Schuldhulpbemiddeling
Uit cijfers van het BKR blijkt dat één op de zes huishoudens met serieuze geldproblemen kampt. Ook meldde de NVVK (Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) dat in 2013 het aantal aanmeldingen voor schuldhulp steeg van 84.500 naar 89.000 en ook de gemiddelde schuld nam toe. Schuldhulpverlening en schuldbemiddeling is dus een zaak die serieus genomen moet worden.
Wanneer schuldhulpbemiddeling?
Schuldhulpbemiddeling kan uitkomst bieden in een problematische financiële situatie waarbij er slechte, of geen communicatie plaatsvindt. Veel mensen die te maken krijgen met aanmaningen, telefoontjes, deurwaarders en beslaglegging durven hier niet over te praten met anderen. Gevolg is de 'kop in het zand' strategie, waarbij de situatie genegeerd wordt. Hierdoor krijgt de situatie de kans om echt te escaleren. Er kan beslag worden gelegd op inkomsten of bezittingen, de stroom kan bijvoorbeeld worden afgesloten. Bovendien worden de bedragen die verschuldigd zijn steeds hoger, vanwege aanmaningen en oplopende rentekosten. De situatie gaat van kwaad tot erger. Op dit punt is het essentieel dat schuldhulpverlening wordt ingeschakeld. Ook wanneer de persoon in kwestie het overzicht in de financiën kwijt is is dit een belangrijke stap. Schuldhulpverlening en schuldhulpbemiddeling wordt vanuit de Gemeentelijke Kredietbank georganiseerd. Het is altijd mogelijk om gratis en vrijblijvend, zonder afspraak, langs te komen bij één van de Gemeentekantoren voor Schuldhulpverlening.
Wat kan schuldhulpbemiddeling opleveren?
Schuldhulpbemiddeling betekent dat de Gemeentelijke Kredietbank vanaf dat punt alle communicatie met schuldeisers en tussenpersonen overneemt. Op die manier kunnen er duidelijke afspraken gemaakt worden. Om dit te realiseren moeten er wel eerst regels en afspraken worden opgesteld. Om dit te doen is het van groot belang de geldzaken op een rij te zetten. Dit kunt u zelf doen, met of zonder partner, of met hulp van een medewerker van de Gemeentelijke Kredietbank. Het is daarbij van belang alle schulden in kaart te brengen, prioriteiten te stellen en een realistisch betaalplan op te stellen. Wanneer alles duidelijk is kunnen de afspraken via de Gemeentelijke Kredietbank gecommuniceerd worden met de schuldeisers in kwestie.
Voordelen schuldhulpbemiddeling
Het grote voordeel van schuldhulpbemiddeling is dat er duidelijke afspraken komen en dat de schuldenaar niet zelf de schuldeisers onder ogen hoeft te komen of te woord hoeft te staan. Dit is voor velen toch vaak een enge gedachte. Daarnaast is de persoon genoodzaakt de financiën te bestuderen en een duidelijk betaalplan op te stellen, wat het begin is van een schuldenvrije toekomst. Deze methode van schuldhulpverlening is vaak het meest effectief, omdat de persoon zelf verantwoordelijkheid neemt en overzicht in de financiën krijgt.
Nadelen schuldhulpbemiddeling
De nadelen van schuldhulpbemiddeling zijn dat de schuldeisers nergens toe verplicht zijn, zij kunnen jouw voorwaarden en mogelijkheden afkeuren. In dat geval zullen er andere mogelijkheden bekeken moeten worden. Ook kan een betaalplan niet betekenen dat een beslaglegging bijvoorbeeld wordt opgeheven.