Bijstand en verplicht vrijwilligerswerk

Bijstand en verplicht vrijwilligerswerk Iemand die in de bijstand zit, is verplicht om te solliciteren naar een baan. in de bijstand zit je niet altijd vrijwillig en soms doe je er echt alles aan om weer aan het werk te komen. Maar soms ook heb je geen zin om te solliciteren naar een baan. Kan de gemeente je verplichten om vrijwilligerswerk te doen?

Bijstandsuitkering

Een bijstandsuitkering krijg je wanneer je werkeloos bent en op geen enkele manier voldoende inkomen ontvangt om van rond te komen. Een bijstandsuitkering is geen pretje om van te moeten leven: het is echt heel weinig wat je ontvangt. Alles wat jij eventueel extra ontvangt zoals belastingteruggave of alimentatie, wordt ingehouden op je uitkering. De reden dat de gemeenten de bijstandsuitkering zo laag houden, is om mensen te stimuleren te gaan werken.

Op zich een goed idee, want zo voorkom je dat mensen op andermans zak gaan leven en zelf niet willen werken. Maar in sommigen gevallen zit je niet voor je plezier in de bijstand en is het bijna onmogelijk om een baan te vinden. bijvoorbeeld bij een ziekte die niet aangetoond is waardoor je geen ziekte-uitkering ontvangt, of wanneer je kleine kinderen hebt. Maar ook kan het zijn dat je echt geen baan kan vinden.

Vrijwilligerswerk

Iemand die een bijstandsuitkering ontvangt, moet voor de gemeente ten alle tijden beschikbaar zijn voor werk tenzij je een vrijwaring hebt gekregen. In de normale gevallen betekent dit dat de gemeente van je eist dat je actief op zoek gaat naar een baan, of dat zij je aan het werk zetten. Dit kan een betaalde baan zijn, maar soms ook worden bijstandgerechtigden via vrijwilligerswerk aan het werk gezet.

De gemeente doet dit met twee redenen: iedereen die bijstand ontvangt, kost alleen maar geld en brengt zelf niks in het laatje. Dit is jammer voor de gemeente want het is een grote kostenpost. Door werkelozen met een bijstandsuitkering vrijwilligerswerk te laten doen, kan de werkeloze nog iets nuttigs doen voor de gemeente. Op deze manier kan de gemeente op bepaalde zaken kosten uit besparen door het werk door vrijwilligers te laten doen. In principe is het werk niet betaald, je ontvangt geen loon van de gemeente of de instantie waarbij je vrijwilligerswerk moet doen. Echter mag het wel gezien worden als een betalend baantje: jij doet werk, en je ontvangt hiervoor iedere maand je bijstandsuitkering.

Een andere reden om werkeloze vrijwilligerswerk te laten doen, is om ze te laten wennen aan werk. Veel mensen met een bijstandsuitkering zitten al enige tijd thuis en zien er tegen op om weer aan het werk te moeten gaan. Iemand die verplicht wordt om vrijwilligerswerk te doen, komt weer in het werkritme en zal vaak sneller actief gaan solliciteren.

Vrijwillegerswerk weigeren

Mag je verplicht vrijwilligerswerk weigeren? Ja, dat mag. Maar natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot. Wie vrijwilligerswerk weigert, zal vaak gekort worden op zijn uitkering, Vaak is dit het gedeelte dat jij niet wilt gaan werken. Deze uren houden ze in op je uitkering. In sommige gevallen besluit de gemeente de uitkering helemaal stop te zetten. Vrijwilligerswerk weigeren is dus geheel voor eigen risico.

In sommige gevallen zal een moeder opvang moeten vinden voor haar kinderen wanneer ze verplicht vrijwilligerswerk moet gaan doen. Vaak vergoed de gemeente de opvang voor de kinderen, en deels vergoed de belasting deze. Mar soms ook zal de werkeloze zelf een deel moeten bijdragen. Het lijkt wellicht oneerlijk, maar de gemeente probeert op alle mogelijke gebieden te bezuinigen. Probeer daarom zo snel mogelijk zelf een baantje te vinden, hoe moeilijk dit soms ook is. Dat is nog altijd beter dan vrijwilligerswerk te moeten doen terwijl je in de bijstand zit.
© 2011 - 2025 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatieplicht bijstandsuitkeringSollicitatieplicht bijstandsuitkeringDe bijstand is een sociaal vangnet. Mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, kunnen een beroep doen…
Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Moet ik mijn auto verkopen in de bijstand?Begin 2015 is er in Amsterdam in de Postcode Loterij een prijs van tientallen miljoenen op een postcode gevallen waar na…
Bijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingBijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingDe vrijlatingsregeling regelt hoeveel u mag bijverdienen met werk als u bijstand krijgt, hoeveel u netto zelf mag houden…
Huis verkopen in de bijstandHuis verkopen in de bijstandMensen denken vaak dat ze hun huis moeten verkopen zodra ze in de bijstand komen. De kans hierop is echter klein.

Gebiedsontwikkeling: typen gebiedenGebiedsontwikkeling: typen gebiedenGeen enkel project dat betrekking heeft op het ontwikkelen van vastgoed is hetzelfde. Men zal altijd te maken krijgen me…
Erfenissen: afspraken maken voordat de erflater dood isErfenissen: afspraken maken voordat de erflater dood isHet erfrecht is in Nederland sinds 2010 weer vereenvoudigd. Vroeger mocht men geen afspraken maken over 'nog niet openge…
Bronnen en referenties
  • http://www.ncrv.nl/uitzendinggemist/fragment/bijstandstrekkers-moeten-verplicht-vrijwilligerswerk-doen
Reactie

Sonja, 13-10-2011
Het klopt niet dat toeslagen als huur- en zorgtoeslag van een bijstandsuitkering worden afgetrokken. Die worden namelijk niet gezien als inkomsten! Reactie infoteur, 19-10-2011
Daar heb je helemaal gelijk in, Sonja

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 13-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.