Energie besparen - tips om minder energie te verbruiken

Energie besparen - tips om minder energie te verbruiken Energie besparen wil tegenwoordig iedereen. Zelfs al ben je geen groene jongen (of meisje), door minder energie te verbruiken spaar je niet alleen het milieu, je spaart ook nog eens aardig wat geld uit. De energieprijzen blijven stijgen terwijl de koopkracht daalt. Door de onderstaande tips te volgen, kan je gemakkelijk jouw energiefactuur laten dalen, zonder echt in te boeten aan comfort. En dat is wat de meeste mensen natuurlijk willen.

Spaarlampen

Waarschijnlijk de meest gekende manier om energie te besparen. Ook al zijn spaarlampen wat duurder bij aankoop, op een jaar heb je dat verschil gemakkelijk terug verdient. Neem daarbij nog eens de langere levensduur van een spaarlamp en je hebt een win-win scenario. De afgelopen jaren is het gamma spaarlampen zo uitgebreid geworden dat iedereen wel een gepast en milieuvriendelijk alternatief vind voor zijn/haar verlichting. Spaarlampen zijn beschikbaar in verschillende modellen, groottes en sterktes. Je kan zelfs kiezen uit de warmte en kleur van het licht.

Tip: Een kleine moeite, maar goede gewoonte is het licht uitdoen wanneer je een ruimte verlaat. Ook bij gebruik van spaarlampen kan je met deze tip energie besparen. Om je hierbij te helpen kan je ook gebruik maken van timers die het licht automatisch uitschakelen na een vooraf ingestelde tijd of verklikkerlichtjes op de schakelaars.

Droogkast

Droogkasten behoren tot de grootverbruikers wanneer het op energieverbruik aankomt. Wil je energie besparen, dan kan je de droogkast maar beter zo weinig mogelijk gebruiken. Ondanks het eerder teleurstellende weer in de Lage Landen, kan je toch een groot deel van het jaar de was buiten laten drogen. Zelfs al heb je weinig ruimte buiten, met de nieuwe modellen van waslijnen en droogmolens kunnen de meeste mensen toch nog profiteren van de wind om de was te drogen. Heb je toch de droogkast nodig omdat het buiten regent of te koud is, kies dan voor een programma dat droogt op een lage temperatuur. Dit soort programma's verbruikt veel minder energie. Het enige nadeel is dat het langer duurt om de was te drogen.

Tip: gebruik tijdens het wassen een hoger toerental. Hierdoor is de was droger wanneer hij uit de wasmachine komt en duurt het drogen in de droogkast vanzelfsprekend ook minder lang.

Energielabels

Een elektrisch toestel vervangen dat nog perfect werkt is uiteraard alles behalve energiezuinig. De productie en recyclage van elektrische toestellen vraagt immers ook heel wat energie. Heeft één van de elektrische apparaten echter de geest gegeven, dan is het belangrijk om de energielabels te bekijken vooraleer je een nieuw toestel aanschaft. Voor witgoed is het gebruik van energielabels reeds goed ingeburgerd. Tegenwoordig krijgen echter steeds meer elektrische apparaten een label mee, zoals bijvoorbeeld televisietoestellen. Toestellen met een A label (tot A+++) zijn het zuinigst en kunnen je jaarlijks tientallen euros besparen in vergelijking met bijvoorbeeld een toestel met C label. De hogere prijs verdien je gemakkelijk terug gedurende de levensduur van het toestel.

Warmte

Verwarm je jouw woning met radiatoren, dan is het belangrijk te beseffen dat heel wat van die warmte door de muur achter de radiator verdwijnt. Een eenvoudige en goedkope oplossing is het gebruik van radiatorfolie. Deze reflecterende folie wordt direct achter de radiator geplaatst waardoor de warmte naar binnen toe weerkaatst wordt. Verder is het ook een goed idee om in onverwarmde ruimtes de leidingen waar warm water door loopt te isoleren. Denk maar aan de kruipruimte, kelder, zolder.
Heb je een aardgasketel van meer dan 15 jaar oud? Dan kan het de moeite lonen om een nieuw, energiezuinig exemplaar te laten installeren. Bekijk dan ook meteen de mogelijkheid voor alternatieve, nog milieuvriendelijkere verwarmingssystemen. Afhankelijk van jouw woon- en gezinssituatie kan het bijvoorbeeld veel interessanter zijn om te kiezen voor een warmtepomp of zonneboiler.

Tip: Door de verwarming een graadje lager zetten, kan je al snel tot 100 euro per jaar besparen. Een dikkere trui of fleece dekentje kan het verschil in temperatuur goed maken. Heb je het toch liever lekker warm zonder een extra trui, dan kan je best gebruik maken van een programmeerbare thermostaat. Heel wat programmeerbare thermostaten maken het mogelijk om per dag, werkweek, weekend een andere temperatuur in te stellen. Per dag kan je meestal ook nog enkele tijdsblokken programmeren. Zo kan je ervoor zorgen dat de kamers die je 's ochtends gebruikt voor je naar je werk vertrekt lekker warm zijn, zonder dat je de ganse nacht of dag energie verbruikt. Sta je in het weekend later op dan in de week, dan kan je dit ook eenvoudig programmeren.

Premies

Sommige van de bovenstaande tips om energie te besparen, zoals een verwarmingsketel vervangen, kosten redelijk wat geld. De overheid voorziet echter voor heel wat energiebesparende maatregelen premies en belastingvoordelen. Die voordelen zijn meestal afhankelijk van waar je woont en kunnen jaarlijks wijzigen. Al de informatie is online terug te vinden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Nadiav, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Tien tips om energie te besparenGenoeg van de hoge energierekening? Tijd om een steentje bij te dragen aan het behoud van natuur en milieu? In dit artik…

Openlijke dubbele incassokostenOpenlijke dubbele incassokostenDoor de crisis gebeurd het steeds vaker dat mensen de energierekening of huur niet kunnen betalen, maar ook andere zaken…
Fraude met internetbankieren9,8 miljoen is de schade die banken in het jaar 2010 opliepen aan fraude met het internetbankieren. In dit jaar is dat h…
Nadiav (9 artikelen)
Laatste update: 02-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.