mijn kijk op

Voordelen OV-chipkaart

Voordelen OV-chipkaart In Nederland kan er na de invoering van de OV-chipkaart niet meer gereisd worden met de strippenkaart. Er is in het openbaar vervoer in Nederland maar één reisdocument waar iedereen in alle steden en provincies mee kan reizen. Papieren abonnementen zijn vervallen en daarvoor in de plaats is de OV-chipkaart ingevoerd. De OV-chipkaart wordt nu door bijna alle reizigers gebruikt. Daarbij heeft de reiziger in de meeste gevallen de keuze uit een persoonlijke OV-chipkaart en een anonieme OV-chipkaart. Over de voordelen en de keuze van het juiste bewijs voor het af te leggen reistraject wordt hierna nader ingegaan.

Geldig bewijs om te mogen reizen

Om in Nederland gebruik te mogen maken van het openbaar vervoer, moet een reiziger een geldig vervoersbewijs hebben en gedurende de gehele reis kunnen tonen. Een reiziger kan in het bezit zijn van:
 1. Een ritkaartje
 2. Een OV-chipkaart

Ritkaartje

Indien een reiziger geen OV-chipkaart heeft of kan tonen dan zal de reiziger een ritkaartje moeten kopen. Dit ritkaartje is geldig voor één rit. Onder één rit wordt verstaan een enkele reis waarbij de reiziger niet mag overstappen. Bij de overstap op een andere bus of middel van openbaar vervoer moet opnieuw een ritkaartje worden gekocht.

OV-chipkaart

Een reiziger kan ook in bezit zijn van een OV-chipkaart. Bij aanschaf kan de reiziger kiezen uit:
 1. Een persoonlijke OV-chipkaart
 2. Anonieme OV-chipkaart

Anonieme OV-chipkaart

Het voordeel van een anonieme OV-chipkaart is dat meerdere personen deze OV-chipkaart kunnen gebruiken. Deze OV-chipkaart is dus overdraagbaar aan een andere persoon en waarborgt de anonimiteit van de reiziger. Als gebruikers van deze OV-chipkaart gelijktijd willen reizen, dan zal er een geldig vervoersbewijs moeten worden gekocht voor de persoon die geen OV-chipkaart heeft.

Persoonlijke OV-chipkaart

De persoonlijke OV-chipkaart kent verschillende voordelen.
 • De voordelen van de persoonlijke OV-chipkaart zijn:
 • 34% leeftijdskorting in heel Nederland voor personen van 65 jaar en ouder.
 • 34% leeftijdskorting in heel Nederland voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar.
 • In sommige provincies krijgen jongeren tussen de 12 en 18 jaar eveneens een leeftijdskorting.
 • Er kunnen persoongebonden reisproducten, zoals dalkorting en het jeugdabonnement, worden gebruikt.
 • Het saldo op de OV-chipkaart kan (gratis) automatisch worden opgeladen.
 • Bij verlies of diefstal kan de kaart worden geblokkeerd.
 • Een gratis account op www.ov-cipkaart.nl, in het account kan gratis alle reisgegevens worden ingezien.

Ideale reisproduct

De snelste en eenvoudigste manier voor reizigers is door op internet heel eenvoudig te bepalen welk reisproduct het beste bij de reissituatie van de reiziger past en welk reisproduct in bepaalde situaties het voordeligste is. Reizigers kunnen daarvoor gebruikmaken van de OV-chipwijzer. De OV-chipwijzer is te vinden op www.ovchipwijzer.nl. Dus op basis van de persoonlijke gegevens en informatie ontvangt de reiziger een persoonlijk advies. Ook ontvangt de reiziger op www.ovchipwijzer.nl de voordelen die er in bepaalde provincies voor de reis van toepassing zijn.

OV-chipkaartproducten

Op www.ov-chipkaart.nl kunnen de producten op basis van de gekregen adviezen van ov-chipwijzer worden besteld en betaald. De bestelde en betaalde producten kunnen vervolgens in de bus of bij een automaat op de OV-chipkaart worden opgeladen. Voor een oplaadadres in de buurt kan het oplaadpunt opgezocht worden op www.ov-chipkaart.nl/adresvinder.

Gebruik OV-chipkaart

aanschaf

De snelste manier om een OV-chipkaart aan te schaffen is via www.ov-chipkaart.nl. Bij het bestellen op www.ov-chipkaart.nl moet de aanvrager beschikken over:
 1. Digitale foto.
 2. Nederlands (post)adres.
 3. De mogelijkheid om via Ideal te betalen.
Een andere manier om een OV-chipkaart te kopen is bij de balie van een ov-bedrijf. Een persoonlijke OV-chipkaart kost geld en is vijf jaar geldig.
De aanschaf van een anonieme OV-chipkaart kan alleen bij de verkooppunten en is eveneens vijf jaar geldig.

