Alimentatie: gevolgen van nieuwe partner?

Alimentatie: gevolgen van nieuwe partner? De rechter heeft op het moment dat u ging scheiden vastgesteld of u alimentatie (partneralimentatie en/of kinderalimentatie) moet betalen of mag ontvangen. Het kan zijn dat u of uw ex inmiddels een nieuwe partner heeft waardoor uw financiële situatie wijzigt. Wanneer uw financiële situatie of die van uw ex-partner verandert kan dit gevolgen hebben voor de alimentatie. Deze kan verhoogd of verlaagd worden. In dit artikel worden enkele van de meest voorkomende scenario’s uitgelicht.

Inhoud


Alimentatie nieuwe partner

Een nieuwe relatie wil niet automatisch zeggen dat er sprake is van een nieuwe partner. Een nieuwe partner is pas aan de orde wanneer u of uw ex gaat trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of duurzaam gaat samenwonen. Duurzaam samenwonen betekent dat er blijvend een gezamenlijke samenwoning wordt gevoerd. Een latrelatie is overigens geen reden, u woont immers niet duurzaam samen en hebt onder andere allebei eigen woonlasten en andere vaste lasten.

Aanpassen alimentatie

Het is voor zowel u en uw ex verstandig om elke persoonlijke wijziging door te geven aan elkaar, dit kan een gevecht bij de advocaat voorkomen. Vooral wanneer u samen kinderen heeft is dit beter. U kunt de wijzigingen vast laten leggen bij een notaris of een advocaat. Als u er samen niet uitkomt kunt u een onpartijdige bemiddelaar inschakelen. En als dat ook niet werkt zal er alsnog door beiden een advocaat ingeschakeld moeten worden en zal een herziening bij de rechtbank ingediend moeten worden.

Wijzigingen betalen alimentatie

Wanneer je alimentatie moet betalen zijn er de volgende opties.

Ex heeft nieuwe partner

Als uw ex een nieuwe partner heeft hoeft u geen partneralimentatie meer hoeft te betalen. Dit is uiteraard alleen het geval wanneer ze getrouwd, een geregistreerd partnerschap hebben of duurzaam samenwonen. Indien u samen kinderen heeft zal u nog wel kinderalimentatie moeten betalen. Wel kan het zijn dat de hoogte van de kinderalimentatie aangepast wordt bij grote financiële wijzigingen.

U heeft nieuwe partner

Als u een nieuwe partner heeft wordt de partneralimentatie alleen aangepast bij grote financiële wijzigingen. Dit is voornamelijk het geval wanneer uw nieuwe partner eigen inkomsten heeft waardoor uw draagkracht wordt vergroot. In dat geval zal u meer moeten betalen. Voor de kinderalimentatie zijn er 2 scenario’s denkbaar. Als uw nieuwe partner geen inkomen heeft of in de bijstand zit, dan vervalt de bijstandsuitkering. U wordt daardoor als alleenstaande gezien voor de bepaling van de hoogte van de kinderalimentatie, maar deze zal niet verlaagd worden. Alleen wanneer u weer nieuwe kinderen krijgt kan de alimentatie voor uw kind verlaagd worden. Wanneer uw nieuwe partner zelf ook inkomsten heeft dan kan het zijn dat uw alimentatie wordt verhoogd omdat uw draagkracht gestegen is.

Wijzigingen ontvangen alimentatie

De volgende opties kunnen van toepassing zijn.

U heeft nieuwe partner

Wanneer u alimentatie ontvangt en zelf een nieuwe partner heeft dan heeft u geen recht meer op het geld. Toch zult u het uw ex moeten melden, want anders zult u later de alimentatie moeten terugbetalen. Indien u samen kinderen heeft zal u nog wel kinderalimentatie ontvangen. Wel kan het zijn dat de hoogte van de kinderalimentatie aangepast wordt bij grote financiële wijzigingen, uw draagkracht kan immers flink groter zijn.

Ex heeft nieuwe partner

Wanneer uw ex een nieuwe partner heeft zal, wanneer de nieuwe partner van uw ex eigen inkomsten heeft, zijn draagkracht worden verhoogd. Hierdoor zal hij of zij mogelijk meer alimentatie moeten betalen. Voor de kinderalimentatie zijn er twee scenario’s denkbaar. Als de nieuwe partner van uw ex geen inkomen heeft of in de bijstand zit, zal de alimentatiebijdrage niet worden verlaagd. De gezamenlijke kinderen gaan namelijk voor op het onderhoud van zijn of haar nieuwe partner. Wanneer de nieuwe partner van uw ex zelf ook inkomsten heeft dan kan het zijn dat zijn of haar alimentatiebijdrage wordt verhoogd omdat zijn draagkracht gestegen is.

