Beleggen voor beginners: beleggen in een beleggingsfonds

Beleggen voor beginners: beleggen in een beleggingsfonds Beleggen is voor veel beginners erg lastig. Hoe beleg je het beste in beleggingsfondsen en waar moet je aan denken? Door te beleggen in een beleggingsfonds, spreidt de belegger zijn geld over meer soorten effecten, verschillende regio's en diverse sectoren. Hierdoor worden de risico's gespreid. Ook geeft de belegger het werk uit handen. Het bespaart veel tijd. De belegger doet er wel verstandig aan om eerst uit te zoeken welke beleggingsfondsen goed presteren, zodat hij zijn geld niet belegd in slecht renderende fondsen.

Beleggen in een beleggingsfonds


Wat is een beleggingsfonds?

Een definitie van een beleggingsfonds is:
Een beleggingsfonds is een collectieve belegging in diverse effecten, afhankelijk van de doelstelling van het fonds. Een fonds kan beleggen in aandelen, vastrentende waarden of onroerend goed, of in een combinatie van deze categorieën.¹

Effecten is een verzamelnaam voor papieren die een waarde vertegenwoordigen (verhandelbare waardepapieren) zoals aandelen, obligaties, opties, futures en warrants.

Een beleggingsfonds is in feite een effectenportefeuille die wordt beheerd door deskundigen, waarin iedereen kan participeren. Deze deskundigen onderzoeken dag in dag uit ondernemingen, producten en grondstoffen (bijvoorbeeld goud of koffie) op hun beleggingswaarde. Zij moeten uitzoeken of beleggingen interessant zijn, een behoorlijk rendement afwerpen, (in de toekomst) winst opleveren en goed beschermd is tegen alle mogelijk risico's. Dat vraagt om kennis van zaken, wat bij de gewone belegger vaak ontbreekt. Deze deskundigen moeten voortdurend de markt, de economie en de politieke ontwikkelingen in de gaten houden en anticiperen op eventuele veranderingen en risico's. Ook de prijsontwikkelingen moeten niet aan hun aandacht ontsnappen. De individuele belegger kan door te participeren in een beleggingsfonds, gebruik maken van de veelomvattende en gespecialiseerde kennis van specialisten en vakmensen.

De meeste beleggingsfondsen zijn gelieerd aan aan banken en verzekeraars, maar er zijn ook beleggingsfondsen die worden geëxploiteerd door kleinere vermogensbeheerders en effecteninstelling. Al deze instellingen worden gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren.

Prospectus van het beleggingsfonds

Het is verboden om verhandelbare effecten op de markt te brengen zonder goedgekeurde prospectus. De fondsbeheerder stelt in een prospectus vast in welke regio's en sectoren hij belegt en of hij bijvoorbeeld ook in obligaties investeert. Iedereen kan een prospectus inzien, het is een openbaar document. Zonder het gebruik van een goedgekeurd prospectus is het in Nederland verboden om effecten aan te bieden, conform art. 5:2 van Wet op het financieel toezicht.

Een prospectus moet zijn opgenomen in het register van de AFM. Deze waakhond toetst deze op de volgende drie eisen:
  • volledigheid;
  • begrijpelijkheid; en
  • consistentie.

Een prospectus kan niet van de ene op de andere dag gewijzigd worden. Zo zal een Azië Aandelenfonds, niet plotseling gaan investeren in Zuid-Amerika. Maar binnen de kaders van het prospectus mag een fondsmanager zijn eigen keuzes maken. Zo kan hij beleggen in ontwikkelde landen zoals Japan en Hong Kong, maar ook in opkomende landen zoals China en India. Het prospectus helpt beleggers om een goede keuze te maken.

Wat zijn de voordelen van een beleggingsfonds?

Geld beleggen in een beleggingsfonds heeft onder meer de volgende voordelen:

Diversificatie of spreiding

Een beleggingsfonds kan wel investeren in honderden of zelfs duizenden ondernemingen. Hiermee wordt het risico gespreid. Spreiding vermindert het risico van een ernstige verlies als gevolg van problemen in een bepaald bedrijf of bedrijfstak. Ook bij beleggingsfondsen is het van belang om niet al het geld in één fonds te stoppen, bijvoorbeeld een Europees vastgoedfonds, maar om te spreiden. Doch met de koop van een mixfonds - waarmee belegt wordt in een combinatie van obligaties, aandelen, vastgoed en liquiditeiten - die wereldwijd belegt, is de belegger in één keer klaar.

