Zuinig en comfortabel in je eigen huis door bespaartips

Zuinig en comfortabel in je eigen huis door bespaartips Koude handen en koude voeten, en natuurlijk een koude gevoelstemperatuur voor je hele lichaam. Dat zijn de hoofdredenen om de verwarming, de petroleumkachel of gaskachel aan te zetten, of om nog een blok hout in de open haard te gooien. Zo'n blok hout is nog wel te vinden af en toe, maar de stookkosten voor de CV lopen al snel behoorlijk op (gemiddeld 94 euro per maand). Besparen dus in deze voor vele mensen financieel zware tijden. Hier zijn de gouden tips en tricks.

Doe een sjaaltje om en trui aan thuis

Waarom draagt de oude adel van die chockertjes en sjaaltjes om zijn en of haer neck. Dat is nog uit de tijd dat ze in grote kille kastelen woonden. Je verliest tachtig procent (!) van je lichaamswarmte via je hoofd. Logisch ook want warmte stijgt omhoog. Dus je nek is een grote warmtelek. Doe je daar een kraag liefst met sjaal dan scheelt dat enorm in warmteverlies en daardoor hoef je lang niet zo hoog te stoken om je toch heel comfortabel te voelen.

Een slaapmutsje

Nog meer effect, om de zelfde reden, is thuis een (slaap)muts op te zetten. Heb je bezoek of voel je je onprettig? Doe het dan alleen als je alleen bent. Gewoon een lekker warm mutsje op. Heb je het koud omdat je te lang achter de laptop zat? Ga het bed verschonen of doe de afwas. Drie vliegen in een klap. Door de beweging gaat je bloed weer sneller stromen en dat zorgt voor warmere ledematen. De afwas is meteen gedaan en je handen worden lekker warm door het afwaswater.

Aah warme voeten

Warme voeten is ook een enorme lekkere comfortabele ervaring als je wat lager stookt. Investeer in hele dikke thermosokken en inlegzooltjes. Koop je schoenen een maat groter en laat ze ook boven de enkel sluiten. Zo kunnen er twee paar sokken in en een inlegzooltje en de (nep)bontgevoerde binnenkant doet dan de rest.

Koop je warme schoenen een maat te groot

Door de maat groter is er ook nog een extra stilstaand luchtlaagje dat extra isoleert. En je bontlaagje blijft iets meer in tact. Zo blijft de isolerende werking van je schoenen optimaal. Af en toe een nieuw inlegzooltje want door het vele lopen trap je de lucht eruit en werken ze minder. Let er ook op dat de dikte van de zolen redelijk tot heel dik is. Alle koude van de vloeren kan zo niet naar je lekkere warme voeten trekken. Daarom hebben schapen niet alleen hun vacht om warm te blijven, maar ook hoeven. Zo blijven ze hoog en droog boven de koude grond.

Een wollen trui aandoen

Een schapenwollen trui is ook erg warm. Zeker als er nog een thermosshirt en een overhemd onder zit. De luchtlaagjes tussen alle verschillende textiellagen zorgt voor de extra isolatie. Een beetje net als de luchtlaag tussen dubbel glas. Deze truc gebruiken ze ook in het leger. Daklozen en Elfstedentochtrijders doen het ook. Maar dan met kranten onder de trui.

We spoelen 7000 liter drinkwater per jaar weg

Vervang je oude kranen en douchekoppen door waterbesparende varianten. Je waterverbruik kan zo met een derde omlaag. Gemiddeld een besparing van 35 liter per persoon per dag.
Nieuwe toiletpotten hebben een keuzeknop of spoelonderbreking voor de zes liter spoeling kostbaar drinkwater. Je kunt bij oudere stortbakken makkelijk zelf een spoelonderbreker voor vijf a acht euro kopen. Dat scheelt maar liefst 7000 liter drinkwater op jaarbasis.

De plantjes krijgen ouderwets water uit de regenton

De regenton onder de dakgoot is prima om mee te spoelen en om de tuin te besproeien. In plaats van de hele dag de sproeier aan hebben kan je ook met de gieter de planten water geven.
Heb je een elektrische boiler, dan kan je de boiler met een tijdklok op nachtstroom zetten. Maar zoek wel uit of het de hele nacht warm houden van water niet duurder is dan overdag verwarmen.

Matzwarte radiatoren op je dak voor gratis warm water

Helemaal goedkoop is om een paar oude radiatoren van de sloop mat zwart te verven en op je dak te plaatsen. De zon warmt het water door de zwarte kleur op. En zo heb je gratis warm water. Let wel op met Salmonella. Sluit de radiatoren aan op je douche en je bespaart ook hier weer 50 procent.

Douchen is goedkoper

Beter douchen dan in bad gaan. Een bad is 150 liter warm water. Douchen kost veel minder (50 liter) en het scheelt op jaarbasis 3000 liter. Wel ben je je warme douchewater kwijt. Als je een campingdouche hebt waarbij je een dikke zwarte kunststof zak op laat warmen in de zon overdag, dan kan je 's avonds gratis warm douchen.
Doe je dat zelfde principe nou met zwarte radiatoren op je dak, dan gaat het helemaal vloeiend. Want je hoeft niet meer met die zak te sjouwen.

Zwarte tuinslang in een bak met glas erop wordt kokend heet

Je kunt hetzelfde resultaat ook bereiken met een opgerolde zwarte tuinslang (of twee aan elkaar gekoppelde zwarte tuinslangen) in een geïsoleerde bak die afgesloten is met een glasplaat of doorzichtig perspex plaat. Dan is het water echt kokend heet. Als het uit de slang komt. Pas wel op met Salmonella.

Tenslotte

Het gaat erom dat je de tips niet alleen ter kennisgeving aanneemt. Als je niks doet met de tips dan levert het niet heel veel op. Alleen een beetje bewustwording. Dat is al goed, want het zorgt ervoor dat je op andere vlakken ook meer oplet en bewuster je keuzes maakt. Dat leidt vroeg of laat tot verbetering als het goed is. Maar waarom wachten tot laat als je nu al begint. Dat scheelt ook alweer heel veel geld.
Gebruik dus deze tips om efficiënt, gratis, goedkoop, effectief, rendabel, duurzaam, gezellig en knus te wonen.
© 2013 - 2024 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwarming een graadje lager kunnen zettenVerwarming een graadje lager kunnen zettenU kunt geld besparen en het milieu minder belasten door goed te letten op uw gasverbruik. Aan de andere kant wilt u niet…
Praktische tips voor besparen op energieverbruikPraktische tips voor besparen op energieverbruikEnergieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. Toch kan je makkelijk geld besparen op energie door goed te l…
Verwarming een graadje lagerOp jaarbasis kunt u veel geld besparen door uw verwarming standaard één graadje lager te zetten. Het is echter niet de b…

Extra handige tips om te bezuinigen in en om het huisExtra handige tips om te bezuinigen in en om het huisEen warme jas aandoen als je naar buiten gaat als het sneeuwt, is heel normaal. Je wilt het toch lekker warm hebben niet…
Zuinig thuis is geld verdienenZuinig thuis is geld verdienenVoor sommige mensen is het een sport, maar voor anderen is het pure noodzaak: bezuinigen. Niet alleen hier zijn de beste…
Bronnen en referenties
  • Bespaartips Consumentenbond
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.