Marketing: marktaspecten bij non-commerciële organisaties

Mensen denken vaak bij marketing aan alle reclame op tv of radio. Maar in dit artikel lees je dat marketing meer dan dat is. In dit artikel worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld: Marketingaspecten, Marktonderzoek, Marktaandeel, Marktsegmentatie, Marketing bij non-commerciële organisaties.

Marketing


Marktaspecten

Het marktbeleid in een onderdeel van het gehele organisatiebeleid. Bij marketing gaat het om alle activiteiten van een organisatie die gericht zijn op de maximale behoeftebevrediging van de afnemers. Of te wel zo goed mogelijk inspelen op de wensen van de consument.

Uit de organisatiedoelstellingen leiden we marketingdoelstellingen af.

Tot de organisatie doeleinden rekenen we

 • Het behalen van winst.
 • Nastreven van continuïteit.

Marketing doelstellingen op lange termijn

 • Behalen van een bepaalde afzet
 • Vergroten van het marktaandeel
 • Het behalen van een bepaalde winst
 • Verbeteren van het imago

Deze doelstelling kunnen zowel strategisch als tactisch zijn.

Onderdelen van het marketingbeleid zijn

 • Productbeleid
 • Prijsbeleid
 • Plaatsbeleid
 • Promotie of communicatiebeleid

Deze onderdelen worden ook wel de 4 Pís of marketinginstrumenten genoemd. Deze onderdelen kunnen niet afzonderlijk van elkaar worden toegepast daarom word het ook wel de marketingmix genoemd.
 • Onder het productbeleid verstaan we: wat voor soort product? Welke kwaliteitseisen?
 • Onder het prijsbeleid verstaan we: welke prijs? Bepaalde kortingen?
 • Onder plaatsbeleid verstaan we: distribueren via groothandelaar, Winkelier of rechtstreeks verkopen?
 • Onder het promotiebeleid verstaan we: hoeveel en welke reclame er gemaakt gaat worden en welke media.

Marktonderzoek

Marktonderzoek is het systematisch onderzoek naar de afzetmogelijkheden van een bepaald product in een gebied durende een zekere periode. Voordat een onderneming van start gaat word vaak een marktonderzoek ingesteld. Uit zoín onderzoek moet blijken of het rendabel is om een product te verkopen of een vestiging plaatsen. Bij marktonderzoek maken we onderscheid tussen: Deskresearch en Fieldresearch

Deskresearch

Deskresearch gebeurt vaak vanuit het kantoor en er wordt gebruik gemaakt van gegevens die al eerder beschikbaar kwamen voor andere doeleinden. Meestal zijn er online gegevens beschikbaar bij de brancheorganisatie die kan de onderzoeker gebruiken voor zijn eigen onderzoek

Fieldresearch

Als er niet genoeg gegevens zijn laat men fieldresearch doen. Hierdoor kan de producent er achter komen of hij meer moet inkopen of produceren. Een enquête afnemen is een voorbeeld van fieldresearch.

Marktaandeel

Hoe berekenen je het marktaandeel?

Elke onderneming wilt weten welk aandeel zij heeft van de totale afzet of omzet van een bepaald product in een bepaald gebied gedurende een bepaald periode. Met behulp van marktonderzoek kan de onderneming inzicht krijgen in de markt.

Formule
Markt van een organisatie / totale markt * 100.
Voorbeeld: totale markt is goed voor 500.000 producten of omzet
Jou bedrijf verkoopt in dat jaar op periode 100.000 producten of behaald een omzet van 100.000
Dan doe je 100.000 / 500.000 * 100 = 20 % je hebt 20 procent markt aandeel.

De onderneming met het grootste marktaandeel noemen we de marktleider. Soms is er 1 marktleider die een groot deel van de markt van zijn producten voorziet.

Marktsegmentatie

In het marketingbeleid word bepaald op welke markten een onderneming zich richt. Dit is een strategische doelstelling. De onderneming kiest 1 of meerdere deel markten waarop ze zich richt.

Deelmarkten

Met een bepaald product richt men zich op een gedeelte van de gehele markt.

Marktsegmentatie

De markt word opgedeeld in verschillende delen (segmenten). Bijvoorbeeld: de auto markt bestaat uit vele mensen. Maar als je hele dure auto maakt richt je alleen op de rijkere mensen. De rijkere mensen zijn dan een segment van de markt.

