AOW naar 67 jaar en dan?

AOW naar 67 jaar  en dan? Het kabinet heeft nu toch besloten dat de AOW leeftijd naar 67 jaar gaat. Maar dit kan nogal wat betekenen voor mensen. Hoe zit het met de zware beroepen, ouderen die werkloos worden en mensen die toch eerder willen stoppen?

Besluit AOW naar 67 jaar

Het kabinet heeft besloten dat de AOW leeftijd in 2 fasen omhoog gaat naar 67 jaar. In 2020 kunnen mensen pas met 66 jaar met pensioen, in 2025 is dit 67 jaar. Mensen die in 2009 55 jaar zijn of ouder gaan dus gewoon met 65 jaar met pensioen. Mensen die nu jonger zijn dan 55 moeten door tot 66 jaar (dat zijn personen die nu tussen de 50 en 55 jaar zijn) of tot 67 jaar (mensen die op 1 januari 2010 jongere waren dan 50 jaar).

Uitzondering AOW naar 67

Er is wel een uitzondering op deze maatregel. Mensen die in 2020 de leeftijd van 65 jaar worden kunnen vanaf 1 januari 2020 toch met pensioen. Daar staat wel tegenover dat ze dan 15 jaar onafgebroken gewerkt hebben. Ze krijgen overigens niet het volle AOW pond. Toch willen stoppen met 65 jaar is verder afhankelijk van het aantal gewerkte jaren. Iemand die met 65 jaar wil stoppen en een AOW uitkering wil moet in 2047 in ieder 42 gewerkte jaren op zijn conto hebben kunnen schrijven.

Controle op het aantal gewerkte jaren

De overheidsregistratie wordt gehanteerd om te kijken hoeveel jaren mensen gewerkt hebben. Wie 15 jaar onafgebroken arbeid heeft verricht, moet dat wel minimaal 3 dagen in de week hebben gedaan. Wie minder dan 3 dagen heeft gewerkt of een periode werkloos is geweest kan niet op zn 65e jaar AOW krijgen, ook niet tegen een lagere uitkering.

Toch stoppen met 65 jaar- hoeveel AOW?

Wie echt geen zin heeft om na zn 65e nog aan de slag te gaan na 2020, aan de voorwaarden voldoet en dus toch een AOW uitkering aanvraagt, moet daar flink wat voor inleveren.
  1. Een jaar eerder stoppen staat gelijk aan een korting van 8 procent per jaar. Maar dan wel net zolang de uitkering loopt. Iemand die dus 85 jaar oud wordt en toch met 65 jaar met pensioen gaat levert gedurende die 20 jaar maar liefst 160 procent in van een hele jaaruitkering. Dit komt neer op ruim 19.000 euro voor iemand die alleen is.
  2. Wie in 2025 (als de AOW leeftijd op 67 jaar staat) toch al met 65 wil stoppen, levert nog veel meer in. Er wordt dan geen 8 procent, maar maar liefst 16 procent gekort.
  3. Mensen met een lager inkomen tot iets minder dan anderhalf keer het minimum loon zullen wat worden ontzien, maar duidelijk is nog niet hoeveel zij inleveren.

Werkloos voor het bereiken van 65 jaar

Mensen die voor hun 65e jaar werkloos raken en een ww uitkering krijgen lijken geluk te hebben. Nu nog valt die categorie in de Inkomensvoorzieningen voor Oudere Werklozen (IOW). Deze uitkering houdt in dat mensen van 60 jaar en ouder die werkloos zijn nadat hun WW rechten zijn verlopen een bijstandsuitkering krijgen. Het bijzondere is echter dat in dit geval niet wordt gekeken naar het inkomen van een eventuele partner. Ook het eigen vermogen hoeft in dit uitzonderlijke geval niet opgegeten te worden. Deze IOW is tijdelijk ingesteld en loopt in 2016 af. Het kabinet heeft wel aangegeven dat er ook na 2020 een soortgelijke regeling in het leven wordt geroepen voor mensen die werkloos zijn op 65-jarige leeftijd. De uitkering zal dan ongeveer zo hoog zijn als de normale AOW.

Mensen met zware beroepen

Mensen met zware beroepen hoeven niet tot 67 jaar door te werken, zo heeft het kabinet ook besloten. Dat is overigens nog vrij moeilijk te bepalen, want echt duidelijk is momenteel nog niet wat een zwaar beroep nu precies wel en niet is. Als dat bepaald is, moeten werkgevers er voor zorgen dat die mensen na 30 jaar dat zware werk minder zwaar werk krijgen aangeboden.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ANW, de meest gestelde vragenIn geval van overlijden van de partner bestaat er mogelijk recht op een ANW-uitkering. De ANW is sinds 1996 de opvolger…
Tips bij een bijbaanVeel jongeren willen tegenwoordig een bijbaantje. De meesten weten echter niet hoe ze dit aan moeten pakken. Vaak werken…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-01-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.