Korte termijn beleggen in aandelen is gokken

Korte termijn beleggen in aandelen is gokken U kunt beleggen en u kunt speculeren. Beleggen is voor de lange termijn, speculeren is voor de korte termijn. Met speculeren kunt u hoge rendementen maken in een korte periode. Bij het beleggen ligt de nadruk op het resultaat op de lange termijn. De aandelenkoersen staat laag, dit is een goed aankoopmoment! Dit zijn gevaarlijke uitgangspunten die nergens op gebaseerd zijn. Hoezo staan de koersen laag? De koersen kunnen nog veel verder wegzakken. Niemand weet vooraf hoe de beurskoersen zich gaan ontwikkelen. Analisten hebben er waarschijnlijk beter zicht op doordat ze meer informatie hebben over bepaalde bewegingen, maar zij doen ook maar een gooi. Dit kunt u alleen al zien aan het feit dat alle analisten iets anders roepen, terwijl ze dezelfde informatie hebben over ontwikkelingen binnen een bedrijf of over de aandelenmarkt.

Als particulier gaan beleggen in aandelen

Voordat u gaat beleggen, doet u er wel verstandig aan om eerst precies te weten wat u doet. U kunt wel blindelings een advies van een bank of analist gaan volgen, maar dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Luister niet alleen naar de succesverhalen, maar verdiep u ook in de risico’s van het beleggen. U kunt binnen en paar weken de helft van uw belegde waarde verliezen.

Inspringen op ontwikkelingen in de markt

Voor particulieren is het lastig om in te springen op ontwikkelingen in de markt. Op het moment dat er goed nieuws komt uit de Verenigde Staten, kunt u hier wel gelijk naar gaan handelen, omdat u verwacht dat de koersen gaan stijgen, maar u hebt niet de beschikking over detailinformatie. Op het moment dat ING een recordwinst openbaar maakt, weet u nog niet of de koersen van ING ook daadwerkelijk gaan stijgen. Mogelijk geven ze naast de recordwinst ook aan dat ze de verwachtingen voor de komende jaren naar beneden hebben bijgesteld. Voordat u hier op in kunt springen zijn de professionele beleggers u al voor.

Beleggen op lange termijn

Geld dat u voor een korte periode wilt wegzetten, moet u niet gaan beleggen in aandelen. Een eventuele daling van de koersen kan ervoor zorgen dat de waarde van uw beleggingen sterk gaan afnemen. Indien dit gebeurt bij een belegging op lange termijn, kunt u nog betere tijden afwachten. De koersen zullen uiteindelijk weer gaan stijgen. Ook op lange termijn hebt u geen garanties, maar korte termijn beleggen is te riskant.

Kiezen voor veilige beleggingen of een spaarrekening

In het geval u een bedrag voor een paar jaar wenst weg te zetten, kunt u kiezen voor een deposito met een vaste rente gedurende de looptijd. Het nadeel van een vaste rente is dat u niet kunt profiteren van stijgingen van de spaarrentes. Aan de andere kant heeft u ook geen last van dalende spaarrentes, want de hoogte van uw spaarrente staat vast.

U kunt ook gaan beleggen, maar dan moet u in ieder geval kiezen voor een veilige beleggingsvorm. Een voorbeeld hiervan zijn Nederlandse staatobligaties.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Index: beleggen in indexfondsenIndex: beleggen in indexfondsenHet beleggen in indexfondsen wint aan populariteit. Er zijn steeds meer beleggers die voor deze manier van beleggen kiez…
Wijsheden over de beleggenDe aandelenkoersen kennen een grillig verloop. Toch zijn er wijsheden die u kunt hanteren die een kern van waarheid beva…
Moet ik gaan beleggen?Moet ik gaan beleggen?Om rendement te maken op u geld kunt u een spaarrekening openen en jaarlijks een paar procent aan rente vangen. U kunt o…

Beleggen in NoorwegenNoorwegen is op dit moment een van de meest aantrekkelijke landen om in te beleggen. Het Scandinavische land maakt een s…
Bronnen en referenties
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.