Gouden sieraden verkopen vraagt om voorzichtigheid

Gouden sieraden verkopen vraagt om voorzichtigheid Wie gouden sieraden wil verkopen om over wat extra geld te kunnen beschikken moet tegenwoordig goed uitkijken. Niet alle bedrijven die gouden sieraden inkopen zijn te vertrouwen. Bovendien leggen verschillende bedrijven ook vaak andere maatstaven aan de dag, waardoor er een groot verschil kan zitten in de prijs die u voor uw eigendommen krijgt aangeboden. Vooral het verkopen van goud en sieraden op internet kan soms op een fikse teleurstelling uitlopen. Veilig is dat ook niet altijd. Er zijn voorbeelden van criminelen die daarop af komen. Het is verstandiger om zelf met uw sieraden naar een goede opkoper te gaan, zodat u ook het geld ervoor krijgt, waar u recht op heeft.

Gouden sieraden in de la

Veel mensen hebben goud, zilver en andere sieraden liggen die zij niet meer gebruiken, of die zij geërfd hebben van een familielid, maar zelf niet willen dragen. Na verloop van tijd wordt er eens opgeruimd en vindt men die spullen in een lade. Heeft men dan net een advertentie in de krant gezien van een bedrijf, waar gouden sieraden aangeboden kunnen worden, is de verleiding groot om dat dan maar meteen te proberen.

Financiële problemen oplossen

Vooral als er financiële problemen zijn en men best een extraatje zou kunnen gebruiken, komt een dergelijk aanbod als een geschenk uit de hemel. Met direct, contant geld kan men immers meteen iets doen. Er kan een rekening betaald worden of een kleine schuld aan een familielid. Als dat niet kan met de maandelijkse inkomsten, is het misschien mogelijk met dergelijk extra geld.

De waarde van gouden sieraden en edelstenen

De waarde van goud kan soms flink stijgen. Dat is ook de reden dat er zoveel bedrijven en bedrijfjes zijn die goud van particulieren willen opkopen. Ze verdienen er aardig aan en dat is te merken aan het aantal advertenties, dat zij in kranten en tijdschriften zetten. Daarnaast hebben deze bedrijven goed in de gaten dat veel mensen het moeilijk hebben om rond te komen en een extraatje best kunnen gebruiken. U hoeft deze bedrijfjes echter niets cadeau te doen. U hebt minstens recht op de goudprijs, zoals die op het moment van de verkoop actueel is. Ook edelstenen zijn altijd extra geld waard. Verkoop dus een gouden ring met een edelsteen nooit voor de prijs van het goud alleen.

Ook de verwerking van een sieraad is geld waard

Gouden sieraden die kunstig verwerkt zijn en goed bewerkte edelstenen zonder insluitingen bevatten, zijn veel meer waard dan de goudprijs. Het moeten dan wel sieraden zijn die ook in de tegenwoordige tijd gemakkelijk van de hand gaan en te dragen zijn. Sieraden die nog steeds, of weer opnieuw, binnen de huidige mode vallen.

Aanbiedingen vergelijken voordat u gaat verkopen

Hebt u overbodige sieraden in de la liggen, of gouden sieraden die u zelf niet graag wilt dragen, ga dan niet met de eerste de beste aanbieder in zee. Goud, zilver en edelstenen zijn vaak waardevoller dan u denkt. Het gaat immers niet altijd alleen om de waarde van het metaal of de waarde van de diamanten, briljanten, amethisten of zirkonia’s, maar ook om de zetting van de steen, de bewerking van het gehele sieraad, de indruk die het geheel maakt en het karaat van het eventuele goud.

Laat gouden sieraden voor het verkopen altijd taxeren

Hebt u er zelf geen idee van hoeveel het allemaal waard is, laat de te verkopen sieraden dan even taxeren bij een juwelier. U hebt dan een richtprijs waarvan de verkoop niet al te ver mag afwijken. Soms doet de juwelier al een bod. In dat geval kunt u zeggen dat u er nog even over wilt nadenken en laat alles dan nog eens bij een andere juwelier taxeren. Zo weet u of de eerste taxateur u een eerlijke prijs wil geven of niet. Daarnaast wordt een sieraad niet altijd hetzelfde getaxeerd. De ene taxateur hecht er meer waarde aan dan de andere. Het is aan u zelf om dan in te schatten waar de werkelijke waarde van het sierstuk ligt.

Horloges verkopen

Ook horloges worden vaak gevraagd en opgekocht. Dat hoeven dan geen gouden horloges te zijn. Ook metalen horloges worden vaak aangenomen door de opkopers. Hebt u een oud horloge liggen, dat voor u weinig of geen waarde meer heeft, dan zijn de onderdelen daarvan vaak toch nog iets waard. Neem het mee als u toch uw sieraden laat taxeren. Weggooien kan immers altijd nog.