Betaalbaar

Als iemand zelfstandig een volledig gespreide portefeuille wil aanleggen, dan heeft hij daar al gauw enkele duizenden euro's voor nodig op dit op te bouwen. Beleggen in een beleggingsfonds kan echter al voor enkele tientjes. Ook kan besloten worden om op regelmatige basis - zeg maandelijks - voor € 50,- in het fonds te beleggen. Een beleggingsfonds is kortom ook voor de kleintjes.

Periodiek beleggen

Geleidelijk instappen is verstandiger dan in één keer in te stappen met een bak geld. Iedereen wil instappen wanneer de aandelenkoersen laag liggen, alleen niemand weet wanneer het diepste dieptepunt is bereikt. Daarom is het raadzaam om de aankoopmomenten te spreiden. Op deze manier wordt voorkomen dat ingestapt wordt op de hoogste koers van het jaar. Dat zou sneu zijn.

Professioneel management

Veel beleggers hebben niet de tijd of expertise om hun persoonlijke beleggingen iedere dag in de gaten te houden en te beheren, om inkomsten uit bijvoorbeeld dividend efficiënt te herinvesteren en om de financiële markten te onderzoeken en allerlei ontwikkelingen die van invloed zijn op de koers van de aandelen in de gaten te houden. Dat is nu net het voordeel van beleggingsfondsen. Deze worden beheerd door professionals die ervaring hebben in het investeren van geld en die beschikken over de opleiding, de know-how, vaardigheden en middelen om diverse investeringsmogelijkheden te onderzoeken.

Tijdsbesparing

De manager van het beleggingsfonds regelt alles. De belegger hoeft niet iedere dag zijn portefeuille te bekijken en de aandelenmarkt te volgen. Dat bespaart een hoop tijd, die hij ergens anders aan kan besteden.

Flexibel

Veel banken bieden een soort online beleggingsfondsenspeciaalzaak. Een voorbeeld is SNS Fundcoach, die een zorgvuldig samengesteld assortiment van heeft ruim 300 verschillende beleggingsfondsen van meer dan 40 aanbieders. De belegger kan vaak op de kosten besparen door in veel fondsen te beleggen zonder transactiekosten. Ook kan hij de fondsen eenvoudig met elkaar vergelijken en desgewenst met een klik op de knop overstappen. Zo kan de belegger op flexibele wijze zijn portefeuille veranderen en aanpassen aan zijn persoonlijke wensen, financiële doelen of veranderende marktomstandigheden.

Dynamisch

Beleggingsfondsen passen de portefeuille (binnen het kader van hun prospectus) actief aan, al naar gelang gewijzigde marktomstandigheden. Dit natuurlijk met als doel het jaarlijks behalen van een positief rendement. Daarvoor moet de belegger wel vertrouwen hebben in de fondsmanager.

Noot

  1. http://www.deltalloydassetmanagement.nl/HomeNL/Begrippen-Beleggen-AC.htm

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Voordeel van een beleggingsfondsVoordeel van een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds kan zeer voordelig zijn. Wat is het grote voordeel van beleggen in een beleggingsfonds e…
Beleggen – beleggingsfondsBeleggen – beleggingsfondsEr zijn verschillende manieren om geld te beleggen. Bijvoorbeeld door aandelen te kopen, of in obligaties te handelen. V…

Beleggen voor gevorderden - Trading planBeleggingen dienen gemaakt te worden aan de hand van een degelijk trading plan: een op de persoon toegespitst plan met d…
Vermogen beherenVermogen beherenOns vermogen bestaat uit het totaal aan bezittingen minus schulden. Vermogen kan dus zowel positieve als negatieve eleme…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.afm.nl
  • http://www.deltalloydassetmanagement.nl
  • http://www.snsfundcoach.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • Matthijs Kanis: Beleggen voor dummies, Addison Wesley, tweede druk, mei 2006.
  • Simon A. Cohen: Beleggen - Het complete handboek, Uitgeverij Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2007.
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-04-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.