Erfenis: vragen en antwoorden

Niet iedereen denkt erover na. Wat gebeurd er met mijn bezittingen, maar ook met mijn schulden na mijn overlijden. Als je niet getrouwd bent, maar wel samen woont met een partner, is het verstandig om een testament te laten opstellen. Ook als je wettelijke erfgenamen wilt onterven, of juist instellingen of personen wilt laten erven, die geen familie zijn, is het verstandig om een testament bij de notaris te laten maken. Het testament wordt ingeschreven bij het Centraal Testamenten Register.

Wie erft je nalatenschap?

Een nalatenschap zijn alle bezittingen, maar ook alle schulden die je achterlaat na je overlijden. Dit nalatenschap wordt verdeeld onder je erfgenamen. Wie dit zijn wordt bepaald door de wet of door het testament dat je hebt laten opstellen. Wettelijk gezien zijn er vier groepen erfgenamen;
  • Je partner, kinderen en kleinkinderen. Onder partner wordt verstaan iemand met wie je bent getrouwd, of met wie je een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.
  • Ouders, broers en zussen.
  • Grootouders.
  • Overgrootouders.

Moet je een testament laten opstellen?

Wil je de nalatenschap aan de partner of kinderen nalaten, dan is een testament in principe niet nodig. Wil je iemand uitsluiten of juist iemand laten erven die geen familie is, dan is een testament nodig. Woon je met iemand samen, zonder een geregistreerd partnerschap, dan heb je een testament nodig.

Hoe weet je of iemand een testament heeft laten opstellen?

Om te weten of er een testament is opgesteld, en zo ja, door welke notaris, kun je informatie inwinnen bij het Centraal Testamenten Register. Hier worden alle afgesloten testamenten geregistreerd.

Niet- opeisbaarheid clausule

Om te voorkomen dat na je overlijden de partner niet de beschikking krijgt over het gehele vermogen, maar de legitieme portie moet uitbetalen aan de kinderen, kun je een niet-opeisbaarheid clausule laten opnemen in het testament.

Kun je de kinderen onterven?

Je kunt je kinderen onterven. Maar ze blijven evengoed recht houden op een legitieme portie. Uw kind krijgt nu de helft van wat het had gekregen zonder testament.

Hoe kun je een ex-partner volledig uitsluiten van de erfenis?

Je kunt een ex-partner uitsluiten van de erfenis door een tweetrapstestament te laten afsluiten. Zo kun je ook voorkomen dat de nalatenschap voor de kinderen, na je overlijden, niet toch nog bij je ex-partner terecht komt. In de eerste trap staat vermeld dat de nalatenschap naar de kinderen gaat. In de tweede trap wordt vermeld wat er met de nalatenschap gebeurd na het overlijden van het kind.

Vervalt een testament door het te verscheuren?

Door een testament te verscheuren vervalt het niet. Alleen door het te herroepen bij een notaris, of door het te laten wijzigen kun je een testament veranderen.
© 2010 - 2020 Wilmo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belgisch recht: Een testament opstellenBelgisch recht: Een testament opstellenWie niet wil dat zijn erfenis na zijn overlijden geregeld wordt volgens de wettelijke bepalingen, kan een testament late…
Erfenis regelen, regel uw testamentErfenis regelen, regel uw testamentZonder testament wordt uw nalatenschap volgens de wet verdeeld. Met testament regelt u de verdeling van uw erfenis en wi…
Wat is plaatsvervulling in erfrechtWat is plaatsvervulling in erfrechtPlaatsvervulling ontstaat volgens het erfrecht bij het voortijdig overlijden van iemand of bij verwerping van een erfeni…
Testament overlijden met een testamentWanneer iemand overlijdt kan het zijn dat de persoon in kwestie een testament heeft laten vastleggen. Als dat niet het g…

Een simpele administratie opzettenEen administratie kan van pas komen in verschillende situaties bijvoorbeeld als u een eigen bedrijf gaat opstarten of om…
Wat is een boekhouding?Wat is een boekhouding?Boekhouding; het is een term die iedereen wel kent. Maar wat is nu eigenlijk een boekhouding, en waaruit bestaat het? En…

Reageer op het artikel "Erfenis: vragen en antwoorden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Meelhuysen, 18-09-2019 12:54 #12
Wij zijn gehuwd in gemeenschap van goederen, en hebben twee kinderen. Wanneer beiden wilsonbekwaam zijn willen we dat beide kinderen na ons overlijden de erfenis (Vermogen/ eigen woning) in gelijkheid verdelen. Indien de langlevende in een verzorgingshuis is geplaatst dan moet bij overlijden van hem of haar de erfenis aan beide kinderen worden overgedragen. Is het wettelijk dat het verzorging huis deelgenoot is van de erfenis? Moet hiervoor bij een notaris vastgelegd worden? Graag willen wij
hierover de juiste wettelijke informatie!

Met vriendelijke groet,
Erwin en Sonja.

