Verdeling erfenis zonder testament
De verdeling van een erfenis zonder testament. Als er geen testament is opgesteld, wordt voor de verdeling van de erfenis het wettelijk erfrecht gebruikt. Volgens het erfrecht zijn alleen de echtgenoot/geregistreerd partner en bloedverwanten wettelijke erfgenamen. Hoe is de verdeling van de erfenis als er geen testament is?
Groepen erfgenamen
Er zijn vier groepen erfgenamen. Als er in de eerste groep niemand meer is, gaat men over op de tweede groep (enzovoort). Het is niet zo dat de erfenis gelijkmatig wordt verdeeld over de vier groepen.
- Echtgenoten (of geregistreerde partners) en kinderen
- Ouders, broers en zussen
- Grootouders
- Overgrootouders
Verdeling erfenis bij getrouwde partners
Als er geen testament is, wordt de erfenis verdeeld tussen de partner en de kinderen. De kinderen krijgen hun deel pas uitbetaald als de overgebleven partner overlijdt. Dat wordt het
"recht van de langstlevende" genoemd. Zij kunnen pas dan hun erfdeel opeisen. Hoewel er uitzonderingen zijn: in sommige gevallen kunnen kinderen hun erfdeel eerder opeisen.
Erfenis bij huwelijk in gemeenschap van goederen
Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen een huwelijk in gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden. Bij de gemeenschap van goederen geldt dat de achtergebleven echtgenoot eerst de helft van zijn vermogen krijgt. De resterende helft wordt verdeeld tussen echtgenoot en kinderen.
Erfenis bij samenwonen
In het geval van ongehuwd samenwonen geldt dat partners niet van elkaar erven. Als een partner komt te overlijden, gaan de bezittingen en het geld naar de kinderen. Als er geen kinderen zijn, gaat de erfenis naar familieleden (ouders, broers, zussen). Zo kunnen er schrijnende situaties ontstaan.
Daarom is het verstandig om bij de notaris een testament of samenlevingscontract met “verblijvingsbeding” op te laten stellen. Een verblijvingsbeding is een overeenkomst die bepaalt dat de andere partner eigenaar wordt van alle gemeenschappelijke goederen in het geval van overlijden.
Erfenis ouders, broers en zussen
Ouders, broers en zussen erven alleen als de overledene geen echtgenoot/partner of kinderen had. Iedere ouder erft minimaal een kwart van de erfenis. Wat overblijft, wordt verdeeld onder broers en zussen.
Testament opstellen
Als u af wilt wijken van de standaardregels die gelden in het erfrecht, is het verstandig om een testament op te stellen. Zo kunt u iemand uitsluiten of meer geven, rechten uitbreiden of juist inperken. Om een testament op te stellen, moet u naar de notaris gaan. Die schrijft het testament in in het Centraal Testamentenregister in Den Haag.