Armoedegrens in Nederland

Armoedegrens in NederlandSteeds meer mensen in Nederland leven net op of onder de armoedegrens. Waar ligt precies die armoedegrens en hoe wordt die berekent? De verschillen per land en per gezin kunnen groot zijn.

Wat is de armoedegrens

De grens van armoede ligt voor ieder land weer anders. Wat voor de een armoede is, is voor een ander juist luxe. In principe zou ieder mens een menswaardig bestaan moeten kunnen leven, waarin een dak boven het hoofd, voedsel, goed drinkwater, school en kleding belangrijke uitgangspunten zijn. Luxe zoals vakanties, een auto, abonnement of vereniging, huisdier of andere luxe artikelen worden niet meeberekent. Alleen de basisbehoeften dus. Wanneer men de basis nog maar net kan betalen, leeft men op de armoedegrens. Onder de armoedegrens leven degene die zich zelfs deze basisbehoeften niet kunnen permitteren. In Nederland komt dit gelukkig zeer weinig voor. De Nederlandse staat was tot 2015 voornamelijk een verzorgingsstaat. Vanaf 2015 werken ze langzaam toe naar een participatiesamenleving: verantwoordelijk zijn voor het eigen leven en die van je naasten. Dit maakt het er voor sommigen niet makkelijker op.

Hoogte armoedegrens

Het is moeilijk om de armoedegrens te bepalen, omdat dit per land sterk kan verschillen én omdat niet iedereen armoede als hetzelfde ervaart. In Amerika houdt men de grens op een inkomen van 1 dollar per dag. Voor Nederland zou dit betekenen dat een gezin met 2 kinderen op de armoedegrens leeft wanneer het een inkomen heeft van 59 euro per dag netto, dit is inclusief de huurtoeslag en kindertoeslag die men ontvangt. Voor een alleenstaande ligt die grens op ongeveer 28 euro per dag. De armoedegrens in Nederland ligt dus aanzienlijk hoger dan in Amerika, maar de kosten voor woning, auto, voeding en kleding ligt hier ook een stuk hoger.

Of iemand echt in armoede leeft, heeft mede ook te maken met het gevoelsmatige deel. Wie altijd sober heeft geleefd weet vaak niet beter en kan goed omgaan met armoede. Mensen die luxe gewend zijn en plots een daling van inkomen zien, kunnen het gevoel hebben in armoede te leven. Daarnaast is het voor deze mensen ook vaak moeilijk om met minder geld om te gaan, waardoor er eerder schulden ontstaan door een verkeerd uitgavenpatroon
.

Percentage

In 2012 leeft 8.5 procent van de huishoudens op of onder de armoedegrens gedurende minstens één jaar. Dit is meer dan in 2008: toen was het nog 7.5 procent van de huishoudens. Gemiddeld leeft 2.4 procent van de huishoudens onder de armoedegrens gedurende meer dan 4 jaren. Toch heeft Nederland een laag percentage wat betreft huishoudens die op de armoedegrens leven: in Letland ligt dit percentage op 21 procent. Het gemiddelde in Europa ligt op 16 procent. Ook Tsjechië scoort laag met 10 procent.
© 2009 - 2025 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Reacties
Linda, 12-12-2012
Haha volgens deze berekening zou ik in "armoede" leven. Nou ik heb een mooi huis, zit bij de sportclub en heb genoeg te eten, daarnaast heb ik nog geld over om eens in de 2 jaar op vakantie te gaan (naar India). dat noem ik echt geen armoede!Reactie infoteur, 16-12-2012
De berekening armoedegrens is het totale inkomen, dus inclusief zorgtoeslag huurtoeslag etc. Voor een alleenstaande zou dit dus uitkomen op een inkomen van 840 euro per maand, inclusief alle toeslagen. Reken dan gemiddeld op een nettoloon van 680 euro per maand zonder toeslagen. Persoonlijk kan ik mij niet voorstellen dat iemand hier royaal van kan leven zoals u het beschrijft. Tenzij uw woning uitzonderlijk goedkoop is.

Maar goed om te horen dat mensen ook met minder geld een riant leven leiden. Dat moedigt anderen wellicht aan.
Elly, 09-12-2011
9-12-2011 Ik zit in de ww, met nog 1 thuiswonende zoon van 19 jaar en heb nog geen 100,-- euro per 4 weken om te eten, omdat ik niet in de bijstand of schuldsanering zit heb ik verder behalve 1x per jaar een bedrag van 130,-- Euro, wordt 100,-- in 2012 minimabeleid, nergens recht op, dus ook niet op bijstand als bijv je koelkast kapot gaat. Ik heb vrijstelling van bepaalde belastingen, en recht op toeslagen. Ik wens iedereen die in dezelfde situatie zit als ik heel veel gezondheid toe, en mensen die ruim kunnen rondkomen en met hun volle kar in de rij bij de kassa staan, wijsheid toe, doneert u aan de voedselbank, denk eens aan waspoeder, thee, koffie, koffiemelk, suiker, boter, houdbare melk, verzorgingsprodukten zoals shampo, dat vinden we zelden of nooit in de krat! Op naar een beter 2012…Reactie infoteur, 20-12-2011
Niet iedereen met een volle kar bij de kassa heeft het breed: er zijn gezinnen met zes personen die rond moeten komen van nog geen 30 euro per week. Deze gezinnen doen eenmaal per week de boodschappen en staan dan met een volle kar aan de kassa. De buitenkant zegt niet altijd wat over de binnenkant.

Verzorgingsproducten doneren aan de voedselbank is een goed idee, hopelijk komen er meer van dit soort donaties.
Jean, 09-10-2010
Voor een alleenstaande ligt die grens op ongeveer 28 euro per dag.
Hoe kan die berekening nu kloppen?
Dan zou bijna iedereen die van alleen maar een AOW-tje moet leven al op die armoedegrens liggen!Reactie infoteur, 09-10-2010
Sterker nog: als de pklannen doorgaan, dan zitten AOW-ers vanaf 2011 onder de armoedegrens, terwijl ze er nu inderdaad net op zitten.