Ongedifferentieerde marketing

Er word 1 product in 1 variant op de makt gebracht. Tevens richt de producent zich op de gehele markt. Dit word vaak gedaan als het product helemaal nieuw is en de consument aan de producten moet wennen.

Gedifferentieerde marketing

1 product in meerdere varianten worden op de markt gebracht. Tevens richt de producent zich op de gehele markt. Dit word vaak gedaan om concurrenten voor te zijn en zo heeft de consument keuze tussen producten van jou bedrijf.

Geconcentreerde marketing

De producent richt / concentreert zich op 1 gedeelte(segment) van de markt. Bijvoorbeeld het bedrijf Rolls Royse richt zich alleen op de rijkere mensen.

Marketing bij niet commerciële organisaties

Niet-commerciële organisaties trachten met het marketingbeleid de belangstelling voor het doel of product van de organisatie bij de doelgroepen te vergroten. Naarmate er meer concurrentie is, neemt het belang van marketing toe. Dit is zeer goed te zien bij liefdadigheidsinstellingen. Er zijn vele soorten non-commerciële organisaties maar ik bespreek alleen de volgende 4: Overheid, Belangengroeperingen, Onderwijs, Liefdadigheidsorganisaties

Overheid

Tot de overheid wordt niet alleen de landelijke overheid bedoeld maar ook de lagere overheden zoals provincies, gemeentes en waterschappen. De doelstelling van de overheid is de maatschappij zo goed mogelijk te laten functioneren. Hiervoor incasseert de belasting, met de belastinginkomsten worden weer wegen aangelegd, scholen gebouwd, enzovoort.

Belangengroeperingen

Belangengroeperingen zijn er in alle soorten en maten. Voor werknemers en werkgeversorganisaties is het van belang dat zij werkgevers informeren over het bestaan van hun organisatie. Ook consumenten organisaties zoals de ANWB en de consumentenbond kunnen vaak druk uitoefenen om een bepaald doel te realiseren, dit vanwege het grote aantal leden.

Onderwijs

Het onderwijs kost Nederland elk jaar vele miljarden. Voor Nederland is het erg belangrijk om over voldoende geschoolde werknemers te beschikken. Het onderwijs maakt vooral reclame om leerlingen of werknemers aan te nemen. Voor een school geldt: hoe meer leerlingen hoe meer inkomsten

Liefdadigheidsorganisaties

Voor liefdadigheidsorganisaties is het belangrijk om elk jaar weer aan voldoende geldmiddelen te komen om de gewenste doelstellingen te realiseren. In veel organisaties word van de ontvangen gelden meer dan 10% weer uitgegeven om nieuwe gelden te verkrijgen. Vaak worden nieuwe donateurs verkregen door reclame zoals: radio en tv of directe mail.
© 2008 - 2024 Lucdejager, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MarketingstrategieMarketingstrategieDe kern van de marketingstrategie wordt gevormd door de doelgroepkeuze en merkpositionering. Doelgroepen kunnen na segme…
MarktberekeningenMarktberekeningenBij marketing komt er een aantal begrippen en berekeningen aan bod, welke in dit artikel aan de orde komen. De definitie…
Marktonderzoek: secundaire gegevens (deskresearch)Marktonderzoek: secundaire gegevens (deskresearch)In het proces van marketingonderzoek is het verzamelen van gegevens een belangrijke stap. Het verzamelen van gegevens is…
Marketing audit: analyse en evaluatie marketingMarketing audit: analyse en evaluatie marketingMarketing audit is een (te) weinig gebruikt instrument voor marketing management-evaluatie. Wat houdt het precies in en…

Is Tip2Pay van Albert Heijn wel veilig genoeg (vingerafdruk)Is Tip2Pay van Albert Heijn wel veilig genoeg (vingerafdruk)Betalen met je vingertop kon sinds 17 juni 2008 bij Albert Heijn. Deze betaaltechniek werd ook al in 120 winkels van de…
Ziggo: samenvoeging van Casema, @Home en MultikabelZiggo: samenvoeging van Casema, @Home en MultikabelVrijdag 16 mei 2008 presenteerden @Home, Casema en Multikabel zich als een nieuw bedrijf: Ziggo. Dankzij de fusie is Zig…
Lucdejager (26 artikelen)
Laatste update: 07-09-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.