Beleggen in goud, een goudmijn?
Goud, je kunt geen krant of tijdschrift open slaan of er wordt wel geadverteerd door goudinkopers die met alle plezier jouw oude sieraden en andere gouden stukken willen kopen tegen een schappelijke prijs. Maar is het niet veel verstandiger om zelf te gaan beleggen in goud? Nu investeren in goud wordt door sommigen aangeprezen als een ware goudmijn. Hoe kan je geld verdienen met goud?
Goud: een kostbaar metaal
Sinds mensenheugenis wordt goud zeer gewaardeerd vanwege diverse unieke eigenschappen, waardoor het soms wel de 'koning der metalen' genoemd wordt. Goud roest namelijk niet, is een erg zuiver metaal en een zeer goede elektrische en thermische geleider. Deze eigenschappen werden al snel ontdekt. De oude Egyptenaren beschreven in hun hiërogliefen in die 26e eeuw voor Christus namelijk al als waardevol betaalmiddel. In andere culturen werd goud niet alleen beschouwd als erg waardevol, maar ook als magisch. Goud stond symbool voor zuiverheid, en alchemisten zijn lang op zoek geweest naar de 'steen der wijzen', om ook andere stoffen in goud te veranderen. In de 19e eeuw zijn er veel nieuwe
goudbronnen ontdekt, met name in Australië en de Verenigde Staten. Dit heeft tot een waar 'goldrush', ook wel goudkoorts genoemd, geleid. Ook nu is goud een populair metaal. Het wordt onder andere gebruikt in borduurwerken, bij kankeronderzoek, in de ruimtevaart en in de tandheelkunde. Goud wordt ook dikwijls verwerkt in sieraden en in huishoudelijke voorwerpen. Goud had en heeft nog steeds veel status, het wordt door velen als een symbool van weelde gezien. Niet verwonderlijk dus dat er veel aandacht voor en vraag naar goud is.
Waarom is goud zo'n populair beleggingsproduct?
De
handel is goud is al heel erg oud en kent pieken en dalen. In 1980 steeg de prijs van goud naar een recordhoogte, de waarde werd geschat op wel $2400 per troy ounce, dit is omgerekend ongeveer €1700. Het
gewicht van goud wordt uitgedrukt in troy ounce. Dit is een gewichtsmaat voor goud en andere edelmetalen. 1 troy ounce is ongeveer 31 gram. Na de jaren tachtig raakte de waarde van goud echter in een dip, met een dieptepunt van de goudprijs van slechts €180 per troy ounce in 2001. Vanaf dit moment is de
goudkoers echter aan een gigantische klim begonnen. In 2010 kwam de
goudprijs zelfs op een recordstand te staan. Dit heeft alles te maken met het steeds dieper in de schulden raken van de Verenigde Staten. Vroeger werd vaak gezegd dat de dollar "as good as gold" is. Maar toen de Verenigde Staten besloten om geld bij te drukken, devalueerde de waarde van de dollar. Hoe meer er immers van iets is, hoe minder het waard is. Er ontstond een grote behoefte aan fysieke betaalmiddelen, welke je minder gemakkelijk of zelfs helemaal niet zelf kunt produceren. Goud is een zeer geschikt fysiek betaalmiddel. Goud is namelijk relatief waardevast, waardoor er steeds meer personen en bedrijfjes zijn die zich ontpoppen tot goudhandelaar. Ook op Internet is goudhandel populair geworden, met virtueel bezit van goud op websites als E-gold.
Beleggen in goud, een goudmijn?
Volgens diverse adverteerders is beleggen in goud een heel slimme keuze. Met mooie praatjes proberen ze je over te halen om in goud te beleggen, of je goud juist aan hen te verkopen. Momenteel is er een gigantische run op goud gaande. Steeds meer mensen beginnen zich zorgen te maken over de waarde van hun spaargeld. Aangezien goud relatief waardevast is, lijkt je spaargeld omzetten in goud een slimme stap. Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen met elk voordelen en nadelen.
Fysiek goud
De meest directe manier van in goud beleggen is natuurlijk het kopen van goudstaven of gouden munten. Het bewaren van fysiek goud vraagt echter nogal wat aandacht. Er is een enorme 'goldrush' bezig, dus wanneer je je goud niet veilig genoeg bewaart en verzekert, is de kans dat je je goud binnen de kortste keren kwijt bent aan slimme dieven groot.
Goudrekening
Steeds meer banken bieden ze aan, de zogeheten
goudrekeningen. Je opent een goudrekening en stort er een bepaald bedrag op. Je inleg wordt in een speciale kluis bewaard in de vorm van goud. Dit heeft tot gevolg dat de hoogte van het bedrag op je goudrekening afhankelijk is van de
goudkoers op dat moment. Een goudrekening is een wat diefstal betreft veilig alternatief voor het zelf bewaren van fysiek goud. Voor deze beveiliging van je goud ben je echter een flink bedrag aan aankoopkosten kwijt. Daarnaast wordt er een bepaald percentage van je tegoed voor opslag en verzekeringen afgeschreven. Een goudrekening is in enige opzichten vergelijkbaar met een gewone spaarrekening. Het grote verschil is dat je bij een gewone spaarrekening rente over je tegoed krijgt, dit is bij een goudrekening niet het geval. Of je inleg daalt of stijgt is dus erg onzeker.
Aandelen in goud
Zoals je voor vrijwel alles tegenwoordig aandelen kunt kopen, kun je ook beleggen in goud door
mijnbouwaandelen te kopen. Deze manier van beleggen in goud is wat indirecter, omdat de waarde van je aandelen niet alleen afhankelijk is van de goudprijs, maar ook van bedrijfsmatige aspecten van de mijnbouw.
Beleggen in goud met de indextracker
Wanneer je de goudkoers en de waardestijgingen wat meer en directer op de voet wilt volgen is een
indextracker, ook wel EFT (Exchange Traded Fund) een interessant beleggingsproduct. Een indextracker is een indexaandeel dat je op de beurs kunt verhandelen. Typerend voor een indextracker is dat er geen fondsbeheerders tussen komen die voor jou kiezen welke fondsen wel en niet opgenomen worden. In alle fondsen wordt namelijk belegd, en niet in een bepaald deel van de index. Men behaalt hierdoor de gemiddelde opbrengst over al deze fondsen. Bij een normaal beleggingsfonds kan men het geluk hebben extreem goede aandelen gekocht te hebben, maar ook grote verliezen lijden wanneer men slechte aandelen gekocht blijkt te hebben. Het grote voordeel van een indextracker is dat je op ieder moment kunt besluiten je aandelen te verkopen, waardoor je tijdig in kunt grijpen wanneer de goudkoers daalt.