Extra inkomsten genereren: verhuur je huis tijdens vakantie

Extra inkomsten genereren: verhuur je huis tijdens vakantie Wil je op vakantie gaan, dan moet je daar aardig wat geld voor uittrekken. Dat geld wil je ook wel besparen, maar je wilt samen met je gezin ook genieten. Je trekt erop uit en gaat mogelijk in het buitenland op reis. Je bestaande woning staat dan gedurende een paar weken leeg. Je kunt er ook voor zorgen dat je tijdens je vakantie extra inkomsten genereert door je woning te verhuren. Waarom is het gunstig om je huis tijdens de vakantie te verhuren of aan tijdelijke woningruil te doen?

Extra inkomsten door verhuur huis


Regel het via een overkoepelende organisatie

Er zijn een aantal goede sites beschikbaar waar je op een handige manier je woning kunt promoten waarbij je een betrouwbare huurders krijgt. Het zorgt ervoor dat je op een relatief professionele manier gasten krijgt en daardoor op een serieuze manier je woning kunt verhuren. Denk bijvoorbeeld aan de volgende sites:

Zorg ervoor dat je de woning voor de tijd compleet op orde hebt. Ver voor de geplande vakantietijd kun je jouw woning reeds online onder de aandacht brengen, zodat anderen een boeking kunnen doen. Op die manier wordt het handig centraal beheerd via de website en kun jij lekker op vakantie. Zo verdien je aan je woning terwijl jij in een ander land zit.

Consequenties van verhuur

Je moet uiteraard letten op wat voor gasten je in huis haalt. Een kritische blik kan voorkomen dat je ongewenst volk in je huis laat overnachten. Daarom is het verstandig om de tijdelijke verhuur via een officiële site te regelen, zodat vooraf een goede scan kan worden gemaakt. Geïnteresseerden moeten reeds gegevens vrijgeven en eventueel vooraf betalen, om ervan gebruik te kunnen maken. Daarnaast moet je letten op de volgende aspecten.

Buren

Zorg voor goede afspraken met de buren. Je wilt niet dat zij overlast eraan overhouden. Selecteren tussen gasten is dus van belang, zodat je bijvoorbeeld de rustige types in huis neemt.

Toeristenbelasting

Je mag niet zomaar in iedere gemeente langdurig een woning verhuren. Zeker in toeristische gebieden bestaat er controle. Let dus op en informeer bij de gemeente omtrent tijdelijke verhuur. Laat je eveneens informeren naar de afdracht van toeristenbelasting, omdat je bij ontduiking mogelijk een hoge boete riskeert. Zeventig procent van de ontvangen huur dient opgevoerd te worden als inkomsten tijdelijke verhuur, waarover je mogelijk iets belasting moet betalen.

Verzekering regelen

Regel je het verhuur via een overkoepelende organisatie dan wordt er praktisch altijd door de huurder een tijdelijke verzekering afgesloten. Zo zijn schades altijd gedekt en hoef jij niet onverhoopt een hoog bedrag te vergoeden.

Hypotheek

Strikt genomen mag je geen woning verhuren aan anderen als je een hypotheek hebt. Vaak is echter de redenatie, wat niet weet wat niet deert. Mochten er problemen voordoen kan het consequenties met de bank hebben. Let dus op! Verhuur je huis daarom niet maandenlang.

Voordeel van bewoning en extra inkomsten

Indien je woning voor een aantal dagen of weken wel bewoond is, dan trekt het geen overlast aan. Inbrekers mijden je woning, alles blijft netjes en ongeregeldheden blijven uit. Er wordt dus goed op je woning gepast en dat houdt in dat het in goede staat is als je terugkomt. Het biedt dus zekerheid dat je woning in de tussentijd niet wordt ingebroken en in goede staat blijft. Verdien aan je woning als je op vakantie gaat, waarbij een betalende gast op je woning past.

Woningverhuur met tweede woning

Een andere mogelijkheid is om de woning compleet te verhuren voor een deel of het gehele jaar. Je hebt de beschikking over een woning elders. Je kunt mogelijk je oude woning niet verkopen en daarom is verhuur voor jou een interessant alternatief. Je kunt bijvoorbeeld via Funda.nl goed je woning aanbieden om een geschikte huurder te vinden. Ook kun je een plaatselijke makelaar benaderen voor verkoop in plaats van verhuur. Meestal kun je snel een huurder vinden, omdat huren voor anderen een minder ingrijpende beslissing is. Doe je voordeel door je woning online aan te bieden zodat je op jouw kosten kunt besparen.

Alternatieve oplossing: vakantiewoningruil

Wil je niet veel problemen krijgen door verhuur van de woning, echter wil je wel besparen tijdens de vakantiedagen dan bestaat er de mogelijkheid om je woning te ruilen met een ander gezin. Je kunt op die manier in een andere stad verblijven, zonder dat je huurkosten kwijt bent. Je hebt onderdak, waardoor je kosten voor een hotelkamer en dergelijk direct bespaart. Dit voordeel heeft uiteraard ook de partij met wie je de woning tijdelijk ruilt. Zo kun je op een leuke manier van een andere locatie genieten, heb je alle benodigdheden binnen handbereik en heb je slechts onkosten voor vervoer en eten. Het werkt dus lekker makkelijk, waarbij je veel geld kunt besparen en toch op een leuke plek de vakantie kunt vieren.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastbare inkomsten uit eigen woningDe fiscale regelingen met betrekking tot de eigen woning, vallen onder de noemer belastbare inkomsten uit eigen woning.
Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Is belastingvrije verhuur mogelijk? Wie een koopwoning of vakantiewoning bezit, kan er immers voor kiezen om deze het he…
Woning verhuren via Airbnb: voorwaardenWoning verhuren via Airbnb: voorwaardenSteeds meer particulieren verhuren hun kamer of woning via het populaire Airbnb. Een lucratieve business, de extra inkom…

Contingent Valuation Method (CVM) om ecocide te berekenenContingent Valuation Method (CVM) om ecocide te berekenenHet is lastig om vast te stellen hoeveel een natuurgebied waard is, zeker als er sprake is (geweest) van ecocide (misdaa…
Kinderopvangtoeslag aanvragen met terugwerkende krachtnieuws uitgelichtKinderopvangtoeslag aanvragen met terugwerkende krachtTot 1 januari 2012 kreeg men kinderopvangtoeslag vanaf de maand dat er recht was op kinderopvangtoeslag. Vanaf 1 januari…
Bronnen en referenties
  • http://www.z24.nl/z24geld/artikel_384176.z24/Je_huis_verhuren_tijdens_je_vakantie__slim_.html
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/kan-ik-mijn-woning-tijdelijk-verhuren.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 10-10-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.