Ervaren belegger maakt ook grote fouten
Beleggen op de effectenbeurs is niet zonder risico. Ook ervaren beleggers en handelaren maken grote fouten. Er zijn een aantal veroorzakers van grote blunders en schokkende fouten uit de afgelopen vijftien jaar bekend. De bekendste is misschien de ervaren handelaar Nick Leeson, maar er zijn er meer. Soms is het fraude, soms gewoon een tikfout, maar de gevolgen zijn immens.
De ervaren belegger
Effectenhuizen en banken zijn gewend aan grote transacties. Daarbij gaan ze niet over één dag ijs. Ingewikkelde computermodellen en beleggingsstrategieën vormen daarbij de basis. Natuurlijk is er ook de turbulente daghandel, maar aan goed beleggen gaat een goede strategie vooraf. Toch gaat het wel eens fout. Negen aperte blunders haal ik er uit. Ook speculatieve blunders, want op de beurs kun je niet altijd winnen. Aan mensen als René van den Berg ga ik gemakshalve maar voorbij.
Belegger Nick Leeson
De Britse beurshandelaar Nick Leeson trok in 1995 met zijn gok- en beleggingsstrategie uiteindelijk aan het kortste eind. Het betekende het einde van de prestigieuze Britse Barings Bank. Een dag voor de aardbeving in Kolbe, 17 januari 1995, speculeerde hij fors op een beursherstel. Die kwam er om duidelijke redenen niet. Het verlies liep op tot 1,4 miljard dollar. Barings Bank kon niet meer verder en werd voor 1 gulden opgekocht door de ING Groep.
Belegger Yasuo Hamanaka
De Japanner Yasuo Hamanaka sluisde al vele jaren verliezen weg, zodat zijn echte beleggingsresultaten onopgemerkt bleven. In 1996 bezorgde Hamanaka de Sumitomo Bank een verlies van 2,6 miljard dollar met wilde speculaties op de wereldkopermarkt.
Fondsmanager Peter Young
Peter Young was een zeer succesvolle fondsmanager bij Deutsche Bank Morgan Grenfell. In 1996 bleek hij voor meer dan 300 miljoen geld uit de kas te hebben gehaald voor eigen gebruik. Hij werd even later ontoerekeningsvatbaar verklaard. Het kan dus verkeren.
Bank Solomon Brothers
Een handelaar van Solomon Brothers leunde in 1998 per ongeluk op zijn toetsenbord. Daarmee verstuurde hij per ongeluk 14.500 verkoop opdrachten naar de beurs. Waarde was 1,2 miljoen euro.
Internetbedrijf Exodus
Ook hier een kostbare fout van een handelaar in 2001. Door een verkeerd bod steeg de koers van het internetbedrijf Exodus met 59.000 procent.
FTSE
Eveneens in 2001 maakte een handelaar een verkeerde trade. Hij tikte als transactiebod 300 miljoen in in plaats van 30 miljoen.
Handelshuis Mizuho
Een stagiair bij het Japanse huis Mizuho moest in 2005 één aandeel verkopen voor 610.000 yen. Hij verkocht per ongeluk 610.000 aandelen voor slecht één yen. Een schade van 170 miljoen euro.
Belegger Liu Qibing
Liu Qibing werkte voor het Chinese Staats Reserves Bureau, dat waakt over de import en export van de belangrijkste grondstoffen van China. Hij sloot een reeks termijncontracten die zijn werkgever verplichtten om op 21 december 2005 tussen de 100.000 en 200.000 ton koper te leveren, ongeveer 60.000 ton meer dan toen wereldwijd op korte termijn beschikbaar was.
Bank of America
In 2006 werd gekscherend een balletje American Football in de dealingroom gespeeld. De bal kwam per ongeluk op de Enter knop van het toetsenbord. Onbedoeld ging een verkooporder van 50 miljoen dollar de beurs op.
Slot
Misschien is nog wel het schokkendste dat Nout Wellink, DNB, laat weten dat de
hypotheekcrisis in het worst case scenario 1.200 miljard euro kan kosten, ofwel 1.200.000.000.000 euro.
Lees verder