Extra handige tips om te bezuinigen in en om het huis

Extra handige tips om te bezuinigen in en om het huis Een warme jas aandoen als je naar buiten gaat als het sneeuwt, is heel normaal. Je wilt het toch lekker warm hebben nietwaar. Je lichaam is je huisje zeggen ze. Zo kan je je echte huis ook behandelen. Een dikke jas aandoen dus. Oftewel isoleren. Vroeger waren de huizen opgedeeld in kleinere kamers. Je had de aparte keuken. De schuifdeuren om de woonkamer op te delen. En meer deuren dan nu. Zo was elk vertrek kleiner en makkelijker warm te stoken. Nu is dat heel anders: grote lofts met hoge plafonds en omgebouwde hallen. De warmte waait zo omhoog naar de nok van je omgebouwde kerk. In je mooie huis wordt de wasem van de vochtige lucht die je uitademt nauwelijks minder terwijl je je arm stookt. De open keuken moet ook warm gehouden worden. Kortom: niet zo heel stookkostenvriendelijk allemaal al die moderne woontrends. Wat kan je nu zelf nog meer doen in en om je huis naast al die tussendeuren weer dichtschuiven om de woonkosten omlaag te krikken? Hier zijn nieuwe tips om te besparen.

Zuinig thuis door stekkerblok met schakelaar

Trek de stekkers uit de stopcontacten. En zet alle apparaten echt uit. Niet op stand-by laten staan. Koop een stekkerblok met schakelaar. Klik en je maakt winst. Het scheelt 100 euro per jaar.(500 KWH).

Stop waterverspilling

Lekkende kranen en onnodig de kraan laten lopen tijdens je tanden poetsen scheelt zo dertig liter water (dat steeds duurder wordt) per tandenpoetsbeurt.

Meer bespaartips

Hete soep voor morgen buiten de koelkast aflaten koelen. Dat geeft weer extra warmte en je ijskast hoeft geen overuren te draaien om de hete kliekjes af te koelen. Dubbel rendement dus. Andersom laat je bevroren producten in de koelkast ontdooien. Dus 's ochtends al uit het vriesvak naar de koelkast. Zo help je mee om je ijskast koel te houden.

Slimmer en goedkoper opladen

Je laptop en je kruimeldief worden ook steeds moeilijker om op te laden. Dat kost dus ook energie. Lees dus even in de gebruiksaanwijzing hoe je het beste met deze apparaten om moet gaan.

Ontdooi je vriesvak wat vaker

Ontdooi het vriesvak van je ijskast ook af den toe, want de ijslaag zorgt voor een lagere vriescapaciteit van het vriesvak en daardoor een hoger energieverbruik. Sommige dure ijskasten hebben zelf al een no-frostregulering. Het ontdooien gebeurt dan automatisch.
Een betere ijskast kan sowieso een goede investering zijn. Want de betere energielabels zorgen voor tientallen euro's besparing.
Een koelkast met het beste energielabel bespaart over de hele levensduur 750 euro.

Wasrek in plaats van droger als het kan

Je was drogen doe je op een rek in de tuin of aan het balkon, want de wasdrogers gebruiken verreweg de meeste energie. De gasgestookte wasdroger is dan weer wat zuiniger. Je hebt ook drogers die meten hoe vochtig je was nog is. Ze stoppen dan op tijd. Scheelt ook weer.

Hang je was buiten en strijkdroog is ook al goed

Strijkdroog is ook weer minder duur dan gortdroog. Al dat vocht komt ook weer in je huis waardoor je weer meer moet stoken om die zware vochtige lucht op te verhitten. Zorg voor het zeer regelmatig goed schoonhouden van je pluizenfilter. Hiermee voorkom je brandgevaar en gaat het apparaat langer mee.

Gebruik de eco knop op al je apparaten

Een eco-programma op je vaatwasser is ook handig. Je bespaart er energie en water mee. Als het er netjes en schoon uitkomt dan is dat prima.

Nieuw gewenst gedrag meteen samen aanleren

Leer jezelf en je huisgenoten aan om deuren achter je te sluiten, onnodige lichten uit te doen, zuinig om te gaan met water, en bewust te maken van alle kosten, die verband houden met wonen.

Bouwmaterialen shoppen in de wijk

Alle spullen en verbouwingsmaterialen die je koopt ter decoratie en verbetering van je huis zijn knap prijzig. Je kunt hout, ramen, vloeren, ijzerwerk en isolatiemateriaal bij andere verbouwingen wegslepen. Je kunt ook even naar binnen lopen bij een verbouwing om te vragen of ze nog meer mooie spullen wegdoen.

Tot slot

Creativiteit is de gave en het talent om steeds nieuwe situaties te pareren. Om oplossingen te verzinnen voor een veranderende omgeving. Om flexibel te reageren op verandering. Om te te roeien met de riemen die je hebt. Creativiteit is aanpassen. Het is een overlevingsmechanisme dat de prehistorische mens gebruikte om een dak van bladeren en takken te maken en van touw een visnet te knopen. Nu gebruik je die oerkracht om je leefsituatie te optimaliseren.
© 2013 - 2024 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhoogde inschrijving hypotheek: onderhands verhogenVerhoogde inschrijving hypotheek: onderhands verhogenBij het afsluiten van een hypotheek kunt u in 2023 ook voor een verhoogde inschrijving kiezen. De hypothecaire inschrijv…
Vijf tips om goed en zuinig met je geld om te gaanVijf tips om goed en zuinig met je geld om te gaanGoed en zuinig met je geld omgaan; veel mensen doen dit al en zijn hier dagelijks mee bezig. Toch zijn er nog steeds een…
Hypotheek: aflossingsvrij verdwenen en marktwaarde bepaaltHypotheek: aflossingsvrij verdwenen en marktwaarde bepaaltDe regels voor het verstrekken van een hypotheek zijn sinds augustus 2011 verscherpt. Dit betekent dat het niet meer zo…
Hypotheekadvies: 5 geldbesparende tips!Hypotheekadvies: 5 geldbesparende tips!Hypotheekadviseurs zijn duur. Deze 5 tips kunnen je al een heel eind op weg helpen in het kiezen voor een hypotheek en d…

De meest gehaaide bezuinigingstipsDe meest gehaaide bezuinigingstipsBespaar op je kosten door te bezuinigen en te besparen. De crisis blijft maar voortduren, en is het ergste al geweest? w…
Zuinig en comfortabel in je eigen huis door bespaartipsZuinig en comfortabel in je eigen huis door bespaartipsKoude handen en koude voeten, en natuurlijk een koude gevoelstemperatuur voor je hele lichaam. Dat zijn de hoofdredenen…
Bronnen en referenties
  • Consumentenboond bespaartips
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.