Incassobureaus en deurwaarders
Incassobureaus en deurwaarders. We hopen allemaal dat we er nooit mee te maken krijgen, maar steeds meer mensen komen in de financiele problemen terecht, met alle gevolgen van dien. De kans is dan zeker aanwezig dat je te maken krijgt met incassobureaus en deurwaarders.
Wat zijn incassobureaus en deurwaarders?
Bij de meeste mensen komt het wel eens voor dat ze vergeten om een rekening op tijd te betalen. Als je dit vergeet, dan krijg je vaak eerst een aanmaning van de schuldeiser. Als je na een aantal aanmaningen de openstaande rekening nog steeds niet hebt betaald, dan wordt er meestal een incassobureau ingeschakeld. Wanneer je de rekening dan nog niet betaald, dan wordt de openstaande schuld overgedragen aan een deurwaarder. Via een deurwaarder word je eigenlijk met gerechtelijke middelen gedwongen om de openstaande schuld te betalen.
Incassobureaus en deurwaarders
Er zijn een aantal verschillen tussen incassobureaus en deurwaarders. Zo heeft een incassobureau geen wettelijke status, terwijl een deurwaarder deze wel heeft. Een incassobureau kan geen loonbeslag leggen. Iets wat een deurwaarder wel kan doen.
Een incassobureau
Een incassobureau is een bedrijf dat de opdracht heeft van een schuldeiser om de schulden te innen. Als je openstaande rekening via een incassobureau loopt, dan betekent dit dat je geen contact meer hoeft op te nemen met de schuldeiser. Het verschuldigde bedrag moet je dan ook rechtstreeks betalen aan het incassobureau.
Incassokosten
Als de schuldeiser een incassobureau heeft ingeschakeld, dan is je schuld een stuk hoger. Dit komt, omdat een incassobureau ook kosten in rekening brengt voor de werkzaamheden. Deze kosten moet jij als schuldenaar dan weer betalen, bovenop de bestaande schuld. Voor de hoogte van de incassokosten zijn richtlijnen opgesteld, maar ze zijn niet wettelijk bepaald. De richtlijn is meestal dat de incassokosten ongeveer vijftien procent van de hoofdsom zijn.
Een deurwaarder
Als je de rekening niet betaald via het incassobureau, dan wordt er uiteindelijk een deurwaarder ingeschakeld. Deze kan, in opdracht van de schuldeiser, de schulden innen. De mogelijkheden van een deurwaarder gaan veel verder dan die van een incassobureau. Zo kan een deurwaarder een dagvaarding uitbrengen, een woning ontruimen of een beslag leggen, zoals een boedel- of loonbeslag.
Ambtelijke en niet-ambtelijke kosten
De kosten die een deurwaarder maakt, liggen vast. Zo zijn de kosten voor het uitbrengen van een dagvaarding of een beslaglegging overal hetzelfde. Deze kosten worden ook wel ambtelijke kosten genoemd. Een deurwaarder maakt ook niet-ambtelijke kosten, zoals het innen van de schuld. Hiervoor stelt hij zelf de tarieven vast.
Twee soorten
Er zijn twee soorten deurwaarders te onderscheiden. Dit zijn de belastingdeurwaarder en de gerechtsdeurwaarder.
De belastingdeurwaarder
Zoals de naam al zegt gaat de belastingdeurwaarder over alle zaken die met de belasting te maken hebben. Zo gaat deze deurwaarder over de invordering van de belastingschulden. Je krijgt te maken met een belastingdeurwaarder als je je belastingschuld niet op tijd kan betalen.
De gerechtsdeurwaarder
Een gerechtsdeurwaarder heeft diverse taken. Zo houdt hij zich bezig met de ondersteuning van de rechtspraak en zorgt hij ervoor dat iemand een dagvaarding krijgt. Ook zorgt hij ervoor dat de vonnissen van de rechter worden uitgevoerd. Hij kan bijvoorbeeld, met bijstand van de politie, een woning ontruimen. Daarnaast kan hij beslag leggen op iemand zijn salaris of goederen. Zo kan de schuld worden voldaan. Verder geeft de gerechtsdeurwaarder juridische adviezen en voert hij soms de functie uit van een incassobureau.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Incassobureau inschakelenHet is erg vervelend als u een dienst of product levert aan iemand en deze persoon betaalt niet. Zo ervaren veel bedrijv…
De bewindvoerderSommige mensen kunnen, vanwege een geestelijke of lichamelijke beperking of psychische problemen, niet goed zelf hun fin…
Een BKR-registratieAls je geld wilt lenen, dan gaat dit tegenwoordig heel gemakkelijk. Dit kan je doen via een van de vele aanbieders op he…
Bronnen en referenties
Reactie
Gertje, 16-10-2012
Ik heb bij GGN een betalingsregeling aangevraagd, maar nu moet ik al mijn inkomsten en uitgaven noteren en kopie opsturen van loonstrook e.d. Ook moet ik van 1 maand al mijn bankafschriften opsturen. Ik vind dit erg ver gaan, mag dat zomaar?
Reactie infoteur, 19-10-2012
Beste Gertje,
het kan zijn dat er gevraagd wordt naar een bankafschrift van de afgelopen maand en een loonstrook. Hier hebben bepaalde ondernemingen het recht toe, hoe vervelend ook. Ik heb echter nooit gehoord dat iemand ook de inkomsten en uitgaven van 'elke dag' moet noteren om een betalingsregeling te kunnen aangaan. Ik vind wel dat je gelijk hebt, het gaat erg ver. Ik zou je aanraden eens te kijken of hierover iets terug te vinden is in hun algemene voorwaarden. Is dat niet het geval, en kun je ook nergens anders deze eigenaardige verplichting vinden, dan zou ik hen hierop wijzen.
Persoonlijk geloof ik niet dat zij hier het recht toe hebben…
Succes!
Groetjes, Marensa