IBAN, wat is het precies?

Iedereen in Nederland krijgt het, een eigen IBAN(International Bank Account Number). Zowel consumenten als bedrijven gaan er gebruik van maken. Wat is IBAN precies? En waar moeten wij als consument zijnde rekening mee houden? Deze vragen worden in dit artikel beantwoord.

IBAN?

IBAN staat voor International Bank Account Number. Vrij vertaald is het een internationaal rekeningnummer.
Het rekeningnummer is in elk land op soortgelijke wijze opgebouwd. IBAN bestaat uit een landcode, een controle getal, een code van de bank en vervolgens een of meerdere nullen. In ons land bestaat IBAN uit 18 tekens, in andere landen is dit 15 tot maximaal 31 tekens.

Hoe ziet een IBAN eruit?

In de afbeelding hiernaast staat een voorbeeld van een IBAN. Het is een relatief lang rekeningnummer. Het zal voor vele mensen dus ook lastig worden om deze uit het hoofd te leren kennen. In dat opzicht was het oude rekeningnummer beter, het IBAN is echter beter beveiligd en dus veiliger voor de consument.

Waar moeten wij als consument zijnde rekening mee houden?

  • Op den duur gaat iedereen gebruik maken van het IBAN rekeningnummer..
  • IBAN bestaat al lang. Het IBAN nummer staat al geruime tijd vermeld op de site van het internetbankieren en op rekeningafschriften.
  • Doordat bedrijven, organisaties en overheden in de toekomst allemaal gebruik gaan maken van IBAN moeten natuurlijk alle klantgegevens omgezet worden naar het nieuwe systeem. Daar hoeft de klant echter niks zelf voor te regelen, alles wordt voor hun geregeld. Als dit niet zo is zal de desbetreffende instantie contact opnemen met de klant.
  • Omdat IBAN meer tekens omvat dan het huidige rekeningnummer zal er op machtigingen en overschrijvingsformulieren meer schrijf ruimte toegevoegd worden.
  • Bankafschriften en sites voor internetbankieren kunnen een andere vormgeving krijgen. Adresboeken worden automatisch omgezet naar IBAN. Er zullen nog nieuwe bankpassen komen, als deze opgehaald dienen te worden zal de bank de klant daarover benaderen.
  • Na 1 februari 2014 zal iedereen gebruik gaan maken van IBAN, het oude rekeningnummer vervalt dan. IBAN zal gebruikt worden voor zowel nationale als internationale betalingen.

Waarom pas op 1 februari 2014?

Er is bewust voor gekozen op per 1 februari 2014 alle betaling verplicht te laten verlopen via IBAN. De redenen hiervoor zijn:
  • Mensen kunnen duidelijkheid voor zichzelf creëren, ze kunnen vragen stellen en wennen aan het nieuwe systeem.
  • Bedrijven kunnen wennen aan het verrichten van betalingen via IBAN, ook kunnen zij hun software, administratie en systemen aanpassen op het nieuwe betalingssysteem.
  • Een einddatum maakt de overgangsperiode zo kort mogelijk waarin dubbele systemen moeten worden gebruikt.

Hopelijk heb ik meer duidelijkheid kunnen verschaffen over IBAN, het is ten slotte voor veel mensen totaal nieuw. Het gaat alle inwoners van Europa aan dus het is van belang dat er geen onduidelijkheid heerst over dit onderwerp.
© 2012 - 2025 Juuls, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de BIC code?Veelal wordt er bij (internationale) betalingsoverdrachten en andere bankzaken naast het IBAN-nummer gevraagd naar de zo…
Europese betalingen doen middels IBANEuropese betalingen doen middels IBANVanaf 2011 is iedereen verplicht om bij betalingen binnen Europa een IBAN-nummer te gebruiken. Per 2014 dient het bij ie…

De gevolgen van de BTW verhogingDe gevolgen van de BTW verhogingSinds de val van het kabinet op 23-04-2012 zijn er verschillende maatregelen getroffen, de meest opvallende is de stijgi…
Waardoor is de economische crisis eigenlijk ontstaan?Wat is nou eigenlijk de oorzaak van de financiële crisis waarin we verkeren? Dat is een vraag die bij opvallend veel men…
Bronnen en referenties
  • http://www.overopiban.nl/
Juuls (16 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.