Beleggingsfonds ideaal voor beginnende belegger

Beleggingsfonds ideaal voor beginnende belegger Voor wie nog niet zo bedreven is om zelf te beleggen kan het beste instappen in een beleggingsfonds. Dat levert misschien wat minder op maar de risico’s worden verspreid en je hoeft zelf weinig te doen. Voor de diensten van het fonds moet je wel betalen en dat kan flink oplopen. Maar daar staat tegenover dat experts de koersen en de marktontwikkelingen nauwgezet volgen en jouw geld beleggen in bedrijven binnen het fonds.

Bedrijven

Je hoeft zelf helemaal niets te doen dan wanneer je zelf belegt. Je neemt dan alle beslissingen zelf met in de eerste plaats de keuze. In welke bedrijven ga je beleggen? In feite moet je weten hoe die ondernemingen presteren, welke strategie er gevolgd wordt en wat de winstkansen zijn. Het is sowieso nooit verstandig om alles in te zetten op één bedrijf. Het is altijd verstandig om de risico’s te spreiden en dus een portefeuille samen te stellen van verschillende ondernemingen.

Kennis

Het is raadzaam om de bedrijven in het beleggingsfonds te volgen om zo te leren waar de kansen en de risico’s liggen. Pik een vijftal ondernemingen uit het fonds waarin je belegt, die als voorbeeld dienen om je kennis van het beleggen te vergroten. Volg niet alleen de koersen maar ook het nieuws. Wat is de strategie voor de komende jaren. Wordt er geïnvesteerd in het buitenland of in nieuwe producten. Wie zitten er in de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Dat soort zaken. Je zult zien dat het heel veel tijd en energie kost.

Risicospreiding

Behalve dat experts de beslissingen nemen kent een beleggingsfonds nog een groot voordeel. Het vermogen in een beleggingsfonds wordt vaak uitgesmeerd over een groot aantal verschillende aandelen en effecten om het risico te spreiden. Het is niet ongebruikelijk dat in een beleggingsfonds honderden bedrijven zitten. Fondsen kunnen gemixt zijn met binnenlandse en buitenlandse ondernemingen op allerlei gebied.

Veilig

Risicospreiding is relatief veilig want bedrijven die het niet zo goed doen worden gecompenseerd door ondernemingen die het uitstekend doen. En die prijs betaalt de belegger in het beleggingsfonds. Het rendement is wordt op die manier gedrukt maar daar staat tegenover dat je weinig risico’s loopt.

Kosten beleggingsfonds

Aan de service die beleggingsfondsen bieden hangt een prijskaartje. De kosten die zij voor hun diensten in rekening brengen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit bewaarloon, beheer- en emissiekosten. Vaak worden ook reclame- en marketingkosten doorberekend. Alles bij elkaar kunnen deze kosten het rendement behoorlijk drukken.

Wanneer je zelf belegt in aandelen of obligaties heb je niets te maken met de meeste van deze kosten. Je betaalt dan alleen bewaarloon en de transactiekosten. Deze transactiekosten kunnen behoorlijk oplopen. Voor een beginnende belegger die nog niet zo goed weet wanneer in of uit te stappen is een beleggingsfonds ook wat dit betreft de beste keus.

Bank

Stap eens binnen bij je eigen bank en vraag naar de mogelijkheden. De meeste banken zoals de Rabobank, ING en ABN Amro hebben adviseurs in dienst die je graag zullen helpen. Je zult zien dat je met een stapel folders naar huis gaat om daar de mogelijkheden goed te bestuderen. De adviseur zal waarschijnlijk een eigen advies meegeven waar je iets mee kunt.

Tot slot

Beleggen in een beleggingsfonds is een relatief veilige manier van beleggen. Het rendement zal doorgaans niet zo erg hoog zijn maar vaak hoger dan de rente die de bank biedt op een spaarrekening. Bovendien heb je geen omkijken omdat de experts van het beleggingsfonds alle beslissingen nemen. Zelf beleggen kost meer tijd en energie en brengt grotere risico’s met zich mee. Het rendement kan hoger maar ook lager zijn.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongeren en geld beleggenHeb je je geld een tijdje niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien wel wat voor jou…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…
Invloed van rente op beleggenInvloed van rente op beleggenDe geldmarkt rente of “korte rente” wordt bepaald door de ECB (Europese Centrale Bank). De kapitaalmarktrente of “lange…
Obligaties geven meer historisch rendement dan aandelenObligaties geven meer historisch rendement dan aandelenHet zijn bange tijden voor beleggers in aandelen. In slechts enkele maanden is de index van de AEX teruggelopen van zo’n…

Beleggen in zilver wordt een goudmijnBeleggen in zilver wordt een goudmijnBeleggen in zilver kan wel eens heel lucratief worden want de vraag is groter dan het aanbod. Zilver wordt in tegenstell…
Is in goud beleggen slim? Argumenten voor en tegenIs in goud beleggen slim? Argumenten voor en tegenIs in goud beleggen slim? Deze "Gouden Gids" laat de belegger een objectieve afweging maken tussen argumenten vóór en té…
Bronnen en referenties
  • Rabobank, ING. ABN Amro
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 22-11-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.