Mpc Heij, 13-01-2018 19:55 #11
Heb een vraag over een vriendin. Zij woonde met haar vriend samen. Maar hij heeft niks geregeld achteraf. Geen samenlevingscontract geen testament. Niet getrouwd maar wel samen een zoon. Echtgenoot is overleden. Beide woonde 23 jaar samen. Heb zij dan recht op de erfenis. Of gaat het naar zijn familie. Ze blijft achter met schulden wie draait er hier voor op.

Eef, 15-08-2017 14:37 #10
Geachte heer /mevrouw
Mijn vraag.
Mag een langslevende stiefouder alles opmaken. Er is een tweetrapstestament waarin stiefkinderen een erf deel hebben.
Is dan op is op zoals een notaris weergeeft.

Vriendelijke groet

Helena, 28-06-2017 02:37 #9
Mijn man en ik gaan scheiden (zijn reeds gescheiden van tafel en bed 15-08-2016). We hebben een eigen huis en mijn ex-man wil daar blijven wonen. Nu heeft hij in 2008 een erfenis ontvangen waar wij toen een nieuwe keuken, veranda, meubels, tegels en douche voor gekocht. Hij wil nu dit volledige bedrag van mijn deel van het huis aftrekken terwijl alle spullen daar blijven. Er was wel een testament met uitsluitselclausule aanwezig voor de aangetrouwde. Moet ik het gehele bedrag aan hem terug betalen?

Mijn tweede vraag ik ben erfgename van een tante die nog in leven is. Mijn ex-man wil dat in het convenant komt te staan dat als mijn tante komt te overlijden hij alsnog de helft van mijn erfdeel ontvangt. Is dit rechtvaardig?

Falize, 14-02-2016 10:56 #8
Zoals ik heb begrepen heeft een onterfde broer recht op zijn legitieme portie, heeft hij verder nog aanspraken op hoe en wat?heeft hij bv wat te zeggen over roerend goed?hij kwam niet meer thuis ivm ruzie van vaders nu komt hij en zegt ik heb ook rechten ik ben erfgenaam en betreed het huis

Trees, 22-01-2014 14:30 #7
Mijn moeder (weduwe) is 15 jaar geleden in gemeenschap van goederen getrouwd met een weduwnaar met drie kinderen. In 2010 is mijn moeder overleden en ik weet dat zij een langstlevende testament hadden opgesteld. Na haar dood hebben mijn broer en ik enkele persoonlijke spullen van alleen emotionele waarde van haar man ontvangen. Hij heeft alles zelf geregeld met de notaris en wij zijn nergens bij betrokken geweest. Had de notaris niet ook alle kinderen moeten informeren over het testament en de gevolgen?
Het contact met mijn moeders tweede man verwaterd steeds meer. Nu gaat zijn gezondheid achteruit en wij vragen ons af hoe dit nu verder gaat. Krijgen wij bij overlijden altijd bericht van de notaris. Kunnen wij mede bepalen hoe de erfenis wordt afgewikkeld, dus dat niet alleen zijn eigen kinderen alles bepalen en alles regelen.
Delen wij mee in de nalatenschap of kan hij het testament zo hebben veranderd dat wij nergens recht op hebben.
Kortom: welke rechten hebben wij nog?

Bigmans, 10-12-2013 13:59 #6
Mijn zus is ernstig ziek en zal binnen niet al te lange tijd overlijden. Zij is getrouwd en heeft geen kinderen. Hoe gaat het nu met de erfenis? Mijn ouders zijn al overleden en ik ben haar enige zus. Ik snap dat in principe alles naar haar man gaat maar hoe gaat het verder als hij later komt te overlijden? Gaat dan alles naar zijn familie? Kortom kan ik dan nog aanspraak maken op een deel van haar erfenis?
Ik hoor het graag van u. Reactie infoteur, 14-12-2013
Wat naar voor u zus en u. Allereerst sterkte beiden! De man van uw zus zal i.d.d. alles erven als er geen testament is waarin iets anders staat vermeld. Als hij overlijd gaat het geld naar zijn familie.
Als uw zus zou willen dat u (gedeeltelijk) van haar erft, dan moet zij dit vast laten leggen in een wilsbeschikking.
Sterkte.

Henk Temming, 13-03-2012 20:00 #5
Mijn pleegmoeder komt te overlijden binnenkort. Ik weet niet of er een testament is en heb dus ook geen recht om die op te vragen. Zelf had ze geen kinderen maar vroeger wel voor de kinderen van haar zuster gezorgd. Nu weet ik ook dat er geld is door dat de woning cq boerderij onlangs aan de gemeente is verkocht. Nu heb ik het vermoeden dat ik in het testament sta maar als de mensen om haar heen die niet op willen vragen bij een notaris, komt ook niemand dus te weten dat er een testament is toch? Hoe gaat dat dan bij de erfenis? De kinderen van haar zuster zijn door haar wel gemachtigd om haar bankzaken te doen en kunnen dus alles al van de bank afhalen, of zie ik dat verkeerd? Wie regelt dan eigenlijk de erfenis als er niet bekend wordt gemaakt dat er een testament is? Reactie infoteur, 14-03-2012
Het gaat wat buiten het onderwerp van het artikel om, maar ik zal proberen een antwoord te geven.

