Teak fondsen maken beloftes helaas niet waar

Teak fondsen maken beloftes helaas niet waar Beleggen in een teakfonds heeft een grote aaibaarheidsfactor. U kunt naar verluidt beleggen in duurzaam bosbeheer, meewerken aan een beter klimaat en toch een hoog rendement behalen. Velen vielen hiervoor en voor de vaak mooie videobeelden. Maar niet alle teak fondsen blijken hun beloftes waar te maken. Gelukkig is de AFM nu veel strenger met het verlenen van zijn vergunningen. Toch zijn al heel wat teakfondsen failliet gegaan.

AFM stelt wel degelijk eisen aan de teak fondsen

Sinds 1 januari 2006 zijn de teak fondsen verplicht om een vergunning aan te vragen bij de AFM. Volgens VARA Kassa van r is de stand van zaken als volgt:
  • Er zijn 44 vergunningen aangevraagd.
  • 21 vergunningen zijn ingetrokken.
  • 9 vergunningen zijn afgewezen.
  • 11 vergunningen zijn nog in behandeling.
  • 8 vergunningen zijn verleend.


Welke teak fondsen hebben een vergunning?

De acht teak fondsen met vergunning zijn:
  • Goodwood Investments;
  • Satt;
  • Atf;
  • Terra Vitalis;
  • EcoDirect;
  • GoedInvesteren;
  • Hollandse Bosbouwmaatschappij;
  • Reforestacion Grupo International RGI S.A.

Een zeer mager resultaat tot op heden. Bovendien kunnen fondsen die nog geen vergunning hebben, maar die niet zijn afgewezen, met hun fondsenwerving doorgaan.

Een vergunning zegt onvoldoende

Een vergunning van de AFM zegt bovendien niet zo veel, omdat er geen sprake is van een financieel toezicht. Waar de AFM op let zijn de volgende punten:
  • De professionaliteit van de organisatie.
  • De deskundigheid en integriteit van de bestuurders.
  • De informatieverstrekking.
  • De nazorg plicht.

De Nederlandsche Bank zou, volgens Laura Spierdijk van de Rijksuniversiteit Groningen het financieel toezicht moeten doen, maar politiek is er voor gekozen daarvan af te zien. Er is dus geen financieel toezichthouder die de teak fondsen in de gaten houdt.

Het rendement van de belegging

Daarover zegt Spierdijk: “Teakfondsen beloven gouden bergen, maar in de praktijk blijkt de belegging erg riskant en worden de gesuggereerde rendementen bij lange na niet gehaald. Spierdijk en Scholtens laten zien dat het gemiddelde waardeverlies van een 'mandje' van ongeveer 20 fondsen minstens 50 procent is in een periode van vier jaar. Toch worden de teak beleggingen nog volop aangeboden en dreigt enerzijds de kwetsbare consument de dupe te worden en dreigen anderzijds de bonafide groene beleggingsfondsen imagoschade op te lopen.”

De investering

Dit beeld kwam in Vara Kassa grofweg terug. Bovendien bleek dat van het ingelegde geld maar een klein deel wordt geïnvesteerd. Het grootste deel gaat op aan kosten en marketing. Spierdijk noemde een investeringspercentage van 32% tot 70%. TerraVitalis zou niet meer dan 33% echt investeren. Bovendien zijn er geen garanties. De enige garantie die u krijgt is dat als een plantage door een orkaan of brand wordt verwoest, opnieuw wordt aangeplant.

Slot

De seinen stonden in het programma allemaal op rood. De eventuele vergunning zegt niet veel, en van hoog rendement lijkt al helemaal geen sprake. Veel mensen zijn tot nu toe hun geld kwijt geraakt.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordeel van een beleggingsfondsVoordeel van een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds kan zeer voordelig zijn. Wat is het grote voordeel van beleggen in een beleggingsfonds e…
Fondsbeleggen & beleggen in cultuurFondsbeleggen & beleggen in cultuurU kunt bij de Triodosbank slim fondsbeleggen in cultuur in 2017. Het Triodos Cultuurfonds is een groot succes. Denk aan…
Beleggen in een beleggingsfonds: de kosten zijn torenhoogBeleggen in een beleggingsfonds: de kosten zijn torenhoogWie zijn bank vraagt wat hij met zijn geld moet doen, krijgt vaak te horen dat beleggen in een beleggingsfonds het beste…
ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement kunt be…

Beleggen in een 130/30 fondsBeleggen in een 130/30 fondsFondsen die zowel long als short beleggen om zo nog meer rendement te maken, trekken steeds meer de aandacht. Ze hantere…
Maak geen dubbele kosten bij beleggenMaak geen dubbele kosten bij beleggenVermijd vooral ook dubbele kosten en te hoge transactiekosten als u gaat beleggen in een beleggingsfonds. Wie een optima…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.