Hoe hou je Sinterklaas- en Kerstcadeaus betaalbaar?

Hoe hou je Sinterklaas- en Kerstcadeaus betaalbaar? De regering gaat bezuinigen en dat heeft invloed op de uitgaven van elk gezin. Veel mensen hebben in deze tijd minder geld voor Sinterklaas- en Kerstcadeautjes. Ondanks dat je moet besparen, wil je je kinderen toch een fijn Sinterklaas- en Kerstfeest kunnen bieden met cadeaus. De decembermaand blijft een dure maand, daar kun je bijna niet omheen. Hoe kun je je Sinterklaas- en Kerstcadeaus toch betaalbaar houden? Om de feestmaand betaalbaar te houden, kun je de volgende tips in acht houden:
  • Sinterklaas of Kerst
  • Budget opstellen
  • Winkelkeuze
  • Een groot cadeau aangevuld met nuttige cadeaus
  • Zelfgemaakte cadeaus
  • Vroeg beginnen
  • Mooi inpakken
  • Het gaat om het samenzijn

Sinterklaas óf Kerst

Maak eerst eens een keuze voor Sinterklaas óf Kerst met cadeaus. Gezinnen met jonge kinderen zullen eerder voor Sinterklaas kiezen, terwijl oudere kinderen misschien liever Kerst met cadeaus vieren. Diegene die kiezen voor Kerstcadeaus kunnen met Sinterklaas natuurlijk altijd snoepgoed eten en zelf dingen knutselen voor elkaar.

Budget bepalen

Voordat je cadeaus gaat kopen is het belangrijk je budget te bepalen. Hoeveel geld kun je uitgeven aan cadeaus? Houd je ook aan dit budget en laat je in de loop van de tijd niet verleiden tot het kopen van meer of grotere cadeaus.

Winkelkeuze

Naast je budget te bepalen, moet je ook bedenken aan wat voor soort cadeaus je je geld wilt uitgeven. Wil je liever echte merkcadeaus of zijn cadeautjes van bijvoorbeeld Action ook goed? En als je het liefst merkspeelgoed wilt, ben je dan ook bereid dit bijvoorbeeld via Marktplaats te kopen om zo te bezuinigen op de kosten? Op deze manier zet je voor jezelf duidelijk je wensen op een rij.

Hou met je winkelkeuze ook goed de aanbiedingen in de gaten. Struin verschillende winkels af of vergelijk op internet de prijzen.
Heb je een MAKRO-pas? Ook deze winkel heeft een groot assortiment speelgoed en vaak goede aanbiedingen voor de decembermaand.

Een groot cadeau aangevuld met nuttige cadeaus

Je kunt kiezen voor meerdere kleine cadeautjes, maar je kunt ook één groot cadeau kiezen wat je aanvult met nuttige cadeaus, zoals een pyjama, pantoffels, kleding voor de kinderen. Er zijn ook gezinnen die één spel als groot cadeau voor de kinderen samen kiezen en daarnaast een paar kleine cadeaus en nuttige cadeaus.

Zelfgemaakte cadeaus

Zelfgemaakte cadeaus zijn niet alleen leuk, maar ook budgettair gezien vaak aantrekkelijk. De moeder die veel kleertjes naait voor haar kinderen kan bijvoorbeeld een haarspeldjesbord van restjes stof maken. Een handige vader maakt zaagt zelf plankjes op het formaat Kapla waar de kinderen mee kunnen bouwen. En zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken die je heel goed zelf kunt maken en waarmee je toch geld bespaart.

Vroeg beginnen

Je kunt al vroeg beginnen met het kopen van cadeaus door op de aanbiedingen te letten. Vanaf augustus/september wordt bij veel winkels, zoals Kruidvat, het speelgoedaanbod vergroot. Op deze manier heb je ruim op tijd al leuke cadeaus, voor niet teveel geld. Blijf ook hier op je budget letten. Het gevaar van vroeg inslaan is dat je naarmate de tijd verstrijkt, toch meer geld aan cadeaus gaat uitgeven. Het voordeel van vroeg beginnen is dat je de kosten kunt spreiden.

Mooi inpakken

Ook al heb je niet zoveel te besteden om cadeaus te kopen, door de cadeaus extra feestelijk in te pakken (of op een originele manier), maak je het nog specialer. Gebruik bijvoorbeeld lint, papier, strikken, veren, dennentakken of kleine kerstklokjes om het pakje te versieren.

Het gaat om het samenzijn

Hou in je hoofd dat het zowel bij het Sinterklaasfeest als Kerst gaat om het samenzijn. Het gaat er niet om hoeveel cadeaus er worden gegeven. Sterker nog, kleine kinderen zien vaak door de bomen het bos niet meer als ze veel cadeaus krijgen. Met een paar cadeaus hou je het voor hen ook een stuk overzichtelijker.

Ook in financieel moeilijke tijden kun je Sinterklaas en/of Kerst vieren. Veel gezinnen gaan meer rekening houden met de uitgaven en kiezen er wellicht voor om één van beide feesten met cadeaus te vieren. Ondanks dat het samenzijn belangrijk is tijdens deze feesten, wil je je kinderen toch ook een cadeau kunnen bieden. Door slim in te kopen, zelf cadeaus te maken en naast (tweedehands) speelgoed ook nuttige cadeaus te geven, kun je een mooi feest vieren terwijl je toch op je uitgaven let!
© 2012 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!December is een drukke maand. Op 5 december vieren veel Nederlanders namelijk het sinterklaasfeest. Na het sinterklaasfe…
Besparen met Kerst en SinterklaasBesparen met Kerst en SinterklaasDecember is traditiegetrouw de duurste maand van het jaar. Dit wordt veroorzaakt door de feestdagen zoals Sinterklaas en…
Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Elk jaar is het weer de vraag wat een leuk en origineel cadeau is om aan iemand te geven met kerstmis. December is de fe…
Maak van kerstfeest geen stress feestHet geven van cadeaus is een belangrijk onderdeel van het hedendaagse kerst vieren. Gek genoeg kan dit ook voor heel wat…

Sparen tijdens recessie: hoe kun je sparen na ontslag?Sparen tijdens recessie: hoe kun je sparen na ontslag?Heb je geluk dan heb je nog een baan, maar voor circa een half miljoen anderen ligt dat anders. De recessie grijpt om zi…
Alimentatie: gevolgen van nieuwe partner?Alimentatie: gevolgen van nieuwe partner?De rechter heeft op het moment dat u ging scheiden vastgesteld of u alimentatie (partneralimentatie en/of kinderalimenta…
Bronnen en referenties
  • www.nibud.nl
  • www.hoedoe.nl
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 08-11-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.