Hoe grote diamanten te kopen met een klein budget

Er zijn maar weinig personen die een zaak binnen lopen en vervolgens een 5-karaats, kleur D, onberispelijke en op de meest optimale manier geslepen diamant kopen. Als je bent zoals de meeste mensen, dan heb je een beperkt budget tot je beschikking. Toch wil je graag de grootste en mooiste diamant kopen welke binnen het budget past. De volgende eenvoudige tips kunnen je daarbij helpen.

Karaat

Bij diamanten neemt de prijs per karaat toe bij de meest populaire gewichten in karaat (0.50, 1.00, 1.25, 1.50, 2.00, etc.) omdat dat hetgeen is waar kopers naar vragen als ze een diamant willen kopen. Je kunt dus meer waar krijgen voor je geld door iets onder die gewichten te gaan zitten. Bijvoorbeeld, een diamant van 0.90 karaat kan dezelfde afmeting hebben in millimeters als een diamant van 1.00 karaat maar aanzienlijk goedkoper zijn.

Kleur

De prijs van een diamant is erg gevoelig voor de kleuren gradatie, toch ziet de gemiddelde koper moeilijk het verschil tussen deze gradaties. Als je de laagste kleur koopt welke in je ogen mooi is, dan betekend dat dat de lagere prijs per karaat je in staat stelt om een grotere diamant te kopen met je geld. De hoogste kleuren gradaties zijn (D, E, en F) deze worden gecatalogiseerd als “kleurloos” De volgende kleuren gradaties (G, H, I, en J) zijn “praktisch kleurloos” en een bron van prachtige diamanten tegen veel lagere prijzen.

Aantal

Een ring met meerdere kleine diamanten is minder duur dan één steen met hetzelfde karaat gewicht. Bijvoorbeeld, drie 0.50 karaat diamanten kosten slechts een fractie van wat één diamant kost van 1.50 karaat. Hetzelfde geldt voor een 1.0-karaat steen in het midden met twee 0.25-karaat diamanten aan beide zijden. Indien je een vinger vol diamant wilt hebben met een gelimiteerd budget, overweeg dan meerdere diamanten in plaats van één.

Helderheid

Alle diamanten hebben oneffenheden, de vraag is alleen wat kan je er van kan zien met het blote oog? Als een diamant er op het oog helder uitziet (VS2 of een goede SI1 voor een heldere geslepen vorm), is dat prima, een grotere helderheid heeft geen invloed op de schoonheid of de verschijning, het heeft alleen invloed op de prijs. Schaf je de laagste helderheid aan waarbij je je goed voelt en bespaar veel geld zonder op de schoonheid te hoeven toeleggen.

Vorm

De vorm van de diamant beïnvloed de prijs per millimeter. Natuurlijk moet je altijd de vorm kiezen welke je het mooiste vindt, maar sommige vormen zien er groter uit dan andere. Ovalen, marquises en peervormige diamanten zien er over het algemeen groter uit dan ronde of vierkante diamanten met hetzelfde karaat gewicht.

Diepte

Zelfs diamanten met dezelfde vorm en karaat gewicht kunnen verschillende maten hebben. De manier waarop de diamant gekloofd is kan invloed hebben op de omvang in millimeters Oppervlakkiger of ondiepere diamanten zien er groter uit in lengte en breedte dan diepere diamanten. Je kunt het vergelijken met twee mannen die elk 100 kg. wegen, waarbij een smallere taille waarschijnlijk een langere man te zien geeft.

Setting

Het type setting welke je kiest voor de diamant kan zowel van invloed zijn op de waar te nemen grootte van de diamant alsook op het te betalen bedrag. Een witgouden setting kost ongeveer een derde als een platinum setting, zodat er meer geld over blijft voor de diamant.

Aanschaf

De waarschijnlijk meest belangrijke factor om de grootste diamant te krijgen voor je geld is de plaats waar je de diamant aanschaft. De opslag voor diamanten in de detailhandel varieert van 10% bij online verkopers tot over de 200% bij de duurdere juwelierszaken.. Een verkoper vinden met weinig overhead en lagere prijzen verzekerd je er van om meer diamant te krijgen voor je geld. Waarom zou je je geld uitgeven aan glimmende marmeren vloeren, dure etalagekasten, en verfijnd ingerichte interieurs, allemaal zaken welke je niet mee kunt nemen uit de winkel?

Aan het eind, wil je graag de diamant welke je het best bevalt en je een goed gevoel geeft telkens als hij wordt gedragen. Dat is de beste indicator dat je de juiste beslissing hebt genomen en de beste diamant hebt gekozen binnen je beschikbare budget.
© 2008 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 4C's bepalen de waarde van uw diamantDe 4C's bepalen de waarde van uw diamantDiamanten zijn kristallen die volledig bestaan uit koolstof. De moleculen van diamanten zijn enorm hecht en gestructuree…
Diamanten:  informatie over kwaliteit en vormDiamanten: informatie over kwaliteit en vormDat diamanten de beste vrienden zijn van de vrouw, weten we sinds Marilyn Monroe deze fameuze uitspraak deed. Een sieraa…
Waar komen diamanten vandaan?Waar komen diamanten vandaan?Zeldzame dingen zijn duur. Diamant is super zeldzaam en veel geld waard. Voor één gram tel je al snel duizenden euro's n…

Een bestelbon lukraak tekenen is niet zo verstandigEen bestelbon lukraak tekenen is niet zo verstandigDe consument ondertekent meestal in zijn haast, vlug een bestelbon waardoor hij of zij niet precies weet welke voorwaard…
Slim investeren in TangerSlim investeren in TangerSteeds meer jonge stelletjes kopen vanuit Europa een appartement in het land van herkomst Marokko. Dit doen zij niet mee…
Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.