en zussen van de overledene. In een testament kunt u ook bepaalde goederen toebedelen aan iemand die normaal gesproken niet een erfgenaam is. Dit kan ook bijvoorbeeld een liefdadigheidsinstelling zijn.
Met een testament kunt u ook voorkomen dat uw bezittingen na uw overlijden in het bezit komen van bepaalde bloed- of aanverwanten. Kinderen kunnen niet volledig worden onterfd. Zij hebben minimaal recht op hun legitieme portie
Voorkomen dat kinderen hun bezittingen opeisen
In het verleden werden er testamenten opgemaakt om te voorkomen dat de kinderen van de langstlevende konden eisen dat ze hun deel van de nalatenschap uitbetaald kregen. Het is nu wettelijk geregeld dat de langstlevende de goederen (waaronder het geld en het huis) blijft gebruiken en dat de kinderen een niet opeisbare vordering hebben op de langstlevende. Toch kan het verstandig zijn om uw situatie voor te leggen aan een notaris. Bij samenwoners blijft de situatie bestaan dat de partner geen erfgenaam is.
Samenlevingscontract is geen testament
Vaak wordt van een samenlevingscontract gedacht dat dit gelijkgesteld is met een testament. Dit is echter niet het geval. Samenwoners met een samenlevingscontract hebben nog steeds een testament nodig om van elkaar te kunnen erven. Een samenlevingscontract regelt de verdeling voor het geval de partners besluiten om uit elkaar te gaan. Een samenlevingscontract kan wel belangrijk zijn voor het geval één van de partners komt te overlijden. De partners worden namelijk door een samenlevingscontract gezien als wettelijke partners, waardoor ze voor de Successiewet kunnen profiteren van een hoge vrijstelling (ruim zeshonderdduizend euro).
Voogdij vastleggen in het testament
Ouders of verzorgers met jonge kinderen kunnen in hun testament laten vastleggen wie de voogdij krijgt over de kinderen, na overlijden van beide ouders of verzorgers. Daar wordt vaak niet bij nagedacht, maar wie gaat de kinderen opvoeden als beide ouders door een ongeval om het leven komen?
Slimme constructies vastleggen in een testament
De wetgever heeft mazen in de Successiewet zoveel mogelijk gedicht, maar er zijn altijd nog constructies die erfbelasting kunnen besparen. In het verleden was het bijvoorbeeld mogelijk om door een lening te verstrekken aan de kinderen, erfbelasting te besparen. De kinderen hoefden maandelijks geen rente te betalen, want dit werd hun geschonken. De ouders konden het geld ieder moment weer opeisen. Dit was een te eenvoudige manier om belastingheffing te verlagen, en is in de wet onmogelijk gemaakt. Er liggen voornamelijk nog mogelijkheden voor mensen met zeer grote vermogens.