Onvolledige gouden sieraden

Hebt u nog ergens een enkele gouden oorbel liggen of hebt u al eens een enkele creool gevonden, ligt er een kapot kettinkje dat teveel zou kosten om het te laten maken, neem die dan eveneens mee voor de taxatie. U doet er immers verder toch niets mee en deze onderdelen kunnen het totaalbedrag wel verhogen.

Het goud en het zilver worden altijd gewogen

De meeste goud- en sieraad opkopers wegen uw sieraden. U krijgt een bedrag voor het gewicht aan goud en/of zilver en hooguit een extra bedrag voor een waardevolle steen. Zij beoordelen echter niet de waarde van het hele sieraad. Geen wonder. Het metaal van de minder mooie sieraden wordt omgesmolten en het goud en zilver worden, of verkocht, of opnieuw gebruikt voor het maken van nieuwe sieraden. De mooie en vooral ook antieke stukken worden echter goed schoongemaakt, opnieuw gepolijst en weer verkocht. Daar haalt de handelaar bij de verkoop een aardig bedrag uit.

Zelf geld verdienen met de verkoop van uw gouden sieraden

Dat geld kunt u echter ook zelf verdienen. Als u handig bent gaat u niet met een enkele opkoper in zee, maar gaat u naar verschillende handelaren om daar het goud, het zilver en/of de andere sieraden te laten taxeren. U krijgt dan een aantal verschillende uitkomsten en kunt zelf beslissen met welke opkoper u wilt verhandelen. Vaak hangt er nog een emotionele waarde voor u aan vast, maar die kunt u jammer genoeg niet laten meewegen.

Oude sieraden hebben vaak een lagere karaat waarde

Let echter goed op oude sieraden. Die hebben vaak wel een lagere karaat waarde, maar ook vaak een hoog kwaliteitsgehalte aan vakwerk, waardoor ze meer waard zijn dan u in eerste instantie zelf zou denken. Vooral oude oorhangers kunnen soms enorm fijn en sierlijk bewerkt zijn.

Verkopen aan vreemden, en vooral via internet, vraagt om voorzichtigheid

Blijf alert en geef niets weg waarvan u denkt dat het meer waard is dan wat u ervoor aangeboden krijgt. Ga desnoods met een voor uw gevoel waardevoller sieraad naar een juwelier die u wat beter kent en vraag naar zijn of haar mening hierover. Mogelijk krijgt u daar een eerlijkere beoordeling, waarna u zelf nog altijd kunt beslissen, wat u ermee gaat doen.

Verkoop geen gouden sieraden via het internet

Het internet is beslist geen veilige plek om waardevolle spullen te verkopen. Daar kijken de criminelen altijd mee. Zeker als het om gouden en zilveren sieraden gaat. Voor criminelen is het meestal niet onmogelijk om daar uw naam, adres en andere gegevens te achterhalen. Een inbraak in uw huis behoort dan tot de mogelijkheden en daar zit niemand op te wachten. Daarnaast hebben criminelen enorm veel fantasie om mensen hun waardevolle spullen of geld afhandig te maken. Daar zijn immers voorbeelden genoeg van.

Oppassen dus voor criminaliteit

Laat daarom opkopers nooit bij u in huis komen om uw goud en juwelen te beoordelen en te kopen. Dat is gevaarlijk, want er kunnen soms criminelen zijn die uw spullen alleen willen stelen, zonder ervoor te betalen. Spreek hooguit met een opkoper af in een druk restaurant, op een terras waar veel mensen zijn of een andere druk bezochte plaats, zodat u bij ongeregeldheden meteen hulp kunt inroepen.

Luxe artikelen, en vooral gouden sieraden, zijn vaak waardevol

Goud, zilver en edelstenen zijn luxe artikelen. Ze zijn waardevol. Ga er voorzichtig mee om. Er zijn altijd kapers op de kust. Ga daarom met dure sieraden liever naar een juwelier die ook sieraden opkoopt. Dat is veiliger.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…
Goud en diamanten verkopen, hoe zit dat?Als je geld nodig hebt dan kun je goud verkopen. Gouden sieraden bevatten vaak echt goud en zijn soms veel geld waard. O…
Goud verkopen. Hoeveel is uw goud waard?Goud verkopen. Hoeveel is uw goud waard?Goud verkopen, hoe weet u hoeveel uw goud waard is? Goudkopers willen graag winst maken, dus het is belangrijk dat u zel…
Verkopen van juwelen en sieradenVerkopen van juwelen en sieradenHet kan erg aantrekkelijk zijn om oude sieraden en juwelen te verkopen. Vaak kunt u er nog een goed geldbedrag voor ontv…

Voordelen OV-chipkaartmijn kijk opVoordelen OV-chipkaartIn Nederland kan er na de invoering van de OV-chipkaart niet meer gereisd worden met de strippenkaart. Er is in het open…
Friedrich Wilhelm Raiffeisen: oervader van de RabobankFriedrich Wilhelm Raiffeisen (Hamm), 3 mei 1818 - Heddesdorf, 11 mei 1888) was burgemeester van de dorpen Weyerbusch/Wes…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 01-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.