Vermogensstructurering en rebalancing

Vermogensstructurering en rebalancing Vermogensstructurering (of strategische assetallocatie) = vermogen spreiden in een bepaalde verhouding over liquiditeiten, obligaties, aandelen en vastgoed. Rebalancing = het herverdelen van het vermogen over beleggingscategorieën.

Correlatiecoëffeicient bij vermogensstructurering:

In hoeverre rendementen van beleggingscategorieën (de genoemde liquiditeiten, obligaties, aandelen en vastgoed) onderling samenhangen. Volledig positief: +1, volledig negatief: -1.Naarmate de waarde verder onder +1 ligt is de risicoreductie groter.

AandelenObligatiesVastgoedLiquiditeiten
Aandelen----
Obligaties0,3---
Vastgoed0,50,2--
Liquiditeiten0,0-0,4-0,1-

2 stappen bij assetallocatie:

  1. Strategische assetallocatie: vermogensverdeling afgestemd op het risicoprofiel, die in principe langere tijd niet wordt veranderd, a.d.h.v. bandbreedtes.
  2. Tactische assetallocatie: aanpassingen op korte termijn binnen de strategische bandbreedtes.

Modelportefeuilles:

fictieve portefeuilles, die de aanbieder zodanig samenstelt, dat de combinatie van verwacht rendement en risico is afgestemd op de risicoprofielen. Er worden 3 eigenschappen afgeleid om de klant een goed beeld te geven van de risico’s onderweg:
  • de bandbreedte van het 1e jaar (= 95%-waarschijnlijkheid)
  • kans op negatief rendement in enig jaar
  • minimaal vereiste beleggingshorizon

CategorieIIIIIIIVV
RisicoprofielZeer defensiefDefensiefNeutraalOffensiefZeer offensief
Aandelen%0305075100
Vastgoed%01010100
Obligaties%605035150
Liquiditeiten%4010500
Verwacht rendement4,6%6,8%8,0%9,0%10%
Standaarddeviatie2%6,5%11,3%15,6%20%
Kans op negatief jaarrendement1%14,8%23,9%28,2%30,9%
Index bandbreedte vermogen 1e jaar100,6 ; 108,693,8 ; 119,885,4 ; 130,677,8 ; 140,270 ; 150

Er zijn 2 redenen voor rebalancing:

Scheefgroei in de portefeuille:
Verschijnsel dat het relatieve deel van de verschillende componenten (aandelen, obligaties, vastgoed, liquiditeiten) van een portefeuille verandert, omdat de rendementen op deze componenten van elkaar verschillen.
Verandering in het risicoprofiel, 3 oorzaken:
  • Verandering in het vermogensdoel: bij objectieve is er noodzaak i.t.t. de subjectieve
  • Verandering in de risicobeleving
  • Voortijdig bereiken van het doelvermogen

Bij ongunstige resultaten lijkt rebalancing een aantrekkelijke optie en is het verleidelijk om te kiezen voor een portefeuille met een hoger verwacht rendement (casinogedrag). De klant kan dan echter 2 tekortkomingen aanvoeren t.a.v. de zorgplicht:
  • het bestaande risicoprofiel werd genegeerd;
  • de voorlichting over de gevolgen schoten tekort.
I.p.v. rebalancing is het vaak een beter advies om het vermogensdoel aan te passen, de beleggingshorizon te verlengen of om bij te storten.
© 2007 - 2020 Senger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom een clientprofiel maken voordat u gaat beleggen?Waarom een clientprofiel maken voordat u gaat beleggen?Vanuit de zorgplicht naar de client moeten adviseurs gedegen informatie van hun klant verkrijgen en zelf ook deugdelijke…
Risicoprofiel bepalen als belegger: doe de testRisicoprofiel bepalen als belegger: doe de testBeleggen, het lijkt wel als of de hele wereld er mee bezig is. Nochtans houdt beleggen veel risico's in. Daarom is het b…
Welk beleggersprofiel heb ik?Welk beleggersprofiel heb ik?Welk beleggersprofiel hebt u, welk risicoprofiel hoort bij uw beleggingen en hoe kunt u dat in 2020 bepalen? Beleggen is…
Vier tips om te beleggen met weinig geldVier tips om te beleggen met weinig geldOm te beleggen met weinig geld zijn er volop mogelijkheden in de moderne markten. In tegenstelling tot wat veel mensen d…

Structured productsStructured productsHier volgt een overzicht en uitleg van zogeheten "structured products", samengesteld uit de standaardproducten.
Technische analyse (algemeen)Technische analyse (algemeen)Fundamentele analyse is voor langetermijn-marktvisies. Technische analyse is echter voor de kortere marktbewegingen (= v…

Reageer op het artikel "Vermogensstructurering en rebalancing"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Senger
Gepubliceerd: 02-05-2007
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Schrijf mee!