Wat moet ik doen als ik een rekening niet kan betalen?

Wat moet ik doen als ik een rekening niet kan betalen? Het kan de beste overkomen: een rekening op de deurmat vinden waar u niet op had gerekend. U kunt de rekening natuurlijk ergens in een laatje wegstoppen en er proberen niet meer aan te denken. Alleen daarmee verdwijnt het probleem helaas niet. En omdat u dat natuurlijk zelf ook wel weet zult u in uw achterhoofd toch steeds aan die vervelende rekening blijven denken... Daarom hier een aantal goede tips.

Neem contact op

Wanneer u weet dat u een rekening niet binnen het gestelde termijn kunt betalen is het belangrijk dat u contact opneemt met de betreffende instantie. Misschien is dit voor u een drempel omdat u zich schaamt te moeten vertellen dat u de betreffende rekening niet kunt betalen. Maar bedrijven krijgen veel vaker mensen net als u aan de telefoon en zullen hier niet raar van opkijken. Bovendien zullen ze het op prijs stellen dat u eerlijk bent en daardoor vaak bereid zijn samen te zoeken naar een oplossing. Zo'n oplossing zou een betaling in termijnen kunnen zijn of een uitgestelde betaling. Zorg er natuurlijk wel voor dat u de afspraken die u maakt ook daadwerkelijk na kunt komen! Verder is het raadzaam altijd de naam te noteren van de medewerker die u gesproken heeft en eventueel een schriftelijke bevestiging van uw betalingsregeling te vragen. Zo voorkomt u misverstanden.

U bent misschien wel rijker dan u denkt

Kijk eens goed om u heen in huis, op zolder, in de garage, schuur of kelder. U vind er ongetwijfeld nog spullen die u niet meer gebruikt of waarvan u zelfs vergeten was dat u ze had! Verkoop u overbodige spullen via internet. U zult soms nog opkijken van wat dat oplevert en het ruimt meteen weer lekker op. Het hoeven zelfs geen grote dure producten te zijn: via internet kunt u ook heel goed kleding, schoenen, boeken, speelgoed en andere kleine spullen verkopen. Alle kleine beetjes helpen!

Lenen

Wanneer u er echt niet uitkomt kunt u overwegen het geld te lenen. Bedenk u wel dat u daarmee het probleem verschuift: uiteindelijk moet de lening ook weer worden terugbetaald, al dan niet met rente.

Het prettigst is wanneer u het bedrag kunt lenen bij iemand uit uw familie of vrienden-kring. Waarschijnlijk hoeft u dan geen rente te betalen en u kunt samen goede afspraken maken over hoe en wanneer u het geld terug betaald. Ga wel voor uzelf na of u die afspraken echt kunt nakomen! Misschien is het een optie om (een deel) van de lening in natura terug te betalen? Bijvoorbeeld door een aantal keer op het kind van uw vriendin te passen, de strijk van uw moeder weg te werken, de muur van die vriend te verven... vul zelf maar in.

Wanneer u niet bij familie of vrienden aan kunt of wilt kloppen is er ook de mogelijkheid een kortlopende lening via internet aan te vragen. Dit is een zogenaamd flits-krediet of mini-krediet. Dit zijn kredieten van niet meer dan €600,- die u de volgende maand terug moet betalen. In sommige gevallen kan dit een goede oplossing zijn, maar let op: u betaald bij deze kredieten een aanzienlijke rente. Deze kredieten zijn alleen een oplossing als u zeker weet dat u de lening, inclusief rente, de volgende maand kunt terug betalen! Als dit niet het geval is moet u het zeker niet doen. Het lijkt dan misschien een goede noodoplossing en u kunt denken: "ach dat zie ik volgende maand wel weer..." Maar het brengt u alleen maar verder van huis!

Wanneer u er niet meer uitkomt

Wanneer het vaker voorkomt dat u een rekening niet meer kunt betalen is het verstandig uw inkomsten en uitgaven eens naast elkaar te leggen. Misschien kunt u ergens op bezuinigen of zijn er mogelijkheden uw inkomen te verhogen. Wanneer de rekeningen zich steeds verder opstapelen en u er zelf niet meer uit dreigt te komen, zoek dan hulp! Via de gemeente kunt u wellicht schuld-hulp krijgen. Bedenk u: hoe eerder u aan de bel trekt, hoe groter de kans is dat u geholpen kunt worden!
© 2011 - 2024 Tovervisje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie mag incassokosten rekenen?Wie mag incassokosten rekenen?Je kan je afvragen of een bedrijf zomaar incassokosten mag rekenen bij een achterstallige betaling. Het overkomt ons all…
Wat kost een incasso via een incassobureau?Wat kost een incasso via een incassobureau?Een incassobureau wordt ingeschakeld om achterstallige schulden te incasseren. Zodra een schuld bij het incassobureau li…
Incassobureaus en deurwaardersIncassobureaus en deurwaarders. We hopen allemaal dat we er nooit mee te maken krijgen, maar steeds meer mensen komen in…
Kosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalenKosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalenDe kosten van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder en deurwaarder kunnen te hoog zijn. Bovendien kan de schuldeiser…

Weten hoeveel schuld je hebt: schulden inzichtelijk makenJohn Williams doet niet anders dan in “Een dubbeltje op zijn kant” mensen uit de schuld helpen. Dit stuit vaak best op w…
Tovervisje (3 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.