Saneringskrediet
Saneringskrediet afsluiten is een methode die vaak wordt aangewend bij schulden. De methode is al vaak effectief gebleken in de strijd tegen schulden. In een samenleving waarin één op de zes Nederlandse huishoudens in 2012 kampte met problematische schulden, is saneringskrediet een belangrijk hulpmiddel.
Saneringskrediet aanvragen
Saneringskrediet is in feite het afsluiten van een nieuwe lening om oude schulden af te betalen. Het probleem bij schulden is vaak dat het gaat om meerdere schulden, waarover je rente moet betalen. Het is daardoor vaak lastig om overzicht te houden en daarnaast betaal je dubbele rentes. Financiële problemen kunnen op die manier snel uit de hand lopen. Saneringskrediet aanvragen om oude schulden af te betalen werkt hier effectief tegen. Daarbij is wel het van belang dat je volgens de juiste weg saneringskrediet aanvraagt. Zelf extra leningen afsluiten werkt vaak averechts. Vraag daarom bij de Kredietbank van jouw gemeente aan wat de mogelijkheden zijn om een gunstige lening te krijgen.
Voorwaarden saneringskrediet
Er zijn verschillende zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je saneringskrediet aanvraagt. Zo is het bijvoorbeeld essentieel dat de schuldeisers akkoord gaan met het bedrag dat jij kunt bieden. Het is namelijk afhankelijk van de situatie hoeveel geld je kunt lenen en vaak is dit bedrag niet de gehele schuld. Andere voorwaarden om rekening mee te houden zijn:
- De situatie moet stabiel zijn, er mogen zich dus niet structureel nieuwe schulden vormen omdat de inkomsten lager zijn dan de uitgaven
- De schuldeisers moeten akkoord gaan met het 'bod' en de restantschuld kwijtschelden
- Het uitgekeerde bedrag door de GKB moet gelijk zijn aan het bedrag dat de afnemer in staat is in drie jaar aan aflossing te betalen
- Het inkomen mag niet hoger liggen dan 130% van het minimuminkomen
Voor de overige voorwaarden is het altijd verstandig een gesprek bij de Gemeentelijke Kredietbank aan te gaan en bepalen wat er mogelijk is in een specifieke situatie.
Voordelen saneringskrediet
Indien de schuldeisers akkoord gaan met het bedrag dat GKB kan uitbetalen, ben je af van aanmaningen, deurwaarders en beslagleggingen. Het enige waar rekening mee gehouden hoeft te worden is het op tijd afbetalen van de Gemeentelijke kredietbank. Het gaat hierbij ook om een veel gunstiger rentepercentage dan bij een gemiddelde lening. De precieze rentetarieven zijn daarbij afhankelijk van de hoogte van het saneringskrediet. Na het afbetalen van de lening bij de GKB ben je schuldenvrij.
Nadelen saneringskrediet
Saneringskrediet is een nieuwe lening, wat betekent dat je hier nog steeds verantwoordelijkheid voor draagt. Het is zeer belangrijk dat je voorkomt dat je nieuwe schulden maakt. Het is aan te raden om budgetadvies in te winnen bij de GKB. Daarnaast is het vaak een probleem dat schuldeisers niet akkoord gaan met het bedrag dat je met schuldsanering kunt bieden. In dat geval kunnen beslaglegging en aanmaningen gewoon door blijven gaan en zijn maatregelen als de WSNP noodzakelijk