Het Bureau Krediet Registratie
Het BKR – afkorting van Bureau Krediet Registratie – is een instantie die het overzicht bewaart over de kredietwaardigheid van alle personen die een lening aanvragen. Op die manier is het BKR in staat geldverstrekkers in te lichten.
Waarom het BKR?
Instanties die zich hebben aangesloten bij het BKR kunnen inzicht krijgen in de kredieten en abonnementen (bijvoorbeeld van een gsm) van consument. Vrijwel iedere lening die door de consument wordt aangevraagd, staat geregistreerd bij het BKR. Zo heeft zich per persoon een dossier ontwikkeld waarin alle gegevens zijn opgespaard. Dat maakt het voor geldverstrekkende instanties eenvoudiger bij de afweging wel of niet met een bepaalde persoon in zee te gaan, wanneer die een lening af wil sluiten. Deze werkwijze heeft ook voor consumenten een voordeel. Het BKR licht namelijk niet alleen instanties in, maar zorgt er ook voor dat consumenten behoed worden voor het afsluiten van een te grote lening. Consumenten zijn dus niet in staat om meer geld te lenen dan ze kunnen terugbetalen, waardoor ze aan een vervelende schuldsituatie zullen ontkomen.
Centraal Krediet Informatiesysteem
Het BKR gebruikt voor deze registratie een bepaald systeem, dat het Centraal Krediet Informatiesysteem wordt genoemd. De afkorting ervan is CKI. Binnen dit systeem worden de afgesloten leningen, contracten, creditcards en betalingsachterstanden verzameld, zodat per persoon een duidelijk overzicht weer te geven valt. Na afloop van het contract worden de gegevens nog vijf jaar bewaard.
Registratie
Leningen en kredieten met een looptijd van drie maanden worden geregistreerd, zolang ze door een persoon – en niet een bedrijf of instelling – zijn afgesloten. Daarbij worden onder meer gegevens als de hoogte van het krediet, het moment van het afsluiten en de afgesproken aflossingsperiode geregistreerd. Bij het afsluiten van bepaalde leningen - die meestal ook heel laag zijn - wordt geen registratie gedaan. Denk hierbij aan het aangaan van een zogenoemde flitslening, een kleine lening zonder rente maar met administratiekosten.
Niet geregistreerd
Zolang er geen sprake is van een betalingsachterstand, zal het CKI nooit informatie opnemen over inkomens, schulden en eventuele financieringen. Tevens zal het CKI niet noteren hoeveel iemand maandelijks af kan lossen. Deze gegevens zijn vertrouwelijk. Echter, wanneer er sprake is van een betalingsachterstand en een geldvestrekkende instelling hier de dupe van dreigt te worden, kan wel besloten worden deze gegevens vrij te geven. Dit voorkomt onder meer dat andere instanties de betreffende persoon ook geld lenen, zonder daar iets van terug te zien.
Inzage in dossiers
Ruim 10,8 miljoen Nederlanders zijn – vaak zonder het te weten – opgenomen in het CKI van het BKR. Consumenten kunnen echter altijd inzage vragen in hun dossier en daar dan correcties in aangeven. Dit is niet kosteloos. Consumenten kunnen ook controleren welke instanties het afgelopen jaar in het dossier hebben gekeken. Mocht er sprake zijn van onrechtmatige controle, bijvoorbeeld door een geldverstrekker bij wie de consument geen lening heeft af willen sluiten, kan het BKR de geldverstrekker straffen middels een hoge boete.