Partner gaat vreemd, toch alimentatie betalen

Partner gaat vreemd, toch alimentatie betalen Na een echtscheiding moet de meest verdienende partner in veel gevallen alimentatie betalen voor de ex-partner. Dit kan zeer onredelijk uitpakken, want als de minst verdienende partner besloten heeft of met een ander een relatie te starten, kan de ex toch verplicht worden om alimentatie te betalen. Het is ook niet vreemd dat echtscheidingen vaak in een ruzie uitloopt. Het verbreken van de relatie is vaak de keuze van één van de voormalige partners, en het leven van de andere partner wordt volledig op zijn kop gezet. Indien de ex-partner er al moeite heeft dat de ex ervoor gekozen heeft om de relatie te verbreken, zal het nog ondragelijker worden als er ook nog hoge financiele verplichtingen uit voortkomen. Hierdoor zal de onderlinge verstandshouding verstoord worden.

Kinderalimentatie

Beide ouders zijn verplicht om financieel bij te dragen aan de opvoeding van de kinderen. De ouder die de dagelijkse zorg heeft van de kinderen, draagt ook de hoogste kosten. Om deze verhoudingen weer recht te trekken, zal de andere ouder financieel moeten bijdragen in de vorm van kinderalimentatie.

Partneralimentatie

In het jaar 2011, is er veel gesproken in de regering over de bestaande partneralimentatie. Is het nog redelijk om partneralimentatie voor een periode van maximaal 12 jaar toe te kennen aan een ex-partner? De situatie zal van geval tot geval verschillen. In het ene geval is het mogelijk redelijk, terwijl in het andere geval de betalende ex-partner onredelijk wordt belast. Dit is bijvoorbeeld het geval indien de ontvangende partij een nieuwe relatie heeft, maar niet officieel samenwoont. De ontvangende partner gaat niet trouwen of samenwonen om recht te blijven houden op partneralimentatie.

Hoe hoog is de partneralimentatie?

Dit zal van geval tot geval moeten worden berekend. De partneralimentatie is in 2011 mede ter discussie gebracht door de onduidelijke manier waarop het berekend moet worden. Wat moet er in de afweging worden meegenomen en welke kosten en inkomsten moeten bij de berekening worden betrokken? Deskundigen hebben er zelfs al moeite mee om een indicatie af te geven. Op het internet treft u berekeningstools aan, maar die geven slechts een zeer globale indicatie.

Maakt de verwijtbaarheid een verschil bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie?

In principe wordt hier niet naar gekeken. De partners kunnen elkaar waarschijnlijk wel verwijten maken, maar dit zal de hoogte van de alimentatie niet beïnvloeden. Diegene die vreemd is gegaan kan iets worden verweten, maar de andere partner heeft waarschijnlijk ook genoeg verwijten die hij of zij kan maken richting de ander.

Onderling afspraken maken niet altijd mogelijk

De partners onderling mogen zelf afspraken maken over de hoogte van de alimentatie. Dit is echter anders als de minst verdienende partner afhankelijk is van een bijstandsuitkering. In dat geval kan de meest verdienende ex-partner verplicht worden om financieel bij te dragen. Het geld zal in dat geval naar de uitkerende instantie gaan. De ex-partner die een bijstandsuitkering ontvangst zal in de praktijk niets van dit geld zien.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogte alimenatie (partneralimentatie)De verplichting om voor elkaar te zorgen loopt door naar de echtscheiding. Dan moet er partneralimentatie worden betaald…
Alimentatie afkopen: de voordelen en de nadelenAlimentatie afkopen: de voordelen en de nadelenBij een scheiding hoort ook een financiële afwikkeling. Voor veel mensen is dat niet zo heel gemakkelijk, want het vecht…
Mijn partner gaat vreemd, moet ik alimentatie betalen?Na een echtscheiding kan de partner verplicht worden om alimentatie te betalen aan de ex-partner. Door een uitspraak van…
Kinderalimentatie en partneralimentatie berekenenAlimentatie kan betrekking hebben op een kind of een ex-partner. In beide gevallen gaat het om een bedrag om te voorzien…

Tweedehands kleding, waarom niet?Tweedehands kleding, waarom niet?In deze tijd moeten steeds meer mensen gaan bezuinigen. Steeds meer mensen hebben minder geld om aan leuke dingen te bes…
Spaargeld en bijstandsuitkeringOp het moment dat u in de bijstand terecht komt, mag u niet beschikken over veel eigen geld. Indien u dat wel hebt moet…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.