Erfenis: vragen en antwoorden

Niet iedereen denkt erover na. Wat gebeurd er met mijn bezittingen, maar ook met mijn schulden na mijn overlijden. Als je niet getrouwd bent, maar wel samen woont met een partner, is het verstandig om een testament te laten opstellen. Ook als je wettelijke erfgenamen wilt onterven, of juist instellingen of personen wilt laten erven, die geen familie zijn, is het verstandig om een testament bij de notaris te laten maken. Het testament wordt ingeschreven bij het Centraal Testamenten Register.

Wie erft je nalatenschap?

Een nalatenschap zijn alle bezittingen, maar ook alle schulden die je achterlaat na je overlijden. Dit nalatenschap wordt verdeeld onder je erfgenamen. Wie dit zijn wordt bepaald door de wet of door het testament dat je hebt laten opstellen. Wettelijk gezien zijn er vier groepen erfgenamen;
  • Je partner, kinderen en kleinkinderen. Onder partner wordt verstaan iemand met wie je bent getrouwd, of met wie je een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.
  • Ouders, broers en zussen.
  • Grootouders.
  • Overgrootouders.

Moet je een testament laten opstellen?

Wil je de nalatenschap aan de partner of kinderen nalaten, dan is een testament in principe niet nodig. Wil je iemand uitsluiten of juist iemand laten erven die geen familie is, dan is een testament nodig. Woon je met iemand samen, zonder een geregistreerd partnerschap, dan heb je een testament nodig.

Hoe weet je of iemand een testament heeft laten opstellen?

Om te weten of er een testament is opgesteld, en zo ja, door welke notaris, kun je informatie inwinnen bij het Centraal Testamenten Register. Hier worden alle afgesloten testamenten geregistreerd.

Niet- opeisbaarheid clausule

Om te voorkomen dat na je overlijden de partner niet de beschikking krijgt over het gehele vermogen, maar de legitieme portie moet uitbetalen aan de kinderen, kun je een niet-opeisbaarheid clausule laten opnemen in het testament.

Kun je de kinderen onterven?

Je kunt je kinderen onterven. Maar ze blijven evengoed recht houden op een legitieme portie. Uw kind krijgt nu de helft van wat het had gekregen zonder testament.

Hoe kun je een ex-partner volledig uitsluiten van de erfenis?

Je kunt een ex-partner uitsluiten van de erfenis door een tweetrapstestament te laten afsluiten. Zo kun je ook voorkomen dat de nalatenschap voor de kinderen, na je overlijden, niet toch nog bij je ex-partner terecht komt. In de eerste trap staat vermeld dat de nalatenschap naar de kinderen gaat. In de tweede trap wordt vermeld wat er met de nalatenschap gebeurd na het overlijden van het kind.

Vervalt een testament door het te verscheuren?

Door een testament te verscheuren vervalt het niet. Alleen door het te herroepen bij een notaris, of door het te laten wijzigen kun je een testament veranderen.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belgisch recht: Een testament opstellenBelgisch recht: Een testament opstellenWie niet wil dat zijn erfenis na zijn overlijden geregeld wordt volgens de wettelijke bepalingen, kan een testament late…
Erfenis regelen, regel uw testamentErfenis regelen, regel uw testamentZonder testament wordt uw nalatenschap volgens de wet verdeeld. Met testament regelt u de verdeling van uw erfenis en wi…
Wat is plaatsvervulling in erfrechtWat is plaatsvervulling in erfrechtPlaatsvervulling ontstaat volgens het erfrecht bij het voortijdig overlijden van iemand of bij verwerping van een erfeni…
Testament – overlijden met een testamentWanneer iemand overlijdt kan het zijn dat de persoon in kwestie een testament heeft laten vastleggen. Als dat niet het g…

Een simpele administratie opzettenEen administratie kan van pas komen in verschillende situaties bijvoorbeeld als u een eigen bedrijf gaat opstarten of om…
Wat is een boekhouding?Wat is een boekhouding?Boekhouding; het is een term die iedereen wel kent. Maar wat is nu eigenlijk een boekhouding, en waaruit bestaat het? En…
Reacties

Bigmans, 10-12-2013
Mijn zus is ernstig ziek en zal binnen niet al te lange tijd overlijden. Zij is getrouwd en heeft geen kinderen. Hoe gaat het nu met de erfenis? Mijn ouders zijn al overleden en ik ben haar enige zus. Ik snap dat in principe alles naar haar man gaat maar hoe gaat het verder als hij later komt te overlijden? Gaat dan alles naar zijn familie? Kortom kan ik dan nog aanspraak maken op een deel van haar erfenis?
Ik hoor het graag van u. Reactie infoteur, 14-12-2013
Wat naar voor u zus en u. Allereerst sterkte beiden! De man van uw zus zal i.d.d. alles erven als er geen testament is waarin iets anders staat vermeld. Als hij overlijd gaat het geld naar zijn familie.
Als uw zus zou willen dat u (gedeeltelijk) van haar erft, dan moet zij dit vast laten leggen in een wilsbeschikking.
Sterkte.

