ANW, de meest gestelde vragen
In geval van overlijden van de partner bestaat er mogelijk recht op een ANW-uitkering. De ANW is sinds 1996 de opvolger van de AWW-uitkering. In dit artikel treft u de meest gestelde vragen aan.
Na het overlijden van de partner verandert het leven van de overgebleven partner dramatisch. Ook in financieel opzicht kan het overlijden grote consequenties hebben. Er valt namelijk vaak ook een financieel gat. In sommige gevallen hebben de partners zelf voorzieningen getroffen in de vorm van overlijdensrisicoverzekeringen, maar dat is vaak niet het geval. Ook bestaat er vaak recht op een uitkering uit de pensioenregeling van de overleden partner. Dit zogenaamde partnerpensioen gaat in op het moment van overlijden van de deelnemer aan de pensioenregeling en blijft doorlopen tot overlijden van de partner (tijdelijk is ook mogelijk). De voorziening vanuit de sociale zekerheid is geregeld in de Algemene Nabestaanden Wet (=ANW).
Wie kan er recht hebben op een uitkering uit de ANW?
Er kan recht bestaat op een uitkering voor de partner en voor de kinderen tot 18 jaar.
Wat verstaat de ANW onder het begrip partner?
Onder het ANW is het begrip “partner” zeer ruim. Het recht bestaat namelijk voor mensen die gezamenlijk een huishouden runden. Het moet hierbij wel om een vaste partner gaan, geen tijdelijke huisgenoot. Ook bijvoorbeeld broers en zussen die gezamenlijk een huishouden runnen, kunnen recht hebben op een ANW uitkering. Zelfs de ex-partner die van de overledene alimentatie ontving kan rechten hebben.
Wat zijn de voorwaarden voor een ANW uitkering?
U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een uitkering te ontvangen. Deze voorwaarden zijn:
- De ontvanger van de uitkering moet jonger zijn dan 65 jaar;
- De ontvanger is geboren vóór 1950.
Indien de ontvanger geboren is na 1950 bestaat er ook recht op de ANW uitkering indien er minimaal wordt voldaan aan één van de twee onderstaande voorwaarden:
- De overgebleven partner verzorgt minimaal één kind jonger dan 18 jaar;
- De overgebleven partner is minimaal 45 procent arbeidsongeschikt.
Wanneer stopt de ANW uitkering?
Zodra de overgebleven partner niet meer aan de voorwaarden voldoet stopt de uitkering. De uitkering stopt in ieder geval bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd. De uitkering stopt ook voor diegene die na 1 januari 1950 is geboren en waarvan het jongste kind 18 jaar is geworden of indien de overgebleven partner niet meer voor minimaal 45 procent arbeidsongeschikt is. Ook hertrouwen kan een reden zijn om de uitkering stop te zetten.
Hoe hoog is de ANW uitkering?
De hoogte van de ANW uitkering is maximaal 70% van het netto minimumloon. In de maand mei komt daar nog vakantietoeslag bovenop. De uitkering kan gekort worden indien de uitkeringsgerechtigde ook nog andere inkomsten ontvangt. Inkomsten in verband met arbeid worden volledig gekort op de uitkering. Dit zijn onder andere WW en Wia-uitkeringen. Inkomsten uit arbeid worden gedeeltelijk buiten beschouwing gelaten. Hieronder valt onder andere Loon, inkomsten als zelfstandige en VUT uitkeringen. Van dit inkomen wordt 50% van het minimumloon buiten beschouwing gelaten, plus één derde van het meerdere loon. De hoogte van het minimumloon wordt twee keer per jaar vastgesteld, namelijk op 1 juli en op 1 januari.