Rijkman Groenink kreeg bij vertrek ABN Amro miljoenen mee
Rijkman Groenink is bekend als bestuursvoorzitter van de ABN Amro. Groenink wordt geboren in 1949 in Den Helder. Hij studeert Rechten en Business Administration voordat hij in 1974 aan zijn loopbaan begint bij de AMRO Bank. Hij komt vooral in het nieuws als blijkt dat ABN Amro overgenomen wordt door Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland. Opvallend is dat deze topman miljoenen meekrijgt als hij vertrekt.
Als snel klimt hij op naar het management en in 1988 wordt hij lid van de Raad van Bestuur van de AMRO Bank. In 1991 fuseren de AMRO bank en de ABN Bank en is Groenink lid van het Raad van Bestuur van de ABN Amro.
ABN Amro
In 2000 treedt Groenink aan als voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij sprak toen de ambitie uit om ABN Amro in de wereld top vijf van banken te brengen. Deze uitspraak werd als arrogant bestempeld. In 2001 maakte hij de volgende blunder door driekwart van het personeel als ‘misbaar’ te omschrijven.
Groenink
Toch ontvangt hij ook lof voor zijn beleid. In 2004 wordt hij benoemd tot
bankier van het jaar, daarnaast wordt hij geridderd door koningin Beatrix. In 2005 neemt ABN Amro de Italiaanse bank
Antonveneta over. Het weekblad Elsevier prijst hem hiervoor en verkiest hem tot Nederlander van het jaar 2006.
Eind 2005 raakt ABN Amro in de Verenigde Staten in opspraak wegens fraude, ontduiking van sancties en witwaspraktijken. De problemen op dit gebied waren sinds het aantreden van Groenink erger geworden. Er wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.
Overname
Vervolgens uit de Britse durfinvesteerder TCI (The Children’s Investment Fund) in februari 2007 stevige kritiek. Zij wijzen erop dat sinds het aantreden van Groenink in 2000 de aandelen koers 0 procent was gestegen, terwijl de gemiddelde stijging in de branche op 40 procent lag.
Kort na deze brief maakt Groenink bekend gesprekken te voeren met
Barclays om zo zijn bank in rustiger vaarwater te krijgen. Wat hij dan nog niet weet is dat het consortium van
Fortis,
Banco Santander en
Royal Bank of Scotland ook interesse hebben. Er volgt een felle overnamestrijd, waar aan eind september een eind komt.
Shell
Intussen wordt Groenink voorgedragen voor een functie in de Raad van Commissarissen bij Shell. Er volgt gauw kritiek en diverse grote beleggers geven aan tegen het kandidatuur van Groenink te stemmen. Hierdoor besluit Groenink zich terug te trekken.
Bonus
Nu het consortium ABN Amro overneemt, zal Groenink vertrekken. Naast de winst op zijn aandelen en opties ABN Amro zal er ook nog een vertrekpremie worden vrijgemaakt. Alles bij elkaar is de verwachting dat Groenink meer dan twintig miljoen euro zal meekrijgen.
Deze bonus leidt tot nog meer vraagtekens. Johan Cruijff schreef er al over in april 2007: “Wat ik echt niet kan begrijpen, is dat een directeur die er in zeven jaar tijd in geslaagd is van zijn werk een enorme puinhoop te maken, toch met een kapitaal het zinkende schip mag verlaten.'”
Het kabinet vindt dat het aan de Raad van Commissarissen is om een beloningsplafond in een contract vast te leggen. Toch noemt premier Balkenende de miljoenen van Groenink ‘erg hoog’. Hij benadrukte dat er het algemeen niks mis is met vertrekbonussen, mits de bestuurder goed gepresteerd heeft.
Daar zullen de meningen over verdeeld zijn…..