Is Tip2Pay van Albert Heijn wel veilig genoeg (vingerafdruk)

Is Tip2Pay van Albert Heijn wel veilig genoeg (vingerafdruk) Betalen met je vingertop kon sinds 17 juni 2008 bij Albert Heijn. Deze betaaltechniek werd ook al in 120 winkels van de supermarktketen Edeka gebruikt. Daar is het systeem ook al gekraakt. Zo betalen met je vingerafdruk is dus niet veilig genoeg, reden waarom Albert Heijn ermee gestopt is. Bovendien is een database met vingerafdrukken ook te hacken. Hoe kunt u betalen met een vingerafdruk?

Albert Heijn winkel in Breukelen

In Breukelen vond in 2008 een proef plaats met Tip2Pay. Doel van de proef: kijken of klanten enthousiast zijn over deze nieuwe manier van betalen, het betalen met een vingerafdruk.

Biometrie

Steeds meer worden biometrische kenmerken van een mens, zoals de digitale herkenning van gezicht, stem, ogen of huid in de retail gebruikt. Iedereen kent wel de oogscan op vliegvelden. Maar sinds in 2008 is daar in Nederland de digitale herkenning van vingertoppen bij gekomen.

Herkenning vingertop en vingerafdruk

Na het tonen van een identificatiebewijs en pinpas wordt een scan gemaakt van de unieke punten van je vingertop en worden naam- en adresgegevens, bankrekeningnummer en bonuskaartnummer geregistreerd. De scan wordt omgezet in een wiskundige code. Al je gegevens verdwijnen in een database van betaalbedrijf Equens, voorheen Interpay. Aan de kassa is één vingerafdruk genoeg om het geldbedrag per incasso te laten afschrijven.

Bescherming Persoonsgegevens

Het College Bescherming Persoonsgegevens, CBP, zette al vast vraagtekens bij het betalen met de vinger. Ook al is de foutenmarge misschien klein, bij grote aantallen betalers, gaat het vlug om vele gevallen en die haal je er bij een proef niet uit. Aldus het CBP. Dat persoonlijke gegevens in handen zijn van bedrijf Equens is eveneens een gevoelig punt.

Betalen met pas en pincode

Albert Heijn bewandelde de tegengestelde weg van wat er ook in Japan en de Verenigde Staten plaats vindt. In die landen vindt men betalen met plastic en een pincode niet veilig genoeg en wordt als extra veiligheidsmaatregel de vingerscan gehanteerd. Dus niet in plaats van, maar in aanvulling op. Ook in Nederland zie je bijvoorbeeld bij het internetbankieren, dat de focus steeds meer is gericht op extra veiligheid en niet minder veiligheid.

Supermarktketen Edeka Duitsland

In Duitsland kon in 120 winkels van de supermarktketen Edeka met Tip2Pay worden betaald. Het vervelende is alleen dat Duitse krakers het betaalsysteem daar succesvol konden saboteren met nepafdrukken. Immers wie een glas pakt met een vingerafdruk, dat bepoedert en digitaliseert, kan vrij eenvoudig een nep vingertop maken.

Slot betalen met je vingerafdruk: Tip2pay

Albert Heijn was destijds de eerste met de streepjescode. Die streepjescode bewijst nu al jaren goede diensten. Maar het labelen van artikelen met een streepjescode is toch echt wat anders dan veilig betalen met je vingertop. Tip2Pay is een snelle manier van betalen, en kan mensen verleiden doordat de rij aan de kassa misschien korter wordt. Cruciaal zijn denk ik toch de vragen “wat gebeurt er met mijn persoonlijke gegevens” en “ is het 100 procent veilig”. Want een foute afboeking van een 20 euro terugboeken zal Albert Heijn wel doen, maar wat als het gaat om een dure platte tv. Zou men dan ook zo inschikkelijk zijn? En wat als het dievengilde zich echt op onze vingertoppen gaat storten? Neen, sneller is zeker niet altijd beter.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uit de schulden: automatische incasso’s stoppenVeel problematische schulden ontstaan doordat er geen overzicht is over wat er aan inkomen binnen komt, en wat er maande…
Verkeerde overboeking, betaling of incasso? Wat kun je doen?Verkeerde overboeking, betaling of incasso? Wat kun je doen?Betalingen worden steeds meer digitaal en we gebruiken steeds minder contant geld. Of het nu gaat om het automatisch bet…
AVG: Wat zijn de categorieën van persoonsgegevens?AVG: Wat zijn de categorieën van persoonsgegevens?Volgens de AVG zijn er 3 verschillende categorieën van persoonsgegevens en een organisatie mag slechts één categorie van…
Voordelen van internetbankierenVoordelen van internetbankierenHet internetbankieren is in Nederland de normaalste zaak en heeft vele voordelen. Zelf thuis bankieren met de bankpas en…

Online salarisadministratieOnline salarisadministratieDe nieuwe manier van het voeren van een salarisadministratie is een online salarissysteem. Het voordeel van internet wor…
Marketing: marktaspecten bij non-commerciële organisatiesMensen denken vaak bij marketing aan alle reclame op tv of radio. Maar in dit artikel lees je dat marketing meer dan dat…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 26-04-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.