In gebruik nemen

Direct na ontvangst van de OV-chipkaart kan deze gebruikt worden. Een persoonlijke OV-chipkaart wordt binnen 7 werkdagen naar het opgegeven adres gezonden en de anonieme OV-chipkaart kan dus alleen worden afgehaald en betaald bij de verkooppunten.

Opladen

De gemakkelijkste manier om het saldo of de gekochte reisproducten op te laden is bij een oplaadpunyt. Dit kan zijn bij:
 • Een NS-automaat.
 • Een balie van een vervoerder.
 • Een oplaadpunt.

Automatisch opladen

Het gemakkelijkste is als de OV-chipkaart automatisch wordt opgeladen. Dan staat er altijd een saldo op de OV-chipkaart en daarmee wordt voorkomen dat bij onvoldoende saldo er tijd verloren gaat om de OV-chipkaart op te laden. Door automatisch opladen wordt voorkomen dat bij het inchecken er wordt aangegeven dat er (om te kunnen reizen) onvoldoende saldo op de OV-chipkaart staat.

In- en uitchecken

Om voorzien te zijn van een geldig reisdocument moet er bij het in stappen worden ingecheckt. Het inchecken kan eenvoudig door de OV-chipkaart tegen het logo van de kaartlezer te houden. Vergeet bij het verlaten van het gebruikte middel van openbaarvervoer niet om uit te checken. Wordt er met de bus gereisd dan moet ook bij het verlaten en instappen van een (nieuwe) bus worden in- en uitgecheckt. Wordt er vergeten uit te checken meld dit dan bij de vervoerder waarmee er is gereisd

Bij het inchecken wordt er altijd een instapbedrag van het saldo van de OV-chipkaart afgeschreven en bij het uitchecken wordt berekend wat de kosten van de reis zijn geweest. Bij berekening van een positief verschil wordt het verschil weer bij het saldo op de OV-chipkaart bijgeschreven. Is de reis duurder dan het betaalde instapbedrag, dan wordt alsnog het meerdere van het saldo van de OV-chipkaart afgeschreven.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studenten OV-chipkaartStudenten OV-chipkaartVeel jongeren weten niet waar of hoe ze hun studenten OV-chipkaart kunnen activeren, in dit artikel zul je er meer over…
OV-chipkaart verloren, defect of gestolenOV-chipkaart verloren, defect of gestolenWat veel mensen niet weten is dat een ov-chipkaart een gemiddelde levensduur heeft van ongeveer 5 jaar. Er zijn echter g…
Hoe werkt de OV-chipkaartHoe werkt de OV-chipkaartDe OV-chipkaart is straks het universele vervoersbewijs voor alle openbaar vervoer in Nederland. Wie met bus, tram, trei…
Voordeelurenabonnement van de NS op een OV-chipkaartVoordeelurenabonnement van de NS op een OV-chipkaartDe voordeelurenkaart is veranderd. Tegenwoordig is de voordeelurenkaart ook een OV-chipkaart waarmee niet alleen met de…

Hoogte boetes en bekeuringen bij verkeersovertredingenHoogte boetes en bekeuringen bij verkeersovertredingenDe hoogte van een verkeersboete hangt af van de overtreding die er heeft plaats gevonden. Des te gevaarlijker de overtre…
Gouden sieraden verkopen vraagt om voorzichtigheidGouden sieraden verkopen vraagt om voorzichtigheidWie gouden sieraden wil verkopen om over wat extra geld te kunnen beschikken moet tegenwoordig goed uitkijken. Niet alle…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Illustir, Flickr (CC BY-2.0)
 • www.ns.nl
 • www.ov-chipkaart.nl
 • www.ovchipwijzer.nl
 • www.arriva.nl
 • www.hermes.nl
Reactie

W. van Heeswijk, 17-02-2013
Ik heb een ov.chipkaart voordeel 65+. Hierop heb ik vorig jaar 10-- gestort voor nog extra korting voor busreizen. Waar kan ik zien wanneer dit jaar afgelopen is? Ik heb nl. geen automatische opwaardering en kan daardoor ook geen verbruik zien. De laatste busrit zag ik ook dat de rit duurder was! Met vr. gr. W.van Heeswijk Reactie infoteur, 20-05-2013
Kijk eens op het station in de automaat op mijn producten of ga op een station met een loket naar de balie.

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.