Index: beleggen in indexfondsen

Index: beleggen in indexfondsen Het beleggen in indexfondsen wint aan populariteit. Er zijn steeds meer beleggers die voor deze manier van beleggen kiezen. Het grote voordeel is namelijk dat de risico's veel kleiner zijn. Beleggers zijn namelijk voorzichtiger geworden omdat zij veel geld hebben verloren. Onder andere via de Rabobank, de ING Bank, de ABN-Amro en Alex Vermogensbank is het mogelijk om te beleggen in een indexfonds die de AEX, Dow Jone of AMX volgt. Er zijn steeds meer beleggers die gaan beleggen in indextrackers. Dit zijn beleggingsfondsen die zo zijn samengesteld dat ze de koers van bepaalde indexen op de voet volgen. Het kan gaan om allerlei indexen. In Nederland zijn de meeste trackers zo samengesteld dat ze de AEX-index of de AMX-index volgen. Er zijn verschillende redenen waarom beleggers kiezen voor deze vormen. Met het beleggen in slechts een of twee beleggingsfondsen valt op de korte termijn veel geld te verdienen. Dit komt omdat de koers van sommige aandelen zeer aan beweging onderhevig zijn. Dat is dus de manier om snel veel geld te verdienen. Tegelijkertijd betekent het ook dat het risico op verlies veel groter wordt. Een aandelenkoers kan namelijk net zo snel dalen als deze gestegen is.

Risico's van het beleggen in losse aandelen

De afgelopen jaren kwam het regelmatig voor dat beleggers veel geld hebben verloren door te beleggen in aandeel of een bepaalde groep aandelen. Rond de eeuwwisseling leken de aandelenkoersen tot in de hemel te rijken. Internetbedrijven waren erg populair en erg gewild. Op dat moment was het internet ongeveer vijf uitgevonden. Er werd zelfs over gesproken dat er nooit meer een crisis zou komen. Rond 2001 klapte de internetbubbel echter uit elkaar. Veel startende internetbedrijven bleken hun beloften toch niet waar te kunnen maken. Beleggers verloren daardoor veel geld. In 2008 werd de wereld opnieuw getroffen door een crisis, ditmaal de Kredietcrisis. De Amerikaanse huizenmarkt stortte in en veel huizeneigenaren konden niet meer aan hun verplichtingen voldoen. Banken raakten daardoor in de problemen en verschillende van hen gingen zelfs failliet. De aandelenkoersen daalden overal en beleggers verloren veel geld. Later werd de Kredietcrisis gevolgd door de Eurocrisis.

Beleggen in indexfondsen

Door verschillende tegenvallende ervaringen zijn beleggers dus voorzichtiger geworden. Zij willen daarom het risico spreiden en beleggen daardoor liever in een indexfonds. Daardoor worden de risico's zoveel mogelijk verspreid. De meeste banken en brokers bieden wel een aandelenfonds aan die bepaalde indexen volgt. Dit kan in ieder geval via Alex Vermogensbank, de ING Bank, de Rabobank, de SNS Bank, de ABN Amro en Aegon. Een nadeel is dus wel dat op de korte termijn dus ook minder winst te verwachten is. Het beleggen in een indexfonds is dus vooral een belegging voor de lange termijn.

Beleggen in een index

Er is bovendien een ander nadeel waardoor het beleggen in een indexfonds voordeliger is dan het beleggen in een losse aandelen of actief beheerde aandelenfondsen. Bij actief beheerde aandelenfondsen koopt en verkoopt de beheerder met enige regelmaat aandelen. Daarvoor worden iedere keer weer transactiekosten door in rekening gebracht. De beheerderskosten bij een actief beheerd beleggingsfonds liggen daarom op ongeveer 2 procent. Dat kan een flink deel van uw winst zijn. Bij indexfondsen liggen de beheerskosten op ongeveer 0.4 procent. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) beveelt daarom het beleggen in indexfondsen dus aan als een betere methode om te beleggen. U kunt er ook voor kiezen los te beleggen in aandelen, maar ook dat heeft u te maken met transactiekosten. Ook zult u meer gedwongen zijn om de aandelenkoers in de gaten te houden, in het geval er iets onverwachts gebeurt en u de aandelen zou willen kopen of juist verkopen.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn indexfondsen?Wat zijn indexfondsen? Wat zijn de voordelen en nadelen van indexfondsen en welke risico’s brengen deze beleggingsproduc…
Indexbeleggen uitgelegdIndexbeleggen uitgelegdWat is indexbeleggen? Indexbeleggen of in ETF's beleggen is het nieuwe beleggen in de trend op de effectenbeurs. Het is…
Beginnen met beleggen in indexfondsenBeginnen met beleggen in indexfondsenBeleggen in indexfondsen is in de VS al razend populair. Zelfs superbelegger Warren Buffett raadt aan om in indexfondsen…
Beleggen in waterBeleggen in waterEr is een toenemende interesse onder beleggers om te beleggen in water. Bedrijven die zich bezig houden met water zijn v…
Bronnen en referenties
  • http://www.dekritischebelegger.nl/beleggen/afm-beleg-in-indextrackers/
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.