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alimentatie verhogen of verlagenAlimentatie verhogen of verlagenAlimentatie verhogen of verlagen, dat is vaak een punt tussen twee ex-echtelieden. In veel gevallen betaalt iemand die a…
Alimentatie: hoe hoog is de indexering van alimentatieAlimentatie: hoe hoog is de indexering van alimentatieDe kosten voor het dagelijkse levensonderhoud zijn alleen maar gestegen. Daarom moet alimentatie ook omhoog door middel…
Alimentatie 2020 en 2021 wijzigen bij erfenis of vermogenAlimentatie 2020 en 2021 wijzigen bij erfenis of vermogenDe hoogte van de alimentatie in 2020 en 2021 aanpassen, herzien of wijzigen, meer of minder belastingvoordeel? Bijvoorbe…
Alimentatie betalen. Hoeveel en waarom?Alimentatie betalen. Hoeveel en waarom?Alimentatie is geld dat betaald wordt om een ander in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. De persoon die alimentat…

Hoe hou je Sinterklaas- en Kerstcadeaus betaalbaar?Hoe hou je Sinterklaas- en Kerstcadeaus betaalbaar?De regering gaat bezuinigen en dat heeft invloed op de uitgaven van elk gezin. Veel mensen hebben in deze tijd minder ge…
Iedere generatie kent een financiële crisisIedere generatie kent een financiële crisisEen crisis komt, maar gaat ook weer voorbij. Zolang het goed gaat met de economie en de burgers dan klagen we niet. Ande…
Bronnen en referenties
  • www.rijksoverheid.nl
Reacties

Ineke, 11-07-2016
Beste,

Ik heb gedurende de scheiding al die tijd een advocaat gehad, steeds kwam het net niet tot een rechtszaak omdat mijn ex-man dan schikte. Na anderhalf jaar lang om cijfers gevraagd te hebben, en niet gekregen, heb ik de scheiding er door gedrukt (en betaald). Mijn ex-man stond ondertussen op internet als mededirecteur/coach voor dat bedrijf genoemd. Foto's circuleerden op het internet met teksten over een nieuw samenwerkingsverband.
Mijn advocaat (nog steeds dezelfde) zei nu in eerste instantie dat het tijd werd dat mijn ex-man eens inzage zou geven in de financieen, maar vervolgens krabbelde hij terug omdat er ook nu misschien niet genoeg duidelijklijkheid zou komen ivm met BV's en eenmanszaak.

Ik heb het gevoel dat ook al heb ik recht, convenant met afspraken dat niet wil zeggen dat het ook gaat gebeuren. Volgens mijn advocaat beginnen we weer met brieven schrijven en vragen om inzicht. Het lijkt mij stug dat hij dat nu wel zou doen zonder pressie. Dat zou dan weer zo'n €2500 gaan kosten. Dat geld heb ik niet, kan het zo zijn dat als ik gelijk krijg mijn ex-man die kosten zou moeten betalen?

Vriendelijk bedankt voor uw hulp

Groeten Ineke Reactie infoteur, 13-07-2016
Beste Ineke,

Ik zou je graag willen helpen met bovenstaande vragen. Maar dat gaat mij ook de pet te boven, ik ben namelijk geen jurist of advocaat. Sorry dat ik je hiermee niet kan helpen en ik wens je veel succes en geluk toe in de toekomst.

Met vriendelijke groet

Ineke, 07-07-2016
Beste Zeemeeuw,

Ik ben inmiddels anderhalf jaar geleden gescheiden, maar op de volgende manier door mij doorgezet om rust te creëren voor onze kinderen. Geen rechtszaak geworden. Dat is een lange weg geweest, mijn ex-man weigerde stelselmatig inzicht te geven in zijn inkomsten. Hij heeft een baan in loondienst, een eenmanszaak en daarnaast had hij een BV en participeerde in een andere BV. De partneralimentatie is dus alleen berekend op de inkomsten van zijn werkgever. Volgens hem heeft hij 5 jaar voor niets gewerkt en er niets aan over gehouden. In december 2015 heeft hij zijn eigen BV op laten heffen en is uit de BV gestapt waar hij in participeerde. Een maand later heeft hij zijn eenmansbedrijf, dat een paar jaar stil gelegen heeft door de BV's weer geactiveerd bij de KVK. In het convenant is opgenomen dat hij de komende jaren zijn belastingaangiften moet overleggen als ik hier om vraag. Ook is hij gaan samenwonen met zijn nieuwe partner. Wat ik mij nu afvraag is of recht wel recht is. Kan ik nu weer met dezelfde truccendoos te maken krijgen? Kan hij weer van alles onder de hoed houden? Of maak ik in uw optiek een redelijke kans om nu wel de waarheid te weten te komen, en dus aan aanpassing van de partneralimentatie. Alleen samenwonen kan al een verhoging van de partneralimentatie inhouden?

Vriendelijke groet Ineke Reactie infoteur, 07-07-2016
Beste Ineke,

Ik denk dat u zeker kansen heeft om de alimentatie aan te laten passen. Heeft u bovenstaande al eens besproken met uw advocaat of adviseur?

Mvg

Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 13-01-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.