Weten hoeveel schuld je hebt: schulden inzichtelijk maken

John Williams doet niet anders dan in “Een dubbeltje op zijn kant” mensen uit de schuld helpen. Dit stuit vaak best op weerstand, want sommige mensen vinden het heel raar dat ze zich extra moeten inspannen om van schuld af te komen. Opvallend is wel dat heel veel mensen helemaal niet eens weten hoeveel schuld ze hebben. Eind 2011 komt daar verandering in. Dan is er een website waarop te lezen valt hoeveel schuld iemand heeft.

Bureau Krediet Registratie (BKR)

Mensen die schuld hebben, staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Maar soms weten mensen helemaal niet eens dat ze daar staan geregistreerd of weten ze niet hoe groot hun schulden zijn. Eind 2011 komt daar verandering in. Dan komt het BKR met een speciale website waarop dat te lezen valt.

Wanbetaling in het verleden

Per jaar willen wel zo’n 150.000 mensen weten waarom zij geen lening kunnen krijgen bij de bank of er hen geen tweede hypotheek wordt verstrekt. Ze hebben dan vaak niet door dat dit komt omdat ze in het verleden niet voldoende hebben afbetaald of als wanbetaler in het verleden geregistreerd staan. Ze gaan vol goede moed naar de bank, maar worden afgewezen.

Waarom is er het Bureau Krediet Registratie?

Het Bureau Krediet Registratie is er niet om mensen te pesten. Het is er juist voor om er voor te zorgen dat mensen minder snel in de problemen raken als het om geld gaat. Er wordt op die manier gezorgd dat:
  • De risico’s van mensen om teveel krediet te nemen worden beperkt
  • De risico’s van mensen dat ze in de financiële problemen komen te beperken
  • Dat mensen zoveel kredieten hebben lopen dat ze in de problemen komen
  • Mensen niet in andere schuldsituaties komen

Weten of een bedrijf navraag heeft gedaan over iemands betaalgedrag bij het BKR

Mensen die willen weten of bedrijven navraag hebben gedaan of zij schulden hebben, kunnen dat ook aanvragen bij het BKR eind 2011. Nu is dat eigenlijk nog onmogelijk.

Hoe vraag je aan hoe het met je schulden staan?

Tot het moment dat de nieuwe BKR site er is, kunnen mensen er heel moeilijk achter komen welke schulden en leningen zij hebben of welke schulden en leningen ze hebben afgelost. Nu nog moeten ze eerst de bank vragen of die dat voor hen wil aanvragen. Daarvoor moet een aanvraagformulier worden ingevuld. Dit formulier wordt dan vervolgens naar de BKR gestuurd. Daarvoor moet dan wel bijna 5 euro worden betaald. En pas na 10 dagen komt er dan een brief van het BKR waarin de gevraagde gegevens worden verstrekt.

Persoonlijk gegevens ophalen bij het BKR

Wie denkt dat hij door naar het BKR te rijden sneller aan zijn gegevens komt, heeft het mis. Wie persoonlijk wil spreken met een medewerker en de gegevens mee wil krijgen op papier moet dat 10 dagen van te voren aanvragen per telefoon. Zo naar het BKR rijden is dus niet mogelijk.

Website van het BKR moet inzicht in schulden gemakkelijker maken

De nieuwe website van het BKR moet er voor zorgen dat mensen het inzicht in hun nog openstaande en betaalde schulden en kredieten snel hebben. Daarvoor wordt samengewerkt met banken en alle andere bedrijven die hun klanten checken via het BKR.

Weten hoeveel schulden je hebt

Zoals uit het programma “Een dubbeltje op zijn kant” ook al blijkt is dat veel mensen helemaal niet weten hoeveel schulden ze hebben. Als dat inzichtelijk wordt gemaakt, schrikken ze zich vaak een hoedje. Bovendien weten heel veel mensen helemaal niet hoeveel geld ze maandelijks uitgeven – en hoeveel er dus weer binnen moet komen om in ieder geval quitte te draaien, maar vooral om de schuld in te lopen. Vaak zien mensen door de bomen het bos ook niet meer en geven ze juist in een periode dat ze al veel schulden hebben, nog meer geld uit. Alsof het probleem daarmee verdwijnt, terwijl ze steeds dieper in het moeras van hun schulden verzinken. Inzicht is dan ook de eerste stap naar het schuldenvrij worden. Daarna moet er gewoon hard gewerkt worden en moeten de kosten naar beneden. Iedereen met schulden zou alle luxe de deur uit moeten doen om er voor te zorgen dat de maandelijkse kosten zo laag mogelijk zijn. Het betekent ook dat gekeken moet worden naar de schulden op zich. Want soms wordt voor een schuld een enorm percentage rente berekend, terwijl het ook voor minder kan. Mensen met dikke schulden die denken dat ze dat met een baantje van 16 uur per week kunnen oplossen, hebben met John Williams en Annemarie van Gaal ook buiten de waard gerekend. Het tweetal adviseert altijd dat mensen flink aan de bak moeten om zo snel mogelijk hun financiële positie weer op orde te krijgen.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een dubbeltje op zijn kant, educatie of vermaakSteeds meer Nederlanders komen in de financiele problemen door een slecht uitgavenpatroon. Maandelijks komt er voldoende…
Huwelijksstelsels in BelgiëAls u huwt zonder huwelijkscontract en zonder een specifiek huwelijksstelsel te kiezen, dan komt u automatisch in het “w…
Beneficiair aanvaarden, verwerpen of zuiver aanvaardenBeneficiair aanvaarden, verwerpen of zuiver aanvaardenEen erfgenaam kan naast bezittingen ook schulden erven. De schuldeisers kunnen zich vervolgens gaan melden bij de erfgen…
Een balans maken (boekhouden)Op de balans van iedere onderneming staan drie onderdelen, namelijk bezittingen, schulden en eigen vermogen.Hoe stel je…

Lijfrente berekenen: Uitkering uit vrijvallende lijfrenteWanneer je een koopsompolis of lijfrentepolis afsluit of begint met lijfrente banksparen, krijg je daar natuurlijk op ee…
Wat moet ik doen als ik een rekening niet kan betalen?Wat moet ik doen als ik een rekening niet kan betalen?Het kan de beste overkomen: een rekening op de deurmat vinden waar u niet op had gerekend. U kunt de rekening natuurlijk…
Bronnen en referenties
  • BKR
  • RTL4
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 22-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.