Henk Temming, 13-03-2012
Mijn pleegmoeder komt te overlijden binnenkort. Ik weet niet of er een testament is en heb dus ook geen recht om die op te vragen. Zelf had ze geen kinderen maar vroeger wel voor de kinderen van haar zuster gezorgd. Nu weet ik ook dat er geld is door dat de woning cq boerderij onlangs aan de gemeente is verkocht. Nu heb ik het vermoeden dat ik in het testament sta maar als de mensen om haar heen die niet op willen vragen bij een notaris, komt ook niemand dus te weten dat er een testament is toch? Hoe gaat dat dan bij de erfenis? De kinderen van haar zuster zijn door haar wel gemachtigd om haar bankzaken te doen en kunnen dus alles al van de bank afhalen, of zie ik dat verkeerd? Wie regelt dan eigenlijk de erfenis als er niet bekend wordt gemaakt dat er een testament is? Reactie infoteur, 14-03-2012
Het gaat wat buiten het onderwerp van het artikel om, maar ik zal proberen een antwoord te geven.

De stappen die u kunt ondernemen zijn:
- Na (!) overlijden van uw pleegmoeder kunt u opvragen of er een testament is bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag en bij welke notaris dat ligt. U heeft daar een bewijs van overlijden van uw pleegmoeder voor nodig.
- Als u weet welke notaris het testament gemaakt heeft, kunt u bij deze notaris terecht. Bent u erfgenaam, dan kunt u het testament inzien (soms alleen het deel dat voor u van belang is) en weet u wat u erft. Bent u geen erfgenaam dan vertelt de notaris u dat en mag u het testament niet inzien en erft u niets.

Rond erfenissen kunnen allerlei nare dingen gebeuren en uit uw vraag blijkt dat u er niet 100% zeker van bent dat alles 100% eerlijk zal verlopen. In ieder geval kunt u er altijd achter komen of u erfgenaam bent.

Roos, 31-07-2011
Van Nuon hebben wij een rekening ontvangen van mijn broer die enkele maanden geleden overleden is. Nu wil ik afstand doen van dit 'nalatenschap' door het formulier 'volmacht verwerping nalatenschap' in te vullen. De vraag aan u is, of dit genoeg is om afstand te doen of bestaat er nu de kans dat Nuon naar 1 van mijn andere broers of zusters kan stappen (met dezelfde achternaam) om de rekening alsnog te laten betalen? Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 08-08-2011
Als u uw aandeel in een erfenis verwerpt, dan kunt u niet aangesproken worden op de schulden van de overledene (en ook niet op de bezittingen). Andere erfgenamen maken zelf de keuze om de erfenis te verwerpen of te aanvaarden. Stel dat u twee broers heeft, u verwerpt de erfenis en uw broers niet, dan zijn uw broers elk voor de helft van de schuld verantwoordelijk (en krijgen ze elk de helft van de bezittingen). Als alle erfgenamen de erfenis verwerpen, dan heeft Nuon pech.

A. J. Coelingh, 28-07-2011
Ik wil aan uw vragen, mijn moeder wordt 96 jaar, zit in een verpleeghuis, en mijn zuster en ik regelen alles, kan haar spaargeld niet nu al verdeeld worden onder mijn zuster en ik want het duurt toch nog lang voordat ze komt te overlijden(kan zo gebeurt zijn, zij slaapt bijna de gehele dag) maar kan misschien ook nog een tijd duren, heeft geen pijn, dus krijgt geen medicatie, is dement, laat ons alles regelen, en verder heeft zij een goed inkomen dat zij alles in het verpleeghuis zelf betaald, zij heeft 3 pensioenen.
Haar spaargeld hebben wij zo geregeld, omdat het niet te hoog is, dat er geen successierechten moeten worden betaald.
Ik hoor graag van U, hoogachtend A.J. Coelingh Reactie infoteur, 08-08-2011
Er is pas een erfenis die verdeeld kan worden wanneer iemand overleden is. Tot die tijd is uw moeder de eigenaar van het geld. Uw moeder is neem ik aan niet meer handelingsbekwaam. Dan zal er een bewindvoerder aangesteld zijn. De taak van de bewindvoerder is de financiële belangen behartigen van uw moeder. Of het verdelen van spaargeld valt onder "de financiële belangen behartigen", dat weet ik niet.

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.