De stappen die u kunt ondernemen zijn:
- Na (!) overlijden van uw pleegmoeder kunt u opvragen of er een testament is bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag en bij welke notaris dat ligt. U heeft daar een bewijs van overlijden van uw pleegmoeder voor nodig.
- Als u weet welke notaris het testament gemaakt heeft, kunt u bij deze notaris terecht. Bent u erfgenaam, dan kunt u het testament inzien (soms alleen het deel dat voor u van belang is) en weet u wat u erft. Bent u geen erfgenaam dan vertelt de notaris u dat en mag u het testament niet inzien en erft u niets.

Rond erfenissen kunnen allerlei nare dingen gebeuren en uit uw vraag blijkt dat u er niet 100% zeker van bent dat alles 100% eerlijk zal verlopen. In ieder geval kunt u er altijd achter komen of u erfgenaam bent.

Rob van Haren, 21-09-2011 11:11 #4
2e reactie
In aanvulling op mijn 1e reactie op mw A. J. Coelingh, volgende: Uw moeder is dement, lees ik, dat roept vragen op over de bestaande volmacht. Ook kan uw moeder wellicht fysiek nog tekenen maar deze handtekening zegt niets want zij kan zeer waarschijnlijk haar wil niet meer bepalen. Blijft over bewind zie 1e reactie. Kortom ik acht de kans klein dat u formeel en juridisch correct nog geld van uw moeder naar u en uw zuster kunt overhevelen.

Rob van Haren, 21-09-2011 11:02 #3
Ik wil nog even reageren op mevrouw A. J. Coelingh. Er valt in beginsel inderdaad geen spaargeld te verdelen. Uw moeder kan wel schenkingen doen, bijvoorbeeld het jaarlijks vrijgestelde bedrag. U en uw zuster regelen nu alles waarschijnlijk is er een volmacht, dus het is wel van belang dat uw moeder inzake de schenkingen zelf tekent. In geval u e/of uw zuster het bewind over het vermogen van uw moeder krijgen (via de kantonrechter) kan ook aan schenkingen gedacht worden, doch daarvoor is (ingeval van bewind dus) toestemming van de kantonrechter nodig. Deze geeft hij/zij alleen indien er een historie van schenken is, ofwel het is van belang of uw moeder gewoon was te schenken en het moet uiteraard financieel ruim uit kunnen.

Roos, 31-07-2011 23:31 #2
Van Nuon hebben wij een rekening ontvangen van mijn broer die enkele maanden geleden overleden is. Nu wil ik afstand doen van dit 'nalatenschap' door het formulier 'volmacht verwerping nalatenschap' in te vullen. De vraag aan u is, of dit genoeg is om afstand te doen of bestaat er nu de kans dat Nuon naar 1 van mijn andere broers of zusters kan stappen (met dezelfde achternaam) om de rekening alsnog te laten betalen? Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 08-08-2011
Als u uw aandeel in een erfenis verwerpt, dan kunt u niet aangesproken worden op de schulden van de overledene (en ook niet op de bezittingen). Andere erfgenamen maken zelf de keuze om de erfenis te verwerpen of te aanvaarden. Stel dat u twee broers heeft, u verwerpt de erfenis en uw broers niet, dan zijn uw broers elk voor de helft van de schuld verantwoordelijk (en krijgen ze elk de helft van de bezittingen). Als alle erfgenamen de erfenis verwerpen, dan heeft Nuon pech.

A. J. Coelingh, 28-07-2011 18:37 #1
Ik wil aan uw vragen, mijn moeder wordt 96 jaar, zit in een verpleeghuis, en mijn zuster en ik regelen alles, kan haar spaargeld niet nu al verdeeld worden onder mijn zuster en ik want het duurt toch nog lang voordat ze komt te overlijden(kan zo gebeurt zijn, zij slaapt bijna de gehele dag) maar kan misschien ook nog een tijd duren, heeft geen pijn, dus krijgt geen medicatie, is dement, laat ons alles regelen, en verder heeft zij een goed inkomen dat zij alles in het verpleeghuis zelf betaald, zij heeft 3 pensioenen.
Haar spaargeld hebben wij zo geregeld, omdat het niet te hoog is, dat er geen successierechten moeten worden betaald.
Ik hoor graag van U, hoogachtend A.J. Coelingh Reactie infoteur, 08-08-2011
Er is pas een erfenis die verdeeld kan worden wanneer iemand overleden is. Tot die tijd is uw moeder de eigenaar van het geld. Uw moeder is neem ik aan niet meer handelingsbekwaam. Dan zal er een bewindvoerder aangesteld zijn. De taak van de bewindvoerder is de financiële belangen behartigen van uw moeder. Of het verdelen van spaargeld valt onder "de financiële belangen behartigen", dat weet ik niet.

Infoteur: Wilmo
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Reacties: 12
Schrijf mee!