Wat is een IBAN-nummer en hoe werken de omrekentools?

Wat is een IBAN-nummer en hoe werken de omrekentools? In Nederland heeft men sinds 2014 de IBAN landelijk ingevoerd. Een aantal andere landen hebben de IBAN echter al eerder ingevoerd. Het IBAN-nummer is een "langere versie" van de rekeningnummers die we eerder gewend waren. Hiervoor zijn er diverse tools beschikbaar die het volledige nummer voor u bepalen. Een aantal instanties hoeven echter dit IBAN-nummer niet te gebruiken, waardoor het stortingsnummer gemakkelijker te onthouden is. Waarom is de IBAN ingevoerd? In welke landen gebruikt men de IBAN en waar staat de afkorting SEPA voor? Hoe werken de omrekentools en welke tools zijn het meest gebruiksvriendelijk?

Werking IBAN-nummer en omrekentools


Wat is een IBAN-code en waarom is de IBAN ingevoerd?

De IBAN is een standaard die in het leven geroepen is voor het reguleren van geldtransacties. De invoering is verplicht gemaakt vanwege de Europese wetgeving. Omdat de geldtransacties in het buitenland hierdoor op dezelfde wijze worden uitgevoerd, kunnen ze sneller verwerkt worden. Het is namelijk een wereldwijd formaat. Helaas is de IBAN wél langer dan het nummer dat er voorheen werd gebruikt. Dit zorgt er namelijk voor dat het meer informatie bevat dan voorheen.

Afkorting

IBAN staat voor "International Bank Account Number". Letterlijk vertaald betekent het "Internationale banknummer".

Oranje = IBAN-structuur is gedefinieerd.<BR>
Rood = IBAN-structuur is geregistreerd bij het SWIFT.<BR>
Blauw = Land neemt deel aan SEPA.<BR>
Paars = Eurozone / Bron: Gfis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Oranje = IBAN-structuur is gedefinieerd.
Rood = IBAN-structuur is geregistreerd bij het SWIFT.
Blauw = Land neemt deel aan SEPA.
Paars = Eurozone / Bron: Gfis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het ingebruikname van de IBAN

Het gebruik van de IBAN is vanaf 1 augustus 2014 ingevoerd. In veel andere landen werd het echter al veel eerder ingevoerd. In Zwitserland kent men de IBAN zelfs al sinds 2001. Hierdoor had men hier al eerder de voordelen van snelle transacties met het buitenland. Alle banken in Europa gebruiken het IBAN-systeem, behalve Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. Tijdens het bepalen van de opmaak moest men rekening houden met de hoeveelheid informatie en "klantvriendelijkheid".

Waaruit bestaat de IBAN en hoe ziet de opmaak eruit?

Een IBAN-nummer bestaat uit de volgende onderdelen:
 • Uw bankrekeningnummer
 • Een landcode
 • Letters van uw bank
 • Opvulling van nullen

Vanwege de grote opmaak zijn er handige hulpmiddelen die u kunnen helpen.

Handige omrekentools

Er bestaan diverse hulpmiddelen die u kunnen helpen. Een aantal tools vereisen meer handelingen van de gebruiker dan de ander. Hiernaast zijn niet alle tools even veilig te gebruiken.

OveropIBAN

Om gebruikers het zo gemakkelijk mogelijk te maken is er per 15 juni 2015 een online omnummertool beschikbaar gesteld. Dit is mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking van meerdere banken. Met deze tool kunt u uw rekeningnummer omzetten naar een volledige IBAN. Er zijn echter een aantal kinderziektes in de webpagina. De website is in ieder geval beveiligd.

Toonmijniban

Toonmijniban.nl is een razendsnelle tool. Hierbij hoeft u slechts uw rekeningnummer in te vullen. Na één druk op de knop wordt onderaan uw IBAN en BIC nummer bepaald. Het enige nadeel is dat het geen "https"-webpagina is, waardoor de informatie die over het internet wordt verzonden niet versleuteld is.

Onofficiële offline omrekentools

Naast de online webpagina's bestaan er hulpmiddelen die ook lokaal op uw pc te gebruiken zijn. Dit kunnen Excel sheets zijn tot aan Microsoft Access bestanden. Wees hier echter voorzichtig mee, kwaadwillenden kunnen hier eenvoudig misbruik van maken. De software zou bijvoorbeeld een trojan of virus kunnen bevatten dat uw computer infecteert. Deze onofficiële tools worden gedeeld onder internetgebruikers. Soms zijn deze tools te downloaden via forums.

Uitzonderingen

Niet elke instantie gebruikt echter een IBAN-nummer. Goede doelen hebben tot 1 februari 2016 de mogelijkheid gekregen om een verkort bankrekeningnummer te gebruiken. Zo'n overgangsperiode zorgt ervoor dat donateurs een periode kunnen wennen aan de verandering. De meest bekende samenwerking van hulporganisaties, Giro555, heeft het IBAN-nummer NL08 INGB 0000 0005 55 aangenomen.

Handige weetjes

IBAN-nummer betaalpas

Tegenwoordig heeft iedere geldige betaalpas binnen Nederland een IBAN-nummer. Dit was tijdens de overgangsperiode niet het geval en toen moest dit nog gecontroleerd worden.

Wat is SEPA?

SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Dit zijn de landen die de IBAN hanteren. De SEPA-landen hanteren hiernaast Europese overschrijvingen en Europese incasso's.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IBAN, wat is het precies?Iedereen in Nederland krijgt het, een eigen IBAN(International Bank Account Number). Zowel consumenten als bedrijven gaa…
Wat is de BIC code?Veelal wordt er bij (internationale) betalingsoverdrachten en andere bankzaken naast het IBAN-nummer gevraagd naar de zo…
Nieuw bankrekeningnummer bevat 22 tekensNieuw bankrekeningnummer bevat 22 tekensBankrekeninghouders in Europa moeten vanaf 2014 bij overboekingen langere bankrekeningnummers gebruiken. De huidige reke…

Geld-terug-acties en kortingsbonnen gebruiken via SCOUPYGeld-terug-acties en kortingsbonnen gebruiken via SCOUPYHet gebruik maken van kortingsbonnen is al tientallen jaren oud en blijft populair. Het digitale tijdperk zorgt ervoor d…
Financieel gedrag veranderen. Hoe doe je dat?Financieel gedrag veranderen. Hoe doe je dat?Je eigen gedrag veranderen is lastig, omdat je vaak de neiging hebt om steeds in je oude valkuilen te stappen. Gedragsve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Martinvl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://nl.m.wikipedia.org/wiki/International_Bank_Account_Number
 • http://www.overopiban.nl/
 • http://giro555.nl/veelgestelde-vragen/
 • https://www.abnamro.nl/nl/mobile/prive/betalen/geld-overmaken/over-op-iban.html
 • http://www.swissiban.com/
 • http://www.betaalvereniging.nl/europees-betalen/
 • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SEPA_and_IBAN.png
 • http://toonmijniban.nl/
 • Afbeelding bron 1: Gfis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 31-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.