In eigen huis blijven wonen na pensionering

Door de dalende huizenprijzen gaat een deel van het beoogde pensioen in rook op. Veel huizenbezitters zien hun eigen huis namelijk als manier om vermogen op te bouwen, dat gebruikt kan worden als extra vermogen. Een verder daling van de huizenprijzen kan juist resulteren in extra zorgen in plaats van extra vermogen. Als ideale pensioen wordt gezien een pensioenuitkering van 70 procent van het laatstverdiende loon. Doordat de belastingheffing na pensionering lager is, komt dit ongeveer neer op inkomen waar de gepensioneerde genoeg aan moet hebben. Toch zijn er slechts weinig werknemers die daadwerkelijk een pensioen van 70 procent van het laatstverdiende loon uitgekeerd gaan krijgen. Vrijwel iedereen krijgt te maken met een pensioengat. Daarnaast bouwt niet iedereen aanvullend pensioen op bovenop de AOW. Voor deze mensen dreigt een nog grote inkomensterugval.

Iedereen heeft recht op een uitkering uit de AOW

Iedere Nederlander heeft recht op een AOW-uitkering. Deze zal echter gekort worden in het geval u niet vanaf uw 15e jaar in Nederland hebt gewoond. De opbouw van de rechten op de AOW stoppen namelijk als u in het buitenland gaat wonen. De AOW is echter ook slechts een vangnet. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de gezinssituatie. Een echtpaar samen krijgt 100 procent (ieder 50 procent) van het minimumloon, een alleenstaande slechts 70 procent.

In het geval één van de twee partners de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, kan deze een aanvulling krijgen tot 100 procent. Per 2015 komt de mogelijkheid (zogenaamde partnertoeslag) om aangevuld te worden tot 100 procent te vervallen. Partners met een groot leeftijdsverschil kunnen hierdoor in de problemen komen.

Aftrekbaarheid van de hypotheekrente

Ook na pensionering kan de betaalde hypotheekrente afgetrokken worden van het inkomen. In de toekomst kunnen gepensioneerden wel tegen de beperking aan lopen dat de hypotheekrente voor een periode van maximaal 30 jaar aftrekbaar is. De termijn van dertig jaar is pas ingegaan per 2001, waardoor de lopende hypotheken op dat moment maximaal aftrekbaar is tot het jaar 2031. De beperking van de aftrekbaarheid kan dus pas spelen vanaf 2031.

Hypotheeklasten kunnen na pensionering een te zware belasting vormen

Vanaf het jaar 2000 zijn er veel beleggingshypotheken gesloten, met daaraan gekoppeld een aflossingsvrije hypotheek. Door slechte resultaten van de beleggingen, kan de situatie ontstaan dat er een grote hypotheekschuld resteert na pensioendatum. Door de inkomensdaling is het nog maar de vraag of de lasten nog op te brengen zijn. Dit geldt in nog sterkere mate in het geval de betaalde hypotheekrente niet meer aftrekbaar is van het inkomen.

Hypotheek moet afbetaald zijn vóór de pensioendatum

Het is niet verplicht om de hypotheek afbetaald te hebben vóór de pensioendatum, maar het is wel verstandig. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kunt u nagaan wat u ongeveer financieel kunt verwachten na de pensionering. Voor de meeste mensen is het verstandig om er voor te zorgen dat de vaste lasten zo laag mogelijk zijn. Op het moment dat u met pensioen gaat, krijgt u namelijk te maken met een (grote) inkomensdaling. Uw huis kunt u zien als een spaarpot, maar zodra u het huis verkoopt, moet u wel zorgen voor vervangende woonruimte. U moet vervolgens wel de huurlasten kunnen opbrengen van een huurhuis.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pensioengat dichtenPensioengat dichtenMen denkt vaak te licht over een tekort aan pensioen. Op het moment dat de pensioenleeftijd in zicht is wordt er vaak pa…
Vier manieren om uw pensioen aan te vullenVier manieren om uw pensioen aan te vullenSlechts weinig ondernemers en werknemers zullen het ideale pensioen van 70% van het laatst verdiende loon bereiken. In d…
Overwaarde is geen pensioenvoorzieningOverwaarde is geen pensioenvoorzieningOpgebouwde overwaarde in de eigen woning moet u niet verwarren met een aanvulling op uw AOW-uitkering na pensionering. D…
Heb je na scheiding recht op een deel van pensioen ex?Heb je na scheiding recht op een deel van pensioen ex?Bij een scheiding hebben beide ex-partners recht op de helft van het opgebouwde pensioen. Dit is vastgelegd in de Wet ve…
Erfenis regelen, regel uw testamentErfenis regelen, regel uw testamentZonder testament wordt uw nalatenschap volgens de wet verdeeld. Met testament regelt u de verdeling van uw erfenis en wi…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.